Hogyan adózik az OnlyFans-en szerzett jövedelem?

Hogyan adózik az OnlyFans-en szerzett jövedelem?
2023. 05. 23., 15:53

A tartalomszolgáltató platformokon szerzett jövedelem adózásáról a legfontosabb tudnivalókat a NAV szakértői foglalták össze.

Egyre többen szereznek jövedelmet úgy, hogy szolgáltatásaikat különböző platformok, applikációk közvetítésével juttatják el felhasználóikhoz, nézőikhez. De nem mindenki tudja, hogy ehhez adószámot kell kiváltani, és az így megszerzett bevétel után adózni is kell. Ha valakinek van ilyen, elektronikus felületeken keresztül szerzett bevétele, az után számlát kell adnia, és azt az szja-, valamint áfabevallásában is szerepeltetnie kell.

Milyen szolgáltatások tartoznak ide?

Ebbe a körbe tartoznak azok a szolgáltatások, amelyeket nem virtuálisan, hanem a fizikai valóságban nyújtanak, viszont minden esetben egy platform, applikáció, internetes felület közvetítésével. A platform tehát tulajdonképpen összekötőként működik a szolgáltatás nyújtója és igénybe vevője között. A szolgáltatás nyújtója ilyekor a platformmal áll szerződéses jogviszonyban.

Ilyen például az OnlyFans vagy hasonló platformok által közvetített szolgáltatás.

Milyen formában végezhetők?

Ez a tevékenység többféle formában végezhető:

 • adószámos magánszemélyként – akár kiegészítő tevékenységként, tehát munka mellett,
 • egyéni vállalkozóként, valamint
 • cégként

Az adószámot tehát mindenképpen ki kell váltani, ha pedig a tevékenység megrendelője, azaz az applikáció, platform üzemeltetője az Európai Unióban telepedett le, közösségi adószámra is szükség lesz.

Adószámot

közösségi adószámot pedig

 • a változásbejelentésként a bejelentkezésre szolgáló nyomtatványon

kell kérni a NAV-tól.

Kell-e számlát adni a szolgáltatásról?

Igen, a rendszeres bevételszerzés miatt a szolgáltatásról számlát kell kiállítani.

Ha a tartalmat közzé tevő platform üzemeltetője

 • külföldi adóalany, akkor a számlán áfatartalmat nem kell feltüntetni,
 • ha azonban magyar adóalany, a számlán az általános, 27 százalékos áfamértéket kell feltüntetni.

Hogyan adózik a megszerzett bevétel?

A magánszemélyként szerzett ilyen típusú jövedelem önálló tevékenységként adózik, erről az éves szja-bevallásban kell számot adni.

Az adószámos magánszemélynek a szolgáltatásnyújtás után – ha nem választott alanyi áfamentességet – az áfát is be kell vallania és fizetnie.

Ha valaki egyéni vállalkozóként, cégként végzi ezt a tevékenységet, akkor a választott adózási módja szerint adózik.

Hogyan kell megállapítani a jövedelmet adószámos magánszemélyként?

A jövedelem a bevétel, csökkentve a költségekkel. Kétféle módszerrel lehet meghatározni:

 • tételes költségelszámolással – a kiadásokról szóló számlák alapján, vagy
 • 10 százalékos költséghányaddal – a jövedelem ilyenkor a bevétel 90 százaléka.

A bevétel ellenőrizhető a banki átutalásokból, hiszen a platformüzemeltető bankszámlára utalja a szolgáltatás közvetítői díjjal csökkentett összegét.

A tevékenység kapcsán felmerülhet szociális hozzájárulási adó kötelezettség is, amelyről a 2. számú információs füzetben olvashat.

Hogyan kell az adót bevallani és befizetni?

Szja-előleg

A jövedelem után negyedévente adóelőleget kell megállapítani és fizetni. Nem kell az adóelőleget megfizetni, ha összege az adott negyedévben vagy év elejétől számítva nem haladja meg a 10 ezer forintot.

Szja-bevallás

Az applikációkon, platformokon megjelenő alkotómunkával, előadással megszerzett 2022-es jövedelmet

kell bevallani.

Mivel a platformokat gyakran külföldi társaságok üzemeltetik, a NAV-nak nem mindig van információja a megszerzett jövedelemről, ami így nem szerepel az adóbevallási tervezetben sem, ezért azzal mindenképpen ki kell egészíteni.

Szja-befizetés

A fizetendő adót 2023-ban május 23-áig kell rendezni, legegyszerűbben az eSZJA-felületen vagy a NAV Ügyfélportálján online bankkártyás fizetéssel, illetve átutalással a 10032000-06056353 számlaszámra.

Áfabevallás

Az áfabevallást az adott évre vonatkozó ’65. számú nyomtatványon kell benyújtani havonta, negyedévente vagy évente. Arról, hogy mikor milyen gyakorisággal kell adóbevallást készíteni, a NAV honlapján a „Hasznos tudnivalók kezdő áfaalanyoknak 2023” című tájékoztatóban olvashat.

A bevallást

 • a havi bevallóknak a tárgyhónapot követő 20-áig,
 • a negyedéves bevallóknak a negyedévet követő 20-áig,
 • az éves bevallóknak a tárgyévet követő február 25-éig

kell benyújtaniuk elektronikusan az Általános Nyomtatványitöltő Keretprogramban (ÁNYK).

Ha a szolgáltatás igénybe vevője külföldi letelepedettségű, akkor nem kell áfát fizetni, tájékoztató adatként azonban e bevételéről is bevallást kell tenni.

Áfabefizetés

A fizetendő áfát a bevallási határidőig kell befizetni, legegyszerűbben a NAV Ügyfélportálján online bankkártyás fizetéssel vagy átutalással a 10032000-01076868 számlaszámra.

Mi a teendő, ha eddig nem adózott ilyen típusú jövedelme után?

Szja

Ha jövedelmét korábban nem vallotta be, öt éven belül önellenőrzést nyújthat be, az adott évre vonatkozó ’SZJA jelű bevalláson. Ilyenkor a korábban elmulasztott adót, valamint az önellenőrzési pótlékot is be kell fizetni.

Ha mindezt megteszi, még mielőtt a NAV ellenőrzése derítene fényt a mulasztásra, nem kell

 • adóbírságot,
 • mulasztási bírságot,
 • és késedelmi pótlékot sem fizetnie.

Nem önellenőrzéssel, hanem az eredeti bevallás benyújtásával kell pótolni, ha az érintett évben más adóköteles jövedelme nem volt és emiatt adóbevallási tervezet sem készült az Ön számára.

Áfa

Ha az áfabevallást felejtette el benyújtani, azt utólag kell megtenni, ez esetben a NAV mulasztási bírságot szabhat ki.

NAV

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS