Szja-bevallás: a leggyakoribb kérdések

2023. 03. 21., 10:13

Az adóbevallási tervezettel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre a NAV szakértői válaszoltak.

A következő felsorolásban – tematikus bontásban – a leggyakoribb szja-tárgyú kérdések olvashatók. A válaszokat a cikkünk végén letölthető dokumentumban találja meg.

I. Technikai jellegű kérdések: a bevallási tervezet elérése, módosítása, benyújtása
1. Van elektronikus hozzáférésem. Hogyan juthatok hozzá a bevallási tervezethez?
2. Hogyan juthatok hozzá a bevallási tervezetemhez, ha nincs elektronikus hozzáférésem?
3. Hova postázza a NAV a bevallási tervezetemet?
4. Mit kell tennem, ha megkapom a tervezetet?
5. Elektronikus hozzáféréssel rendelkező 18 év alatti gyermek hogyan éri el az adóbevallási tervezetét?
6. Elfelejtettem az ügyfélkapus jelszavamat/lejárt az ügyfélkapus jelszavam, hogyan tudom ezt pótolni?
7. Még nincs ügyfélkapum, de szeretnék nyitni. Ha március 15-e után regisztrálok az ügyfélkapun, akkor hozzáférek-e online az adóbevallási tervezethez, jóváhagyhatom-e azt már az ügyfélkapun keresztül?
8. Hogyan tudom önellenőrizni az szja-bevallást?
9. Mit tegyek, ha elektronikusan jóváhagytam a NAV által készített bevallási tervezetet és most mégis változtatni szeretnék rajta, mert elfelejtettem beírni a bérbeadásból származó jövedelmemet és a befizetett adóelőleget?
10. A munkáltatómtól többszöri kérésem ellenére sem kaptam meg a 22M30-as igazolásomat. Mit kell tennem?
11. Sajnos véletlenül egy üres szja-bevallást küldtem el. Kérem, tekintsék ezt tárgytalannak. Van valami teendőm ebben az esetben?

II. Szja-befizetés és -kiutalás
12. A bevallási tervezet egyenlege személyi jövedelemadó adónemben befizetendő összeget mutat, pedig ezt az összeget 2022-ben átutalással már befizettem. Év közben nem kellett adóelőleget fizetnem. Mi a teendőm?
13. Hogyan kérhetek részletfizetést a bevallási tervezetben?
14. Hogyan kérhetem és mennyi időn belül kapom meg a visszaigényelhető adót?
15. Ha a bevallási tervezet befizetendő személyi jövedelemadót tartalmaz, hogyan lehet azt befizetni?

III. Kedvezmények érvényesítése
16. 2022 júliusától négygyermekes anyuka vagyok. Év közben nem kértem a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét (NÉTAK). Csak munkabérem van, más kedvezményt nem veszek igénybe. Hogyan kell a NÉTAK-ot a bevallásban érvényesíteni?
17. Ha csak az év egy részében volt munkaviszonyom, akkor a bevallásban a családi kedvezményt vagy első házasok kedvezményét vagy súlyos fogyatékosságra vonatkozó kedvezményt csak arányosan vehetem igénybe?
18. 22 éves egyetemista vagyok. 2022-ben megbízási szerződés alapján júniusban és júliusban dolgoztam egy vállalkozásnak. A jövedelmem 1,2 millió forint volt. Ezen kívül más adóköteles jövedelmem nem volt 2022-ben. A vállalkozás erre a két hónapra érvényesítette a 25 év alatti fiatalok kedvezményének havi összegét, a fennmaradó összegből adóelőleget vont le. Visszaigényelhetem ezt az összeget az szja-bevallásban?
19. 20 éves vagyok, munkaviszonyban dolgozom. A munkáltatóm 2022-ben év közben nem érvényesítette a 25 év alatti fiatalok kedvezményét. Igénybe vehetem a bevallásban? Ha igen, akkor hogyan?

IV. Egyes bevételekre, jövedelmekre vonatkozó kérdések
Összevont adóalapba tartozó jövedelmek
20. Ingatlan bérbeadásából származó jövedelem szerepel-e a tervezetben?
21. Diákmunka keretében összesen 10 ezer forintot kerestem 2022-ben. Munkaszerződést kötöttek velem. Ezt a kis összegű jövedelmet is be kell vallanom?
Elkülönülten adózó jövedelmek
22. Ha 2022-ben ingatlant adtam el, akkor hogyan tudom a tervezetet kiegészíteni?
23. Ha 2022-ben ingó értékesítésből származott jövedelmem, akkor hogyan tudom a tervezetet kiegészíteni?
24. 2022-ben adószámos magánszemélyként fizetővendéglátó tevékenységet folytattam, melyre a tételes átalányadózást választottam. A bevallásban fel kell-e tüntetnem a bevételemet, ha igen melyik sorban?

V. Adómentes, illetve a jövedelembe be nem számító bevételek
25. Szerepelni fog-e a bevallási tervezetben az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmem?
26. Kell-e személyijövedelemadó-bevallást benyújtanom, ha 2022-ben csak nyugdíjban vagy rokkantsági ellátásban vagy korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesültem?
27. Kapok-e bevallási tervezetet, ha csak szakképző iskolai, vagy egyetemi ösztöndíjat kaptam?

VI. Szociális hozzájárulási adó
28. Saját jogú nyugdíjas munkavállaló munkabére után a munkáltatónak nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. Ha a magánszemély egy társaság tagjaként Magyarországon adóztatható osztalékot is kapott 2022-ben, a munkabér beleszámítható-e a szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség megállapításakor az adófizetési felső határba?
29. Egy magánszemély 2022-ben osztalékot kapott. Az osztalék összegét és az azt terhelő személyi jövedelemadót szerepelteti a 22SZJA-bevallás 167. sorában. A kifizetőnek nyilatkozott, hogy a munkaviszonyból származó jövedelme elérte a szociális hozzájárulási adófizetési felső határt, ezért a kifizető az osztalékból nem vont le szociális hozzájárulási adót. Kell-e szerepeltetni ebben az esetben az osztalék összegét a bevallás 287. sorában, továbbá ki kell-e tölteni nulla adattartalommal a 289. sor f) és g) oszlopát vagy üresen hagyhatók ezek a sorok?
30. Az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem beleszámít-e a szociális hozzájárulási adó kötelezettség megállapításakor az adófizetési felső határba?

VII. Rendelkezés az adóról: önkéntes pénztári rendelkezések, 1+1 százalék
31. Az önkéntes kölcsönös pénztári befizetések utáni „adókedvezmény érvényesítése” (rendelkezés az adóról) a személyi jövedelemadó bevallás tervezetben megjelenik-e, illetve azt milyen módon lehet érvényesíteni?
32. Mikor utalja át a NAV az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári nyilatkozatban megjelölt összeget a pénztárnak, ha az adózó a bevallási tervezetét jóváhagyta, vagy 22SZJA bevallását benyújtotta?
33. Hogyan lehet megküldeni az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatot?
34. Ha elmulasztottam rendelkezni május 22-ig az 1+1 százalékról, utólag benyújthatom a nyilatkozatom?

NAV

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS