Modern munkahelyek kialakítása a KKV szektorban

Modern munkahelyek kialakítása a KKV szektorban
2022. 01. 14., 07:00

A munkaerő-piaci alkalmazkodóképesség fejlesztése céljából kiírt pályázati körben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a LIGA Szakszervezetekkel konzorciumban valósítja meg a GINOP-5.3.5-18-2020-00166 számú, a Munka Jövője – Hogyan segíthetik a modern technológiai eszközök az emberi munka hatékonyságának növelését és a munkavégző képesség fenntartását? című pályázatot.

A pályázat célja a digitális korszak küszöbén a munkavállalók egészségének megőrzése, a KKV-k munkaerő megtartó képességének és hatékonyságának növelése a modern munkaeszközök és a robotizáció segítségével a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nemzetgazdasági ágazatban.

A robotok mellett kipróbálásra kerültek azok a modern technikai eszközök is, amelyek nem kiváltani, hanem segíteni hivatottak az emberi munkavégzést.

A konzorciumi partnerek már korábban is együttműködtek, hogy felmérjék a gyártósori munkavállalókat érő egészségkárosító hatásokat, és azok megelőzésének lehetőségeit. Ezen korábbi kutatás eredményei is hozzájárultak a munka folytatásához és ahhoz, hogy további vizsgálatokat végezzünk annak felmérésére, hogy a munkavállalók mozgásszervi, vázrendszeri megbetegedései befolyásolják-e a gyártósori munkavégzés hatékonyságát. Azt láttuk, hogy a probléma megoldására a leghatásosabb módszer a megelőzés, amihez a modern technikai eszközök nyújthatnak segítséget.

A munkát azzal kezdtük, hogy felmértük az ágazat gyártósori munkát végző különböző korú munkavállalóinak egészségi állapotát. Több, mint ezer kérdőív került kitöltésre az ágazatban és az eredmények igazolták a korábbi kutatásaink eredményét miszerint a gyártósori munkát végző dolgozók teljesítményét jelentős mértékben befolyásolják mozgásszervi megbetegedéseik. A probléma továbbra is kezeletlen, és a szociális partnerek azon kezdeményezése, hogy a modern technikai eszközök használatával óvjuk meg a munkavállalók egészségét, növeljük teljesítő képességüket és mindezzel javítsuk a hatékonyságukat, helyes döntésnek bizonyult.

A pályázat megvalósítása a kidolgozott módszertan alapján indult, melynek szerves része az úgynevezett “pilot projekt”, amelyben azt modelleztük és mértük hogyan segítheti a kollaboratív robottechnika és az exoskeleton megoldások alkalmazása az emberi munka hatékonyságának növelését, és a munkavégző képesség hosszú távú megőrzését, vizsgáltuk továbbá a munkakörök átalakításának lehetőségét.

A pilot projekt során primer méréseket végeztünk a résztvevő vállalkozás munkatársain, amely visszaigazolta a munkavállalóknál fennálló egészségi problémákat. A kiértékelés után jól látható volt, hogy azon munkavállalók, akiknél a mindennapokban jelen van a fájdalomérzet, akár egy nap után is pozitív változásról számolnak be az exoskeleton eszközök használata után. Visszajelzéseik alapján fájdalom éreztük csökken.

A pilot projekt keretében az ágazat 10 vállalkozásánál 100 fő részvételével valós üzemi körülmények között, a termelésbe integrálva próbáltuk ki az emberi munkát megkönnyítő exoskeletonokat és a munkát segítő kollaboratív robotokat. Továbbá minden egyes cégnél megvizsgáltuk a munkakör átalakítás lehetőségét.

Az exoskeleton tulajdonképpen egy felvehető, hordható eszköz, amely megkönnyíti a munkát, megkíméli a dolgozót a nehéz fizikai munkától. Többféle funkciót ellátó eszköz létezik, emelést segítő, ismétlődő mozdulatokat megkönnyítő, fej feletti munkát támogató és egyéb funkcióval bíró eszközök is léteznek.Az exoskeletonok integrálása minden esetben könnyebb feladat volt, mivel semmilyen módosításra nem volt szükség a meglévő folyamatokban. A dolgozók is legtöbb esetben nyitottan álltak a termékek használatához.

Az exoskeleton használatának előnyei a gyártósori munkavállalók esetében nem köthetők csak a vizsgált nemzetgazdasági ágazathoz, azok más iparágakra is adoptálhatóak.

A pilot projekt tapasztalatai alapján - a mind szélesebb körű alkalmazáshoz – javasoljuk, hogy a kormány adjon támogatást azon vállalkozások számára, amelyek dolgozóik egészségének védelme és a hatékonyság növelése érdekében használni szeretnék az exoskeletonokat a napi munkafolyamatokban.

Az exoskeletonok egészségmegőrző és javító hatásából kiindulva javasoljuk az ártámogatásukat csakúgy, mint az orvosi segédeszközök esetében.

A kollaboratív robotok alkalmazása komolyabb tervezési feladattal járt, bár jól látható volt a pilot projekt során, hogy 1-2 hét alatt ezen technológia is könnyű szerrel beilleszthetővé volt a munkafolyamatba.

A kollaboratív robot technológia alkalmas arra, hogy az emberi munkát kiegészítse, helyettesítse. Mivel kialakítása biztonságos, alkalmazása nem igényel különösebb átalakítást ezért - a mai munkaerő hiányos időszakban - megoldást jelenthet a KKV-k számára a szalag mellett végzett ismétlődő munkafolyamatok esetében.

Kollaboratív robotok esetében javasoljuk az eszköz vásárlás támogatását a munkáltatók számára kiemelten a veszélyes és monoton munkafolyamatokelvégzéséhez.

Kifejezetten ajánljuk kollaboratív robotok használatát nemcsak a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása nemzetgazdasági ágazat számára, hanem más ágazatokban is.

A pilot projekt végén visszamértük a résztvevők tapasztalatait. Rövid teszt időszakunk azt mutatta, hogy az exoskeleton eszközök használatával csökkenthetőek az egészségi kockázatok a gyártósori munkavállalóknál, és bár hosszabb időtartamú hatásait ezen projekt során nem mérhettünk, a gyakorlat egyértelműen az eszközök pozitív hatásait mutatta. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy ezek az eszközök kifejezetten alkalmasak a munkavégzés során felmerülő mindennapi egészségi kockázatok csökkentésére, továbbá hatékonyság növekedést is eredményez.

Megtörtént a kísérleti projekt tapasztalatinak strukturált feldolgozása, értékelése és közzététele. Valamennyi a résztvevő vállalkozás komplett írásos, cégre szabott javaslatot kapott. A kidolgozott eljárások gyakorlatba való átültetése érdekében komplex probléma megoldást kínáltunk a résztvevő cégek számára. Kész receptet és összegyűjtött jó gyakorlatokat adtunk a kollaboratív és exoszkeleton robottechnológia munkáltatóknál történő bevezetéséhez így elősegítve hazánkban az ipari automatizálás terjedését. A résztvevőknél bevezettük a korábbi felmérésekből eredő munkakör/foglalkoztatási forma változást és a kollaboratív robot technológia alkalmazási eljárásának szervezeti folyamatba történő beillesztését.

Pilot projektünkben kipróbált eszközök gyors, megfizethető megoldást kínálnak a KKV-k részére a munkaerőhiány enyhítésére. Javasoljuk az eszközök hosszabb időtartamú pilotszerű kipróbálását, valamint a vállalkozások támogatását az eszközök használatának ily módon történő ösztönzését.

Megfontolásra ajánljuk a következő pályázati ciklusban a beszerzést és használatot támogatható pályázati célként meghatározni.

Folyamatosan publikáljuk a felmérések eredményeit és megosztjuk az ágazat résztvevőivel, a határon túli társszervezetekkel és a sajtóval különböző rendezvények keretében. A disszeminációs tevékenység végigkíséri a teljes projekt folyamatot workshopok és munkaértekezletek formájában.

A pályázat megvalósítása a végéhez közeledik, a pályázat mérföldkövei teljesültek, az eredmények meggyőzőek. A technológia a termelésbe bármikor beilleszthető a kísérleti projektbe bevont cégeknél köszönhetően az elkészült javaslatoknak. Más ágazati és ágazaton kívüli vállalkozások esetében is felhasználhatóak a megszerzett tapasztalatok.

Varga Julianna
projekt menedzser

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-05 16:13:00
A háborúban álló szomszédos ország egyik automatizálással foglalkozó vállalata saját fejlesztésű megoldást kínál a termőföldek aknamentesítésére. Sok korábbi hadszínteret újra gazdálkodásra alkalmassá tehetnek a robottraktorok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS