Változik a behajthatatlan tartozások nyilvántartása

2019. 12. 23., 12:30

Egy január 1-jétől hatályba lépő jogszabály-módosítás miatt megváltozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a behajthatatlan tartozások nyilvántartása. Emellett a behajthatatlan tartozások elnevezése 2020. január 1-jétől „ideiglenesen eredménytelen végrehajtással érintett tartozásra” változik – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Behajthatatlan az a tartozás, ami a NAV teljes körű végrehajtási eljárása ellenére sem térül meg. A NAV a behajthatatlan tartozásokat eddig elkülönítetten úgynevezett letéti kartonon tartotta nyilván és azokat ideiglenesen törölte az adózók adószámlájáról. A változások miatt 2020. január 1-jétől a NAV a korábbi behajthatatlan tartozásokat újra az érintett adózók adószámláin jeleníti meg, így az adószámlán valamennyi adózói tartozás egy helyen látszik majd.

Az adószámlán is újra látható összegek nem új tartozások, ezek az adóssal szemben folyamatosan fennálltak. Azok meg nem fizetettnek, végrehajtás alatt álló hátralékoknak minősülnek. A tartozás kiegyenlítéséről tehát minden érintettnek gondoskodnia kell. Azok akiknek van ügyfélkapujuk, néhány kattintással megnézhetik az adószámlájuk aktuális állapotát és a felkönyvelt összegeket.

A fizetési nehézség esetén igénybe vehető fizetési kedvezményekről bővebb információ a NAV honlapján a 30. információs füzetben található. (NAV)

[A szóban forgó jogszabály-módosítás: a Magyar Közlöny 191. számában megjelent, a törvényszéki végrehajtással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXXI. törvény 50. §-a módosította az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény 13. alcímét.]

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS