Ön is kapott már NAV-figyelmeztetést online számlahibák miatt?

2022. 01. 16., 13:45

Az adóhatóság levélben keresi meg azokat a társaságokat és fejlesztő cégeket, ahol hibás adatszolgáltatásokat tapasztal. A javítás azonban nehézségekbe ütközik, mert a NAV csupán a hibaüzenetekre hívja fel a figyelmet, számlaszámokat nem közöl – írja az RSM Hungary szakértője.

A hibás online számla XML nemcsak a kötelező adatszolgáltatást veszélyezteti, hanem az áfakiutalás alapja is – kezdi friss bejegyzését Budai Mátyás, az RSM Hungary adóüzletágának menedzsere. A javítást megnehezíti, hogy az adóhatóság az érintett számlákról nem tájékoztat, csak a hibaüzenetekre hívja fel a figyelmet. Az adatszolgáltatásban és a nyilvántartásban szereplő adateltérések kiszűrése, illetve a hibajavítás automatizált, szoftveres megoldással a leggyorsabb és legbiztosabb.

Az online számla – vagy éppen az online pénztárgép és az EKAER – adatszolgáltatási kötelezettség miatt hatalmas, valós idejű adatmennyiség áll a NAV rendelkezésére, melynek következtében nemcsak az adózói magatartásról lesz pontosabb a kép, hanem az ellenőrzések hatékonysága is egyre javul. Igaz, az elmúlt időszakban az adóellenőrzések helyett inkább a hibák javítására lehetőséget adó jogkövetési vizsgálatok kerültek előtérbe. 

 „Támogató Adóhatóság”

Részben a „támogató adóhatóság” imázsnak tudható be az is, hogy a NAV most levélben kéri a társaságokat a hibás online számlák javítására.

Az értesítők szerint az adóhatóság általában egy hónapos időtartamot vizsgál; konkrét számlaszámokat nem közöl, csupán az érintett számlák darabszámát jelzi, és a jellemzően súlyos, az adatszolgáltatás befogadását ellehetetlenítő hibákra hívja fel az adózók figyelmét. Ez az jelenti, hogy az adott társaság számlázóprogramja vagy adatszolgáltató modulja korábban megkísérelte ugyan az adatszolgáltatást, de az adóhatóság súlyos számlahiba miatt azt elutasította.

Számlahiba: technikai és gyakorlati jellegű egyaránt

A számlahibák javítása nemcsak a számlánként akár 500 ezer forintos bírság miatt fontos, hanem azért is, mert a mulasztásból eredő adóhatósági ellenőrzés jelentős erőforrásokat emészt fel. Ráadásul a helyes számla-XML az áfakiutalás vagy papírmentes és így költségcsökkentő e-számlázás alapja.

Amellett, hogy a leggyakoribb számlahibák általában technikai jellegűek, érdemes a társaság számlázási gyakorlatát is áttekinteni.

Egy egyszerű példát említve, amennyiben a partnertörzsben egy magyar partner adószámának törzsszámát 7 karakterrel rögzítik 8 helyett, akkor az adatszolgáltatás helytelen lesz a karakterszám elvárás miatt, így az adóhatóság azt visszautasítja. A kötelező adat hiánya szintén elutasított jelentést eredményez: például ha módosító számlát eredeti számla-hivatkozás nélkül jelentik.

Hibaüzenet nélkül is lehet gond

Habár az adóhatóság a súlyos hibaüzenetekről küld összefoglaló értesítést, arról sem szabad megfeledkezni, hogy az adatszolgáltatásokat figyelmeztető üzenetek is kísérhetik, sőt, mivel a NAV nem ismeri a konkrét számla tartalmát, könnyen előfordulhat az is, hogy a hiba nélkül befogadott adatszolgáltatás mégis hibás, mert tartalmában nem egyezik a számlával.

A leggyakoribb probléma az, hogy a vállalatirányítási rendszerben lévő adat eltér az adatszolgáltatásban lévő adattól, például a teljesítés dátuma nem egyezik meg, és eltérő adat szerepel a számlaképen és az adatszolgáltatásban .

A NAV értesítésben szereplő hibaüzenetek javításán túl érdemes tehát az adatszolgáltatást és a nyilvántartást átfogóan ellenőrizni, mert nemcsak a súlyos hibával érintett és hiányzó adatszolgáltatás jár bírságkockázattal, hanem az adateltérésből fakadó számlajelentés is.

A helyes számla-XML az áfafizetés alapja

Ráadásul bizonyos hibák, eltérések nemcsak a helyes adatszolgáltatást veszélyeztetik: a NAV az adatszolgáltatások alapján bevallási tételeket is kalkulál, melyeket a beadott áfabevallásokkal vet össze. Így például az említett teljesítési dátum vagy akár egy áfa-összeg eltérés további megkereséseket és adóvizsgálatokat eredményezhet, akár egy áfakiutalás vagy átvezetési kérelem esetén is.

Kevés idő van az újabb NAV vizsgálatokig

A korábban kiküldött értesítőkben szerepel, hogy az adóhatóság 2022. januárjában újra vizsgálni fogja az adatszolgáltatásokat, a NAV tehát nyomon követi, hogy a számlahibák javítása megtörtént-e. Így már nem sok idő van hátra az újabb megkeresésekig.

Míg a számlahibák manuális javítása jelentős erőforrásokat igényel, addig az automatizált szoftveres megoldással gyorsan felfedezhetők és korrigálhatók az eltérések, így mind a NAV ellenőrzések esélye, mind pedig a bírságkockázat jelentősen mérsékelhető.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS