Ügyletenként 2 milliós bírság jöhet, ha nem készítette el a transzferár dokumentációt

2023. 05. 31., 10:39

Május 31-én éjfélig kell benyújtani a cégeknek a 2022. évre vonatkozó társasági adóbevallást és megfizetni az adót. Fontos változás, hogy ebben az adóbevallásban már szerepeltetni kell a transzferár dokumentációra köteles vállalkozásoknak a kapcsolt felek közötti tranzakciók legfontosabb adatait (az ATP-01 és ATP-KV nevű lapokon).

„Amennyiben ezt a határidőt elmulasztják a vállalkozások, vagy hibásan töltik ki a bevallást és hatósági ellenőrzést kapnak, akkor komoly büntetésekre kell számítaniuk” – figyelmeztet Kakuk Bianka, az ICT Business Advisory vezető transzferár szakértője.

A transzferár dokumentáció készítése eddig is kötelező volt azoknak a társaságoknak, amelyek nem minősültek kisvállalkozásnak és elérték a kapcsolt vállalkozásukkal folytatott ügyfeletek értékében az 50 milliós határt. A 2022. üzleti évre ez a határ 100 millióra növekedett, de így is több ezer cég érintett a transzferár dokumentáció elkészítésére.

Talán még ennél is fontosabb változás, hogy a NAV által egyszerűbben ellenőrizethő, hogy mely vállalkozás készítette el a dokumentációt, hiszen a társasági adóbevallásban kötelező feltüntetni a legfontosabb adatokat.

„Ez a kötelezettség korábban nem volt, így egyszerűen szűrhető, hogy mely cégek nem teljesítik az adatszolgáltatást” hívja fel a figyelmet a szakértő.

Amennyiben a vállalkozás elmulasztja, vagy hibásan tölti ki társasági adóbevallást vonatkozó részeit, úgy a nyilvántartási kötelezettség megsértése miatt ügyletenként 2 millió forintos bírsággal számolhat. Ismételt mulasztás esetén (2 éven belül) 4 millió forintos bírság várható, de ismételt mulasztás ugyanazon nyilvántartásban (2 éven belül) akár 8 millió forintos büntetés is lehetséges. Ugyanezen jogsértések az Art.230§-a alapján a jövőben 5-,10-,20 millió forint lesz.

A szakértő javasolja, hogy a könnyebbé vált ellenőrzési lehetőség miatt, valamint a jelentős bírságok elkerülése érdekében érdemes az elévülési határidőn belül (az elmúlt 5+1 évre) elkészíteni a teljes dokumentációt az arra kötelezett cégeknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS