Salgótarjánban startol a VOSZ „Egészségre vállalkozunk” programja

Salgótarjánban startol a VOSZ „Egészségre vállalkozunk” programja
2023. 06. 17., 12:11

Egészségügyi oktató programot indít közösen a Semmelweis Egyetem és a VOSZ, amelynek során a résztvevők elsajátíthatják az újraélesztés és az elsősegélynyújtás alapvető módszereit. Az első rendezvényt Salgótarjánban tartják június 24-én.

„Egészségre vállalkozunk” szlogennel egészségügyi oktató programról írt alá megállapodást a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Egészségügyi Tagozata és a Semmelweis Egyetem Integrált Betegellátásért Közhasznú Alapítványa a Sürgősségi Orvostani Klinika együttműködésében májusban.

Az országos pilot-projekt keretében első alkalommal Salgótarjánban június 24-én rendezik meg az egészségoktatás napot a VOSZ Nógrád megyei szervezetének közreműködésével. A képzésen a résztvevőkkel megismertetik a sürgős beavatkozást igénylő szituációkat, hogy képesek legyenek elkezdeni az életmentő ellátást, valamint tájékoztatást adnak arról, hogy az adott probléma megfelelő szintű ellátását hol, hogyan tudják igénybe venni. A képzést a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Orvostani Klinikájának szakember csapata végzi – tájékoztatott Gláser-Katona Zsuzsanna, a VOSZ Egészségügyi Tagozat képviselője.

Az oktatás során rövid prezentációk és gyakorlati bemutatók lesznek – például újraélesztés, életmentés, balesetben megsérültek ellátása, a kiemelt kórképek (stroke, szívinfarktus, fulladás, allergia) felismerése és ellátása. A félnapos tanfolyam ingyenes, de arra jelentkezni kell.

A salgótarjáni kezdést követően más-más megyében folytatódik a program, az érdeklődés figyelembevételével rugalmasan változtatják majd a program helyszínét és annak gyakoriságát.

A tanfolyamot teljesítők a Semmelweis Egyetem Integrált Betegellátásért Közhasznú Alapítvány, a Sürgősségi Orvostani Klinika és a VOSZ Egészségügyi Tagozata által közösen dedikált oklevelet kapnak.

A tervek szerint a Kossuth Rádió július 18-án 10.30 órakor kezdődő adásában számol be. Bejátszásra kerül majd a rendezvényen készülő élménybeszámolók felvételeiből összeállított hanganyag, többek között Czékmánné Kelecsény Ágnes, a VOSZ Nógrád vármegyei elnökének megszólaltatásával. Az adásban a programról tájékoztat a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Orvostani Klinikájának igazgatója, dr. Varga Csaba és a VOSZ Egészségügyi Tagozatának elnöke, dr. Fábián Lajos.

A rendezvény

Helyszíne: Salgótarján, Fő tér 1. SZMT székház 2. emelet

Ideje: 2023. június 24. (szombat) de. 09.00 óra – 13.30 óráig

Jelentkezésczekmanne@cz-controll.com és vosznograd@gmail.com e-maileken

Az együttműködés aláírásakor készült fotón (balról jobbra): dr. Gál Szabolcs, dr. Fábián Lajos, dr. Varga Csaba, Gláser-Katona Zsuzsa, Perlusz László, elöl dr. Melicher Dóra

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.