Változik a behajthatatlan tartozások nyilvántartása

2019. 12. 23., 12:30

Egy január 1-jétől hatályba lépő jogszabály-módosítás miatt megváltozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a behajthatatlan tartozások nyilvántartása. Emellett a behajthatatlan tartozások elnevezése 2020. január 1-jétől „ideiglenesen eredménytelen végrehajtással érintett tartozásra” változik – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Behajthatatlan az a tartozás, ami a NAV teljes körű végrehajtási eljárása ellenére sem térül meg. A NAV a behajthatatlan tartozásokat eddig elkülönítetten úgynevezett letéti kartonon tartotta nyilván és azokat ideiglenesen törölte az adózók adószámlájáról. A változások miatt 2020. január 1-jétől a NAV a korábbi behajthatatlan tartozásokat újra az érintett adózók adószámláin jeleníti meg, így az adószámlán valamennyi adózói tartozás egy helyen látszik majd.

Az adószámlán is újra látható összegek nem új tartozások, ezek az adóssal szemben folyamatosan fennálltak. Azok meg nem fizetettnek, végrehajtás alatt álló hátralékoknak minősülnek. A tartozás kiegyenlítéséről tehát minden érintettnek gondoskodnia kell. Azok akiknek van ügyfélkapujuk, néhány kattintással megnézhetik az adószámlájuk aktuális állapotát és a felkönyvelt összegeket.

A fizetési nehézség esetén igénybe vehető fizetési kedvezményekről bővebb információ a NAV honlapján a 30. információs füzetben található. (NAV)

[A szóban forgó jogszabály-módosítás: a Magyar Közlöny 191. számában megjelent, a törvényszéki végrehajtással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXXI. törvény 50. §-a módosította az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény 13. alcímét.]

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS