Áthárított áfa nélkül beszerzett személygépkocsi áfamentes értékesítése: változik a szabályozás

2020. 12. 27., 16:30

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 87. § c) pontja alapján 2021. január 1-jétől akkor adómentes a személygépkocsi értékesítése, ha annak beszerzését nem terhelte előzetesen felszámított adó, de amennyiben terhelte volna, az levonási tilalom alá esett volna, kivéve azt az esetet, ha a beszerzés továbbértékesítési céllal történt. Ez utóbbi esetben az értékesítés így adóköteles – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Az Áfa tv. 87. § (1) bekezdés c) pontja ugyanis 2021. január 1-jétől úgy rendelkezik, hogy mentes az adó alól a termék értékesítése abban az esetben, ha az értékesítést megelőzően a termékhez előzetesen felszámított adó kapcsolódott volna, az a 124. § (1) bekezdés d) pontja szerint – a 125. § (1) bekezdés a) pontban foglaltakra is figyelemmel – nem lenne levonható.

A hivatkozott rendelkezésből következően, ha a beszerzéshez nem kapcsolódott előzetesen felszámított áfa, 2021. január 1-jétől már csak a saját vállalkozás keretében történő hasznosítási célra – azaz például cégautónak, bérbeadási célból, taxiszolgáltatás nyújtásához – vásárolt személykocsi későbbi értékesítése adómentes.

Azonban, ha az adóalany a személygépkocsit továbbértékesítési céllal vásárolta

  • nem adóalanytól, vagy
  • olyan adóalanytól, aki (amely) az Áfa tv. 87. §-a alapján az értékesítés során nem számolt fel áfát, vagy
  • alanyi adómentes minőségében eljáró adóalanytól, vagy
  • a különbözeti adózás szabályait alkalmazó viszonteladótól, használtcikk-kereskedőtől,

és a beszerzést így nem terhelte előzetesen felszámított adó, ennek a személygépkocsinak a 2021. január 1-jén vagy azt követően történő értékesítésére, vagy az értékesítés ellenértékébe beszámító, 2020. december 31-ét követően átvett, jóváírt előlegre az adómentesség nem alkalmazható.

Az Áfa tv. 2021. január 1-étől hatályos 341. § (3) bekezdése szerint az Áfa tv.-nek az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvénnyel módosított 87. § c) pontját azokban az esetekben kell alkalmazni először, amelyekben a 84. § szerint megállapított időpont 2021. január 1-jére vagy azt követő időpontra esik.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben a személygépkocsit értékesítő adóalany az Áfa tv. XVI. fejezetében foglalt szabályok (különbözeti adózás) szerint eljáró viszonteladó, úgy az ő továbbértékesítési céllal beszerzett személygépkocsi értékesítése az Áfa tv. 87. § c) pontjának sem a 2020. december 31-éig hatályos rendelkezése alapján, sem a 2021. január 1-jétől hatályos előírása alapján nem adómentes. Ugyanis az Áfa tv. 87. § c) pontja mindkét időállapot szerint az Áfa tv. 124. § (1) bekezdés d) pontja szerinti levonási tilalomra utal, az Áfa tv. XVI. fejezetében foglalt szabályokat alkalmazó adóalanynak azonban nem e rendelkezés alapján, hanem az Áfa tv. 222. § (1) bekezdés a) pontja alapján nincs levonási joga a termék beszerzésével kapcsolatban.

Ettől eltérően, ha a viszonteladó az Áfa tv. 224. § (1) bekezdése szerinti lehetőséggel élve (akár a személygépkocsi beszerzését követően) lemondott a különbözeti adózás alkalmazásáról, és így azt követően az Áfa tv. általános szabályai szerint járt el, azon személygépkocsik értékesítését, melyek beszerzését nem terhelte előzetesen felszámított adó, az Áfa tv. 2020. december 31-éig hatályos 87. § c) pontja alapján adómentesen végezhette, lévén, hogy a személygépkocsi értékesítés teljesítési időpontjában az Áfa tv. általános szabályai alapján eljáró adóalanyként kizárólag az Áfa tv. 124. §-a szerinti levonási tilalom fennállását kellett a személygépkocsit illetően vizsgálnia.

Az Áfa tv. 87. § c) pontjának 2021. január 1-jétől hatályos módosítása okán azonban a különbözeti adózás alól kijelentkezett viszonteladónak a továbbértékesítési céllal beszerzett személygépkocsi adómentes értékesítésére 2021-től már nem lesz lehetősége, következésképpen az értékesítés teljes ellenértéke mint adóalap után kell áfát felszámolnia.

Főszabály szerint, ha egy viszonteladó lemond az Áfa tv. XVI. fejezete szerinti szabályok alkalmazásáról, ez a döntése az Áfa tv. 225. § (1) bekezdés c) pontja alapján a választása évét követő második naptári év végéig köti, attól nem térhet el.

Az Áfa tv. 2020. november 27-én hatályba lépett 341. § (2) bekezdése azonban lehetővé teszi, hogy a belföldön nyilvántartásba vett, személygépkocsi értékesítésével foglalkozó viszonteladó – az egyéb feltételek fennállása esetén – megváltoztathassa a fenti döntését, és 2021-től újra a különbözeti adózást alkalmazhassa (azaz adót az árrés után kell fizetnie) akkor is, ha a választása évétől számított kettő év még nem telt el. Ennek feltétele, hogy erről a döntéséről az állami adó- és vámhatóságnak 2020. december 31-éig nyilatkozatot tegyen az erre szolgáló változásbejelentő lapon.

NAV

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS