Egyszerűsödik a szocho-kedvezmény igénybevétele

2019. 02. 12., 11:41

Jelentősen csökkenti a NAV új szolgáltatása a szocho-kedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó adminisztrációt.

Szocho-kedvezmény vehető igénybe azon munkavállalók után, akiknek a foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 9 hónapban (275 napban) legalább 6 hónapig (92 napig) nem volt munkájuk. A kedvezmény vonatozik azokra is, akik anyasági ellátás (csed, gyed, gyes, gyet) után állnak újra munkába.

A szociális hozzájárulási adót a foglalkoztatás kezdetétől számított 2 évig, a minimálbér erejéig egyáltalán nem kell fizetni, a 3. évben pedig 9,75 százalékkal csökkenthető.

A kedvezményt a munkáltató a feltételek fennállásáról kiállított igazolás birtokában érvényesítheti. Az igazolást a NAV a biztosítotti bejelentést követően, hivatalból, a foglalkoztatás kezdő időpontját követő hónap 10. napjáig elektronikusan megküldi a munkáltató részére.

A rendszer eddig is működött, de az adminisztráció nehézkes volt, az igazolásokat a munkavállalóknak kellett kikérniük – mondta el az Üzletem.hu-nak Megyeri Péter, a Starjobs Magyarország ügyvezető igazgatója.

Azzal, hogy a NAV a havonta frissülő adatbázis alapján automatikusan tájékoztatja a munkáltatókat, jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheket. Mivel az adóhivatal minden hónapban 10-éig küldi az adatokat, megnő az esélye annak, hogy kétszer kell bérszámfejteni, ezt azonban bőven ellensúlyozza a költségcsökkenés, valamint az, hogy a munkaadónak nem kell aggódnia a kedvezmény igénybevételének jogszerűsége miatt.

Az említett feltételek és igazolások birtokában azon női munkavállalók után, akik igazolni tudják, hogy három vagy több gyermek után jogosultak családi pótlékra, a foglalkoztatás első három évében – legfeljebb az aktuális minimálbér mértékéig – nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót, míg a foglalkoztatás negyedik és ötödik évében a kedvezmény fele érvényesíthető.

A családi pótlékra való jogosultsági kérelmet szintén már a családtámogatási feladatokat ellátó hatóság állítja ki, és elektronikus kapcsolattartás útján megküldi a kifizető részére – tette hozzá Megyeri Péter.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS