Desk audit segíti a NAV döntését az áfakiutalásoknál

2023. 03. 13., 10:19

Ha az adatok egyeznek, a NAV kiutalja a kért pénzösszeget, de ha a feltárt kockázat jelentős, ellenőrzést rendel el.

  • A „asztal mellőli ellenőrzés” protokollja a járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet megszűnése után is megmaradt.
  • Az eljárás gyakorlatilag megegyezik egy „asztal mellőli ellenőrzéssel”, de nem kell az érintett adózót bevonni.

Az áfa-visszaigényléseknél a koronavírus-járvány alatt vezette be NAV a kockázatosnak nem minősülő adózóknál a törvényi határidőnél lényegesen gyorsabb ügyintézést, hogy segítse a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, támogassa a szektor likvidátásának fenntartását. Ekkortól indultak az ügyvitelt támogató desk audit eljárások.

Ez a differenciált kockázatelemzés alkalmas a rövid határidők betartására, a visszaélések hatékony kiszűrésére, és a kiutalási igények megalapozott és nyomon követhető elbírálására. A protokoll a járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet megszűnése után is megmaradt.

Egy desk audit eljárásban a NAV, óriási informatikai adatvagyonát felhasználva, az adózók gazdasági tevékenységének minden releváns információját elemzi. Az eljárás gyakorlatilag megegyezik egy „asztal mellőli ellenőrzéssel”, de nem kell az érintett adózót bevonni. A NAV valós időben elemzi a vizsgált adózó gazdasági tevékenységében rejlő kockázatokat, és azonosítja az esetleges adóelkerülő magatartásokat.

A desk audit segítségével már az elemzési szakaszban felfedezhetők – főleg az online számlaadatok és bevallások közötti eltérések alapján – olyan anomáliák, melyek többnyire tévedésre, adminisztratív mulasztásra vezethetők vissza. Az elemzők jelzik az eltéréseket, az adózók pedig legtöbbször ellenőrzés nélkül, támogató eljárásban, önként pótolják elmaradt kötelezettségeiket, javítják hibáikat. Ha az eltérés oka egy üzleti partnernél van, a kisebb hibák javítását a NAV ezeknek a szerződéses partnereknek is biztosítja.

Ha az adatok egyeznek, a NAV kiutalja a kért pénzösszeget, de ha a feltárt kockázat jelentős, ellenőrzést rendel el. Ha a számlakibocsátó partnereknél tár fel kockázatot, ott is támogató eljárást vagy ellenőrzést indít.

Az eljárás a jogkövető vállalkozásokat segíti, a szándékos adóelkerülőkkel szemben azonban a NAV továbbra is a jogszabályok szigorával lép fel.

A desk audit tehát egy olyan eszköz, amely az adózók mélyebb és részletesebb kockázatelemzésével célzottabbá teszi a NAV ellenőrzéseit. A kiutalási igényt tartalmazó bevallások elbírálása mindig dokumentált, a döntés transzparens és megalapozott.

A NAV 2020-ban mintegy 70 ezer, 2021-ben több mint 83 ezer, míg 2022-ben már 91 ezernél is több desk audit eljárást folytatott. Az évről évre növekvő adatok is alátámasztják, hogy ez az adózók közreműködése nélkül zajló, az ügymenetet jelentősen gyorsító eljárás egyaránt támogatja a gazdasági szereplők fizetőképességét és a központi költségvetés védelmét. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS