Koronavírus-járvány, egészség, takarékoskodás

2020. 05. 04., 18:15

A pénztári befizetésekre járó adójóváírásról az éves adóbevallással egyidejűleg kell rendelkeznünk – hívja fel a figyelmet a Pénztárszövetség.

A koronavírus-járvány miatt a befektetési piacokon végigsöprő eladási hullámok ellenére a Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak továbbra is stabilan működnek. Sőt a tavalyi év, illetve az idei év járvány előtti kiemelkedő hozameredményei elegendő fedezetet biztosítanak a járvány eddigi másfél hónapjának visszaeséséhez. Márpedig a hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarításokat még ennél is hosszabb távon, minimum 10, 15 éves időtartamra érdemes értékelni. Ez az időtartam kisimítja az átmeneti nagyobb ingadozásokat, így például az elmúlt 10 év 7,41 százalékos, 15 év pedig 6,87 százalékos éves átlaghozamot biztosított a tagoknak, hívta fel a figyelmet a Pénztárszövetség.

A járvány azonban más téren is elgondolkodtatja az embereket, osztotta meg tapasztalatait a Pénztárszövetség.  Felértékelődnek az egészség-megőrzést, bizonytalan jövőbeni helyzetekre történő felkészülést és az időskorra biztos anyagi hátteret célzó pénztári megtakarítások. Az egyszerűsödő eljárásoknak köszönhetően ma még könnyebben elérhetőek ezek a pénztári szolgáltatások.  És ne feledjük: a pénztári befizetéseinkre évi 20 százalék, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés jár, amelyet minden évben, az adóbevallásban kell igényelnünk, azaz most – figyelmeztet a Pénztárszövetség.

A hirtelen jött koronavírus-járvány alapvető változásokat hozott a mindennapokban és átírta a gazdasági forgatókönyveket is. Emellett jelentős eladási hullámokat generált a befektetési piacokon. Ennek ellenére az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak az utóbbi években elért vagyongyarapodásnak, valamint a tagok és a munkáltatók befizetéseinek köszönhetően stabilan működnek.

A befektetési piacokon az elmúlt másfél hónapban látott negatív hangulat az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamát is kedvezőtlenül érintette. A kockázatos portfóliók tavalyi 14,9 százalékos átlaghozama 9,79 százalékkal, a közepes kitettségű befektetések 9,29 százalékos eredménye 5,48 százalékkal, míg az óvatosabb alapok 3,03 százalékos átlaghozadéka 1,8 százalékkal esett vissza. A napi adatok vizsgálata is bizakodásra ad okot, a számok ismét növekedésnek indultak, az átmeneti csökkenések szűnőben vannak.

Attraktív hozamok hosszú távon

Érdemes kiemelni, hogy a hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarításokat nem szabad napi, havi, vagy akár éves adatok alapján megítélni, hanem sokkal hosszabb távon, minimum 10, 15 éves időtartamban érdemes értékelni. Ez az időtartam kisimítja az átmeneti nagyobb ingadozásokat, így például az elmúlt 10 év 7,41 százalékos, 15 év pedig 6,87 százalékos éves átlaghozamot biztosított a tagoknak, hívta fel a figyelmet a Pénztárszövetség.

A járvány hozta változások

A Pénztárszövetség közölte, hogy a pénztárak stabil és fontos támaszt jelentenek, biztos kezekben vannak a nyugdíj-megtakarítások, az egészségkasszák tagjai pedig alapozhattak pénztárukra a járvánnyal kapcsolatban felmerült többletkiadások, bevételkiesések pótlásának finanszírozásában. Érdemes azonban az egészségpénztári kiadásokra felhasznált megtakarításokat mihamarabb pótolni, növelni az egészség megőrzés és a későbbi szolgáltatások finanszírozása érdekében. Fontos tényező, hogy a pénztári megtakarításokat az állam is támogatja azzal, hogy évente 20 százalék, maximum 150 ezer forint adó-visszatérítést vehetnek igénybe a tagok.

A Pénztárszövetség tapasztalata, előrejelzése szerint a járvány hatására sok minden változásnak indult. A pénztártagok alkalmazkodnak a megváltozott élethelyzetekhez, a nyugdíjpénztárakban egyre többen hoznak pénzügyileg tudatos döntést és hosszú távon gondolkodva kezelik megtakarításukat, az egészségpénztárakban pedig az egyes szolgáltatások arányának változásában lehet mindezt megtapasztalni, többen vásárolnak gyógyszert, kevesebben vesznek igénybe szolgáltatást, nőtt az önsegélyező szolgáltatások száma. Az embereket elgondolkodtatja az ilyen, előre nem tervezett helyzetekre történő felkészülés, annak nehézségei, várhatóan felértékelődnek és keresettebbé válnak a megbízható, hosszú távú megtakarítási konstrukciók, különösen az időskorra anyagi biztonságot, valamint az egészség megőrzését célzó megoldások. Magyarországon az ilyen komplex szükségletekre a legkézenfekvőbb megoldásokat a közel már 30 éve köztünk lévő, jól ismert, megbízhatóan működő önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak nyújtják.

Mindezek mellett a járvány tanulságait a pénztárak is levonták. Digitalizálták eljárásaikat, működésükben további költséghatékonyságot növelő lépéseket vezettek be, rugalmas reakciókat alkalmaznak a váratlan helyzetek kezelésére, szabálymódosításokra vonatkozó indítványokat dolgoznak ki és juttatnak el a döntéshozókhoz, így téve még könnyebben elérhetővé szolgáltatásaikat, valósítják meg azon célkitűzésüket, hogy minél többen vehessék igénybe a pénztárak által nyújtott előnyöket, lehetőségeket.

Munkáltatói szerepkör felértékelődése

A pénztártagok számára most különösen kiemelt fontossággal bírnak a munkáltatói juttatások és általában is a pénztári megoldások, hiszen a pénztárakon keresztül önmaguk vagy családtagjaik számára számos elszámolható terméket vásárolhatnak és szolgáltatást fizethetnek. A tudatos és anyagilag nagyobb mozgástérrel rendelkező munkáltatók számára fontos lehetőség nyílt a célirányos egészségpénztári juttatások biztosítása, a munkavállalók egészségi állapotának megőrzése terén. A nyártól 2 százalékal csökkent adóteher mellett az e célból juttatott munkáltatói hozzájárulás és adomány a pénztártag/munkavállaló részére a 20 százalék adókedvezmény igénybevétele hatására – ahogy azt az Pénztárszövetség korábban is kommunikálta – továbbra is kedvezőbb nettó összeget eredményezhet, mint a bérként fizetett jövedelem nettó összege. A munkáltató emellett 38,35 százalékos adófizetés mellett – összegben és dolgozói körben is - szabadon differenciálható célzott szolgáltatáson keresztül is juttathat támogatást munkavállalóinak. A tagok számára elérhető szolgáltatások sora is végtelen. A teljesség igénye nélkül néhány fontosabb lehetőség, hogy a moratórium alatt is fizetni vállalt banki hitel törlesztéshez továbbra is igényelhető pénztári támogatás, a keresőképtelenség és munkanélküliség idején is felhasználhatók a 180 napnál régebbi megtakarítások, a gyógyszertári szerek, fertőtlenítők, maszkok, kesztyűk vásárlására, nagybetegeknek gyógyászati segédeszközök beszerzésére (különös tekintettel a most a kórházakból elbocsátott nagyszámú ápolásra szoruló hozzátartozóra) stb. is lehetőség adódik a pénztárakon keresztül, támogatott formában.”

Adóbevallás elkészítése egyben az adójóváírás igénylésének időszaka

A Pénztárszövetség felhívja a pénztártagok figyelmét arra is, hogy a befizetések után igénybe vehető évi 20 százalék, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítést minden évben az adóbevallásban kell igényelni. És ne feledjük, hogy a tavalyi évtől immár a munkáltató által teljesített befizetések után is igényelhetjük ezt a támogatást – figyelmeztet a Pénztárszövetség.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-15 13:10:00
2024 márciusában tovább emelkedtek a lakbérek, országosan 0,8, Budapesten 1,8 százalékkal nőttek egy hónap alatt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex friss adataiból.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

Az élesztőről kevesen tudják, hogy nem valami furcsa vegyi anyag, hanem zseniális kis élőlény: a sarjadzógombák közé tartozik és gyakorlatilag mindenütt ott van a környezetünkben. Aki már készített cefrét, kelesztett tésztát vagy véletlenül megerjesztett egy gyümölcslét a konyhapulton, direkt vagy véletlenül már találkozott vele.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS