Útmutató a kötőtű választásához

Útmutató a kötőtű választásához
2023. 07. 05., 04:45

Az utóbbi néhány évben a kézimunkák igazán nagy népszerűségre tettek szert az emberek körében, amin mi egy cseppet sem csodálkozunk. Ezek a tevékenységek ugyanis remek módját jelentik a stressz levezetésnek, ráadásul segíthetnek még a szellemi képességeid frissen tartásában is.

A legkedveltebb közülük pedig talán a kötés, amely sikerességének alapját a Butika.hu-nál is kapható kötőtű kiválasztása adja. Abban az esetben ugyanis, ha helytelenül választasz, az teljesen elveheti a kedvedet a jövőbeni munkától. Ennek elkerülése érdekében íme néhány tanács.

Milyen legyen a kötőtű hossza?

A kötőtű hossza azt jelöli, hogy hány szem fér rá magára a tűre. Vagyis, ha mondjuk egy kisebb zoknit vagy sapkát tervezel kötni, akkor elég a rövidebb változat is. A nagyobb volumenű projektek esetében viszont ügyesebben köthetsz egy nagyobb tűvel.

A klasszikus egyenes tűk egyébként általában körülbelül 25-40 cm hosszúak, míg a kör alakú tűk hossza körülbelül 23-150 cm, a hegyes tűké pedig 13-20 cm.

Melyik kötőtű típust érdemes választanod?

Ahhoz, hogy megfelelő döntést tudj hozni, alaposabban meg kell ismerned a különböző kötőtű típusokat. Kezdjük a sort a klasszikus, egyenes kötőtűvel, amely két tűből áll össze! Az egyiknek a vége mindig hegyes, a másikon pedig egy úgynevezett ütköző, golyó vagy gomb található, ami megakadályozza a szemek lecsúszását.

A kötés szerelmesei egyébként ezt a típust használják a leggyakrabban, mivel a segítségükkel remek pulóver, sál és különféle kötött termékek készíthetők.

Aztán ott vannak még a kör alakú tűk, amelyek szintén egyenesek, de az ütköző helyett egy műanyag zsinór köti össze a két eszközt, amely nagyon rugalmas. Ennek köszönhetően pedig kört lehet velük formálni.

Ezek az eszközök főleg a haladók számára ajánlottak. Általában nagy és széles részek kötésére használják őket. Mondjuk egy olyan nagy pulóvernél, amelyet alulról egészben kötnek, és csak az ujjaknál van elválasztva az elülső és a hátsó rész.

Nem feledkezhetünk meg a rövid, mindkét végén hegyes kötőtűkről és a segédtűkről sem!

Az előbbiek zokni kötőtű néven is ismertek. Annyi különbözteti meg őket a klasszikus egyenes daraboktól, hogy rövidebbek, és ami a legfontosabb, mindkét végükön hegyesek. Ezeket használják általában zokni és kisebb kör alakú dolgok kötésére.

Ami pedig a segédtűket illeti, nagyszerű választásnak bizonyulnak a fonott minták kötésére. Lehetnek egyenesek vagy hajlítottak, a hosszuk pedig általában 10 centiméter körüli.

Végül ejtsünk pár szót arról is, hogy milyen legyen a kötőtűk vastagsága!

Ha kinézel egy kötési mintát, akkor annak az útmutatójában általában megtalálható, hogy milyen vastag kötőtű a legalkalmasabb az adott projekt elkészítéséhez. Érdemes tehát ez alapján dönteni.

Abban az esetben viszont, ha nem konkrét minta alapján tervezel dolgozni, akkor a megfelelő vastagságú kötőtű kiválasztásánál azt kell figyelembe venni, hogy az általad kiszemelt fonal mennyire erős és vastag, valamint hogy laza vagy erős kötést akarsz-e létrehozni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS