Tankolás hatósági áron: mikor kell a NAV-nak adatot küldeni?

2022. 08. 24., 14:28

A hatósági áras üzemanyag értékesítésekor rögzített forgalmi rendszám és az értékesítésről kiállított bizonylat adatainak továbbítása a NAV-hoz: a legfontosabb tudnivalók.

Ha az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője az üzemanyagot hatósági áron értékesíti, feljegyezheti és számítógépes rendszerében kézi bevitellel vagy vonalkód beolvasásával rögzítheti a tankoló gépjármű forgalmi rendszámát és azt az értékesítéshez tartozó bizonylattal együtt tárolhatja. Ha az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője rögzíti ezeket az adatokat, akkor a forgalmi rendszámról és a hozzá tartozó bizonylatról adatot kell küldenie a NAV-nak.

Ha az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője úgy dönt, hogy a forgalmi rendszám adatát nem rögzíti, vagy a rögzítésre nincsen lehetősége, vagy nem hatósági áron értékesítette az üzemanyagot, akkor adatot sem kell szolgáltatnia.

Kire vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség?

Az adatszolgáltatásra az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője köteles, azt nem szükséges üzemanyagtöltő állomásonként küldeni.

Hogyan lehet teljesíteni az adatszolgáltatást?

Az adatszolgáltatást elektronikusan, az e-Papír szolgáltatással kell elküldeni a NAV-nak.

Az e-Papír szolgáltatás használatakor

– a Témacsoport rovat legördülő listájából az „Egyéb” opciót,

– az Ügytípus rovat legördülő listájából az „Egyéb” opciót,

– a Címzett rovat legördülő listájából az adózó székhelye szerint illetékes NAV adó- és vámigazgatóságot

kell kiválasztani.

A gyorsabb ügyintézés érdekében célszerű az e-Papír szolgáltatással küldött beadvány szövegében a „94/2022. (III. 10.) Korm. rendelet 1/A. § (2) bekezdése szerinti kötelezettség” teljesítésére utalni.

Az igazgatóságok listája elérhető itt.

A forgalmi rendszámok és a hozzájuk tartozó bizonylatok kimutatását az e-Papír csatolmányaként kell elküldeni a NAV-nak, napi bontásban, formázás nélküli szövegként (.txt) rögzítve. A txt-fájlban a forgalmi rendszámot (szóköz, kötőjel nélkül) és a hozzá tartozó bizonylat azonosítóját (nyugta, számla száma) kell szerepeltetni „ ; ” (pontosvesszővel) elválasztva. A fájl elnevezése utalhat az adatszolgáltatás időszakára (napjára).

Az e-Papír szolgáltatás használatakor a csatolmány maximum 25 MB terjedelmű lehet. 25 MB fájlméret felett a NAV zip-formátumú tömörített konténer használatát javasolja.

A napi bontásban készített adatszolgáltatást a NAV heti rendszerességgel (a tárgyhetet követő munkanapon) várja.

Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az online pénztárgép adatszolgáltatás keretében is megküldheti a NAV-nak a fenti adatokat figyelembe véve az adatkezelési szabályokat is.

További részletek a NAV közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS