Tankolás hatósági áron: mikor kell a NAV-nak adatot küldeni?

2022. 08. 24., 14:28

A hatósági áras üzemanyag értékesítésekor rögzített forgalmi rendszám és az értékesítésről kiállított bizonylat adatainak továbbítása a NAV-hoz: a legfontosabb tudnivalók.

Ha az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője az üzemanyagot hatósági áron értékesíti, feljegyezheti és számítógépes rendszerében kézi bevitellel vagy vonalkód beolvasásával rögzítheti a tankoló gépjármű forgalmi rendszámát és azt az értékesítéshez tartozó bizonylattal együtt tárolhatja. Ha az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője rögzíti ezeket az adatokat, akkor a forgalmi rendszámról és a hozzá tartozó bizonylatról adatot kell küldenie a NAV-nak.

Ha az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője úgy dönt, hogy a forgalmi rendszám adatát nem rögzíti, vagy a rögzítésre nincsen lehetősége, vagy nem hatósági áron értékesítette az üzemanyagot, akkor adatot sem kell szolgáltatnia.

Kire vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség?

Az adatszolgáltatásra az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője köteles, azt nem szükséges üzemanyagtöltő állomásonként küldeni.

Hogyan lehet teljesíteni az adatszolgáltatást?

Az adatszolgáltatást elektronikusan, az e-Papír szolgáltatással kell elküldeni a NAV-nak.

Az e-Papír szolgáltatás használatakor

– a Témacsoport rovat legördülő listájából az „Egyéb” opciót,

– az Ügytípus rovat legördülő listájából az „Egyéb” opciót,

– a Címzett rovat legördülő listájából az adózó székhelye szerint illetékes NAV adó- és vámigazgatóságot

kell kiválasztani.

A gyorsabb ügyintézés érdekében célszerű az e-Papír szolgáltatással küldött beadvány szövegében a „94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet 1/A. § (2) bekezdése szerinti kötelezettség” teljesítésére utalni.

Az igazgatóságok listája elérhető itt.

A forgalmi rendszámok és a hozzájuk tartozó bizonylatok kimutatását az e-Papír csatolmányaként kell elküldeni a NAV-nak, napi bontásban, formázás nélküli szövegként (.txt) rögzítve. A txt-fájlban a forgalmi rendszámot (szóköz, kötőjel nélkül) és a hozzá tartozó bizonylat azonosítóját (nyugta, számla száma) kell szerepeltetni „ ; ” (pontosvesszővel) elválasztva. A fájl elnevezése utalhat az adatszolgáltatás időszakára (napjára).

Az e-Papír szolgáltatás használatakor a csatolmány maximum 25 MB terjedelmű lehet. 25 MB fájlméret felett a NAV zip-formátumú tömörített konténer használatát javasolja.

A napi bontásban készített adatszolgáltatást a NAV heti rendszerességgel (a tárgyhetet követő munkanapon) várja.

Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az online pénztárgép adatszolgáltatás keretében is megküldheti a NAV-nak a fenti adatokat figyelembe véve az adatkezelési szabályokat is.

További részletek a NAV közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS