Egyszerűsödik a szocho-kedvezmény igénybevétele

2019. 02. 12., 11:41

Jelentősen csökkenti a NAV új szolgáltatása a szocho-kedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó adminisztrációt.

Szocho-kedvezmény vehető igénybe azon munkavállalók után, akiknek a foglalkoztatás kezdetének hónapját megelőző 9 hónapban (275 napban) legalább 6 hónapig (92 napig) nem volt munkájuk. A kedvezmény vonatozik azokra is, akik anyasági ellátás (csed, gyed, gyes, gyet) után állnak újra munkába.

A szociális hozzájárulási adót a foglalkoztatás kezdetétől számított 2 évig, a minimálbér erejéig egyáltalán nem kell fizetni, a 3. évben pedig 9,75 százalékkal csökkenthető.

A kedvezményt a munkáltató a feltételek fennállásáról kiállított igazolás birtokában érvényesítheti. Az igazolást a NAV a biztosítotti bejelentést követően, hivatalból, a foglalkoztatás kezdő időpontját követő hónap 10. napjáig elektronikusan megküldi a munkáltató részére.

A rendszer eddig is működött, de az adminisztráció nehézkes volt, az igazolásokat a munkavállalóknak kellett kikérniük – mondta el az Üzletem.hu-nak Megyeri Péter, a Starjobs Magyarország ügyvezető igazgatója.

Azzal, hogy a NAV a havonta frissülő adatbázis alapján automatikusan tájékoztatja a munkáltatókat, jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheket. Mivel az adóhivatal minden hónapban 10-éig küldi az adatokat, megnő az esélye annak, hogy kétszer kell bérszámfejteni, ezt azonban bőven ellensúlyozza a költségcsökkenés, valamint az, hogy a munkaadónak nem kell aggódnia a kedvezmény igénybevételének jogszerűsége miatt.

Az említett feltételek és igazolások birtokában azon női munkavállalók után, akik igazolni tudják, hogy három vagy több gyermek után jogosultak családi pótlékra, a foglalkoztatás első három évében – legfeljebb az aktuális minimálbér mértékéig – nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót, míg a foglalkoztatás negyedik és ötödik évében a kedvezmény fele érvényesíthető.

A családi pótlékra való jogosultsági kérelmet szintén már a családtámogatási feladatokat ellátó hatóság állítja ki, és elektronikus kapcsolattartás útján megküldi a kifizető részére – tette hozzá Megyeri Péter.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS