Tankolás hatósági áron: mikor kell a NAV-nak adatot küldeni?

2022. 08. 24., 14:28

A hatósági áras üzemanyag értékesítésekor rögzített forgalmi rendszám és az értékesítésről kiállított bizonylat adatainak továbbítása a NAV-hoz: a legfontosabb tudnivalók.

Ha az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője az üzemanyagot hatósági áron értékesíti, feljegyezheti és számítógépes rendszerében kézi bevitellel vagy vonalkód beolvasásával rögzítheti a tankoló gépjármű forgalmi rendszámát és azt az értékesítéshez tartozó bizonylattal együtt tárolhatja. Ha az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője rögzíti ezeket az adatokat, akkor a forgalmi rendszámról és a hozzá tartozó bizonylatról adatot kell küldenie a NAV-nak.

Ha az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője úgy dönt, hogy a forgalmi rendszám adatát nem rögzíti, vagy a rögzítésre nincsen lehetősége, vagy nem hatósági áron értékesítette az üzemanyagot, akkor adatot sem kell szolgáltatnia.

Kire vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség?

Az adatszolgáltatásra az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője köteles, azt nem szükséges üzemanyagtöltő állomásonként küldeni.

Hogyan lehet teljesíteni az adatszolgáltatást?

Az adatszolgáltatást elektronikusan, az e-Papír szolgáltatással kell elküldeni a NAV-nak.

Az e-Papír szolgáltatás használatakor

– a Témacsoport rovat legördülő listájából az „Egyéb” opciót,

– az Ügytípus rovat legördülő listájából az „Egyéb” opciót,

– a Címzett rovat legördülő listájából az adózó székhelye szerint illetékes NAV adó- és vámigazgatóságot

kell kiválasztani.

A gyorsabb ügyintézés érdekében célszerű az e-Papír szolgáltatással küldött beadvány szövegében a „94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet 1/A. § (2) bekezdése szerinti kötelezettség” teljesítésére utalni.

Az igazgatóságok listája elérhető itt.

A forgalmi rendszámok és a hozzájuk tartozó bizonylatok kimutatását az e-Papír csatolmányaként kell elküldeni a NAV-nak, napi bontásban, formázás nélküli szövegként (.txt) rögzítve. A txt-fájlban a forgalmi rendszámot (szóköz, kötőjel nélkül) és a hozzá tartozó bizonylat azonosítóját (nyugta, számla száma) kell szerepeltetni „ ; ” (pontosvesszővel) elválasztva. A fájl elnevezése utalhat az adatszolgáltatás időszakára (napjára).

Az e-Papír szolgáltatás használatakor a csatolmány maximum 25 MB terjedelmű lehet. 25 MB fájlméret felett a NAV zip-formátumú tömörített konténer használatát javasolja.

A napi bontásban készített adatszolgáltatást a NAV heti rendszerességgel (a tárgyhetet követő munkanapon) várja.

Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az online pénztárgép adatszolgáltatás keretében is megküldheti a NAV-nak a fenti adatokat figyelembe véve az adatkezelési szabályokat is.

További részletek a NAV közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS