Hogyan tud egy taxis számlát adni és arról adatot szolgáltatni a NAV felé?

2020. 06. 30., 18:15

A NAV szakértői válaszolnak.

Számlaadás

Egy taxisnak két esetben kell számlát kibocsátania:

  • ha szolgáltatását adóalany, vagy nem adóalany, de jogi személy veszi igénybe,
  • illetve, ha az utasa – magánszemélyként – számlát kér.

A taxisok (TEÁOR’08 49.32 szerinti taxis személyszállítási tevékenységet végzők) online pénztárgép használatára kötelezettek. Az általuk használt hordozható pénztárgépek azonban csak nyugtát tudnak kibocsátani, számla kiállítására nem alkalmasak. A taxisok tehát számlakibocsátási kötelezettségüknek vagy számlázó programmal, vagy kézi számlatömb használatával tudnak eleget tenni. (A számlával bizonylatolt ügylet ellenértékéről az online pénztárgéppel ne állítsanak ki nyugtát!)

Fontos változás, hogy 2020. július 1-jétől a számlán a szolgáltatást igénybe vevő belföldi adóalany adószámának első 8 számjegyét fel kell tüntetni.

Adatszolgáltatás

2020. július 1-jétől a taxisoknak is adatot kell szolgáltatni a NAV-hoz minden olyan számláról, amit egy másik belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről bocsátottak ki, függetlenül annak áthárított áfatartalmától. A számlaadat-szolgáltatást az Online Számla rendszerben kell teljesíteni.

A számlázó programnak alkalmasnak kell lennie az új szabályok szerinti adatszolgáltatásra. A piacon számos olyan szoftver elérhető, ami képes a megfelelő adatszolgáltatásra, ilyen a NAV ingyenes Online Számlázó programja is, ami már mobilapplikációként is elérhető.

Kézi számlánál az adatokat az Online Számla rendszerben kézzel kell rögzíteni, a számla kibocsátását követő négy naptári napon belül. Ha a számlában az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja az 500 000 forintot, akkor ezt a számlakibocsátást követő naptári napon kell megtenni.

A témáról részletesebben a NAV honlapján a következő tájékoztatóban olvashat:

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS