Ügyletenként 2 milliós bírság jöhet, ha nem készítette el a transzferár dokumentációt

2023. 05. 31., 10:39

Május 31-én éjfélig kell benyújtani a cégeknek a 2022. évre vonatkozó társasági adóbevallást és megfizetni az adót. Fontos változás, hogy ebben az adóbevallásban már szerepeltetni kell a transzferár dokumentációra köteles vállalkozásoknak a kapcsolt felek közötti tranzakciók legfontosabb adatait (az ATP-01 és ATP-KV nevű lapokon).

„Amennyiben ezt a határidőt elmulasztják a vállalkozások, vagy hibásan töltik ki a bevallást és hatósági ellenőrzést kapnak, akkor komoly büntetésekre kell számítaniuk” – figyelmeztet Kakuk Bianka, az ICT Business Advisory vezető transzferár szakértője.

A transzferár dokumentáció készítése eddig is kötelező volt azoknak a társaságoknak, amelyek nem minősültek kisvállalkozásnak és elérték a kapcsolt vállalkozásukkal folytatott ügyfeletek értékében az 50 milliós határt. A 2022. üzleti évre ez a határ 100 millióra növekedett, de így is több ezer cég érintett a transzferár dokumentáció elkészítésére.

Talán még ennél is fontosabb változás, hogy a NAV által egyszerűbben ellenőrizethő, hogy mely vállalkozás készítette el a dokumentációt, hiszen a társasági adóbevallásban kötelező feltüntetni a legfontosabb adatokat.

„Ez a kötelezettség korábban nem volt, így egyszerűen szűrhető, hogy mely cégek nem teljesítik az adatszolgáltatást” hívja fel a figyelmet a szakértő.

Amennyiben a vállalkozás elmulasztja, vagy hibásan tölti ki társasági adóbevallást vonatkozó részeit, úgy a nyilvántartási kötelezettség megsértése miatt ügyletenként 2 millió forintos bírsággal számolhat. Ismételt mulasztás esetén (2 éven belül) 4 millió forintos bírság várható, de ismételt mulasztás ugyanazon nyilvántartásban (2 éven belül) akár 8 millió forintos büntetés is lehetséges. Ugyanezen jogsértések az Art.230§-a alapján a jövőben 5-,10-,20 millió forint lesz.

A szakértő javasolja, hogy a könnyebbé vált ellenőrzési lehetőség miatt, valamint a jelentős bírságok elkerülése érdekében érdemes az elévülési határidőn belül (az elmúlt 5+1 évre) elkészíteni a teljes dokumentációt az arra kötelezett cégeknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS