UJEGYKE: jön az új adatlap az állandó meghatalmazásokhoz

2023. 01. 20., 14:11

A NAV 2023. január 28-án UJEGYKE néven új adatlapot vezet be az állandó meghatalmazások bejelentésére. Az új bejelentéssel átfogó ügycsoportokra lehet meghatalmazást adni.

Egyszerűbb lesz az ügyintézés, az UJEGYKE az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) is beadható lesz. A NAV a változatlan és érvényes jogosultságokat hivatalból átvezeti az új rendszerbe, azokat pedig értesíti, akiknek érdemben változnak a jogosultságai. A meghatalmazásokkal létrehozott jogosultságokat mindenképpen felül kell vizsgálni! – figyelmeztet az adóhivatal.

Új ügycsoportok, jogosultságok

Az UJEGYKE-adatlapon átfogó ügycsoportokra, ügytípusokra lehet meghatalmazást adni. A kiválasztott ügycsoportban a képviselő az ügyek minden egyes mozzanatában eljárhat személyesen, elektronikusan, telefonon vagy akár papíralapon is. Nem kell tehát külön-külön jelölni például az iratbetekintésre, lekérdezésre, adatszolgáltatásra vonatkozó jogot, sőt a NAV telefonos ügyintéző rendszerének használatára sem kell külön jogosultságot megadni, mert az az adott ügycsoportban automatikusan jár a képviselőnek.

Mikor nem kell beadni UJEGYKE-adatlapot?

Az UJEGYKE bevezetésétől kezdve a NAV már csak az új kategóriák szerinti jogosultságokat tartja nyilván. A korábban bejelentett jogosultságok közül az új nyilvántartásba azokat vezeti át a NAV, amelyek tartalmilag megfelelnek az új ügycsoportok tartalmának. Fontos szempont, hogy a meghatalmazott képviselő továbbra is eljárhasson azokban az ügyekben, amelyekben eddig eljárhatott, de jogai túlzott mértékben ne bővüljenek. 

A NAV telefonos ügyintéző rendszeréhez, vagyis a NAV Infóvonalához kapcsolódó jogok, valamint a lekérdező típusú jogok beolvadnak az adott ügytípushoz tartozó jogosultságba. Így az adóügyek intézésére jogosult képviselők a továbbiakban külön bejelentés nélkül is intézhetnek ügyet telefonon meghatalmazójuk nevében, ha van PIN-kódjuk.

Mikor kell beadni UJEGYKE-adatlapot?

Jellemzően akkor, ha a meghatalmazott korábban bejelentett jogosultságai szerint nem jogosult egy átfogó ügycsoport intézésére. Ilyen helyzet például az is, amikor egy képviselő kizárólag telefonos ügyintézésre volt jogosult, mert ennek alapján az új rendszerben nem kaphat a teljes ügycsoportra ügyintézési jogot. Ebben az esetben a képviselő nem járhat el ügyfelei nevében, ha nem tesz bejelentést az UJEGYKE-adatlapon.

Ha a korábbi jogosultság nem megfeleltethető az új ügycsoportnak vagy az túlzott mértékű (feltehetően az ügyfél szándékával ellentétes) tartalmi változáshoz vezetne, a NAV egyedileg értesíti az adózót és meghatalmazottját az új bejelentés szükségességéről.

Vizsgálja felül jogosultságait!

Az új jogosultságokat minden meghatalmazónak és meghatalmazottnak fontos felülvizsgálni, mivel a bejelentett állandó meghatalmazások alapvetően befolyásolják, hogy az ügyfél adott ügyében kivel tart kapcsolatot a NAV. Ha az ügyfélnek a NAV-hoz bejelentett állandó meghatalmazottja van, a NAV jellemzően neki kézbesíti a hivatalos iratokat, illetve a meghatalmazott által küldött iratot az ügyfél nevében küldöttnek tekinti.

További információk

Az az adózó, illetve meghatalmazottja, aki nem kap a NAV-tól személyre szóló tájékoztatást az új jogokról, 2023. január 28. után a NAV Ügyfélportálján ellenőrizheti jogosultságait, és ha szükséges, új bejelentést is tehet.

Az UJEGYKE-adatlap kitöltési szabályairól már annak megjelenése előtt is tájékoztat a NAV honlapja.

Az UJEGYKE-adatlap 2023. január 30-tól elérhető

január 28-ától az

NAV

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS