Egyszerűsödik a szocho-kedvezmény igénybevétele

2019. 02. 12., 11:41

Jelentősen csökkenti a NAV új szolgáltatása a szocho-kedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó adminisztrációt.

Szocho-kedvezmény vehető igénybe azon munkavállalók után, akiknek a foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 9 hónapban (275 napban) legalább 6 hónapig (92 napig) nem volt munkájuk. A kedvezmény vonatozik azokra is, akik anyasági ellátás (csed, gyed, gyes, gyet) után állnak újra munkába.

A szociális hozzájárulási adót a foglalkoztatás kezdetétől számított 2 évig, a minimálbér erejéig egyáltalán nem kell fizetni, a 3. évben pedig 9,75 százalékkal csökkenthető.

A kedvezményt a munkáltató a feltételek fennállásáról kiállított igazolás birtokában érvényesítheti. Az igazolást a NAV a biztosítotti bejelentést követően, hivatalból, a foglalkoztatás kezdő időpontját követő hónap 10. napjáig elektronikusan megküldi a munkáltató részére.

A rendszer eddig is működött, de az adminisztráció nehézkes volt, az igazolásokat a munkavállalóknak kellett kikérniük – mondta el az Üzletem.hu-nak Megyeri Péter, a Starjobs Magyarország ügyvezető igazgatója.

Azzal, hogy a NAV a havonta frissülő adatbázis alapján automatikusan tájékoztatja a munkáltatókat, jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheket. Mivel az adóhivatal minden hónapban 10-éig küldi az adatokat, megnő az esélye annak, hogy kétszer kell bérszámfejteni, ezt azonban bőven ellensúlyozza a költségcsökkenés, valamint az, hogy a munkaadónak nem kell aggódnia a kedvezmény igénybevételének jogszerűsége miatt.

Az említett feltételek és igazolások birtokában azon női munkavállalók után, akik igazolni tudják, hogy három vagy több gyermek után jogosultak családi pótlékra, a foglalkoztatás első három évében – legfeljebb az aktuális minimálbér mértékéig – nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót, míg a foglalkoztatás negyedik és ötödik évében a kedvezmény fele érvényesíthető.

A családi pótlékra való jogosultsági kérelmet szintén már a családtámogatási feladatokat ellátó hatóság állítja ki, és elektronikus kapcsolattartás útján megküldi a kifizető részére – tette hozzá Megyeri Péter.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS