Fizetési nehézségek kezelése – például a Sberbank ügyfelei számára

2022. 03. 03., 17:25

A NAV szakértői összefoglalták, milyen lehetőségei vannak azoknak az adózóknak, akik (esetleg éppen a Sberbankkal szembeni intézkedések miatt) likviditási gondokkal küzdenek, így nem tudják teljesíteni fizetési kötelezettségeiket.

A fizetési nehézségek áthidalására a következő fizetési kedvezmények engedélyezhetők

– fizetési halasztás és részletfizetés,

– mérséklés, illetve elengedés.

Részletfizetés és fizetési halasztás akkor engedélyezhető, ha a fizetési nehézség

– átmeneti jellegű,

– kialakulása nem az adózónak felróható mulasztás eredménye.

Mérséklés vagy elengedés

– Mérséklés vagy elengedés csak tényleges, lejárt esedékességű, és ki nem egyenlített tartozásra kérhető.

– Adótartozás csak magánszemélynél mérsékelhető vagy engedhető el, de a kifizető által levont adó- és járuléktartozás mérséklésére, elengedésére magánszemélyeknél sincs lehetőség.

– A gazdálkodó szervezetek a késedelmipótlék- és a bírságtartozásra mérséklést vagy elengedést kérhetnek, ha a fizetési kötelezettség teljesítése a gazdálkodás ellehetetlenülésével járna.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményei

Az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelmüket a FAM01 jelű űrlapon terjeszthetik elő, elektronikusan.

A kérelmet az elektronikus kapcsolattartásra nem kötelezett adózók

– beküldhetik elektronikusan a FAM01-űrlapon vagy

– papíralapon is, levélben vagy a NAV honlapján elérhető és nyomtatható adatlapon. A papíralapú kérelmet az illetékes adó- és vámigazgatósághoz címezve kell előterjeszteni.

A NAV a fentieken túl a magánszemély kérelmére évente egy alkalommal, legfeljebb 1 000 000 forint összegű adótartozásra 12 hónapos pótlékmentes, automatikus részletfizetési kedvezményt biztosít, amely

– legegyszerűbben az AUTRESZ jelű adatlapon az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), vagy

– a FAM01-űrlapon elektronikusan vagy papíron nyújthat be. (Az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett egyéni vállalkozó, kizárólag elektronikusan nyújtható.)

A gazdálkodó szervezetek fizetési kedvezményei

Az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett gazdálkodó szervezetek kérelmüket a FAG01 jelű űrlapon terjeszthetik elő, elektronikusan.

További információ

A fizetési kedvezmények részletes szabályai a NAV honlapján elérhető információs füzetekben olvashatók:

– a 30.1 füzet a gazdálkodó szervezetekre,

– a 30.2 füzet pedig a magánszemélyekre, egyéni vállalkozókra

vonatkozó szabályokat tartalmazza.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-07 20:11:44
A rendezvény már messze túlmutat a whiskyk világán, sokkal több annál, mint egy hagyományos whiskymustra és whiskykóstoló. A Whisky Show-n évek óta a whiskyk mellett egyéb prémiumpárlatokat is kiállítanak, illetve kóstolhatnak a vendégek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A rendezvény már messze túlmutat a whiskyk világán, sokkal több annál, mint egy hagyományos whiskymustra és whiskykóstoló. A Whisky Show-n évek óta a whiskyk mellett egyéb prémiumpárlatokat is kiállítanak, illetve kóstolhatnak a vendégek.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS