Foglalkoztatás 3.0 – A VOSZ és a HR Portál konferenciája

2023. 03. 30., 10:41

Új rendezvénnyel készül a HR Portál és a VOSZ a harmadik országbeliek foglalkoztatása témában május 10-én Budapesten.

A HR Portál és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll: toborzás, beillesztés, munkajog, adózás - vállalati jó gyakorlatokkal, az alábbi témák mentén.

Toborzás harmadik országból: Sikeres stratégiák, gyakori hibák

Nincs megfelelő számú és képzettségű kékgalléros munkavállaló a magyar álláspiacon. A harmadik országból való toborzás gazdasági szükségszerűség – mondja Ottó Csaba, a Man at Work munkaerő-kölcsönző ügyvezetője, a Foglalkoztatás 3.0 konferencia egyik előadója. Melyek a toborzás kritikus pontjai? Mire figyeljen egy vállalat, ha külföldiekben gondolkodik?
https://www.hrportal.hu/hr/igy-vehet-fel-sikerrel-kulfoldi-munkavallalokat-20230328.html

Adózás: Olcsóbb a SZÉP-kártyás juttatás, ha harmadik országbeli vendégmunkásnak adja a munkaadó

Milyen tévhitek élnek a magyar munkaadókban a harmadik országból érkező munkavállalók foglalkoztatásáról? Mire figyeljen egy vállalkozás adózási szempontból, ha a külföldiek felé nyit? Erről beszél Honyek Pétert, a PwC Magyarország igazgatóját, aki szintén előadója lesz a konferenciának. Elmondja egyebek mellett, hogy a Szép-kártya juttatás 13 százalékkal olcsóbban adható harmadik országbeli munkavállalónak, szociális hozzájárulási adót nem kell ezután fizetni.
https://www.hrportal.hu/hr/olcsobb-a-szep-kartyas-juttatas-ha-harmadik-orszagbeli-vendegmunkasnak-adja-a-munkaado-20230329.html

Makrogazdasági kitekintés: Félmillió új munkavállaló kellene: szükség van a külföldiekre

Bár a gazdasági visszaesés hullámai globálisan egyre jobban érezhetők, a magyar munkaerőpiacot egyelőre nem rengették meg. Sőt, több területen jelentős hiány van. Nemrég a miniszterelnök és a gazdaságfejlesztési miniszter adott hangot annak az igénynek, hogy további félmillió új foglalkoztatottra lenne szükség. Ezen munkavállalók egy része alighanem harmadik országból érkező dolgozó lesz. Kitekintés az álláspiaci folyamatokra.
https://www.hrportal.hu/hr/felmillio-uj-munkavallalo-kellene:-szukseg-van-a-kulfoldiekre-20230329.html

Amennyiben részt venne a konferencián, jelentkezhet az alábbi linken. A jelentkezők részére a részvételi díjból 10 százalék kedvezményt nyújtanak.

https://foglalkoztatas.hrportal.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS