NAV: a törvényes képviselet online bejelenthető és lezárható

2024. 04. 03., 18:40

Március 27. óta a NAV Ügyfélportál „Képviseletek” menüpontjában online bejelenthető és le is zárható az önálló, vagy mással együttes törvényes képviselői jogosultság.

A bejelentés, illetve a lezárás saját profilból és a képviselt szervezet profiljából indulva is elvégezhető. A fejlesztés csökkenti a hibalehetőséget, mivel az online felületen NAV-adatok szerepelnek – írja közleményében a NAV.

A szolgáltatás a „Képviseletek” menü „Akiket én képviselek” csempéjére kattintva érhető el, a „Törvényes képviselet bejelentése” pontban. Ez csak akkor jelenik meg, ha a felhasználónak már van a NAV által nyilvántartott törvényes képviseleti kapcsolata.

Az „Új Bejelentés” gombra kattintva a portál listázza azokat a képviseleti jogviszonyokat, melyekben a NAV a bejelentkezett felhasználót – önálló vagy együttes – törvényes képviselőként nyilvántartja a lekérdezés pillanatában. A bejelentés előtt célszerű ellenőrizni a NAV által nyilvántartott képviseleti adatokat.

A listából kiválasztott szervezetnél a felület megjeleníti, hogy a felhasználó önálló vagy együttes törvényes képviselő-e, együttes képviseletnél pedig azt is, hogy kik a további együttes képviselők. A megjelent lista szűrhető és rendezhető.

Ha a felhasználó a NAV nyilvántartásában már szerepel önálló törvényes képviselőként, akkor csak lezárni lehet az adott jogviszonyt, ha pedig törvényes képviselőként nem tartja nyilván a NAV, akkor a felületen bejelenthető a jogviszony.

A portálon bejelentett és a NAV-nak továbbított adatokról a felhasználó portálüzenetet kap, amiben a bejelentés főbb adatai és a feldolgozás állapota szerepel.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.