Áfaalanyok Közösségen belüli magáncélú beszerzései: sokan „elfelejtenek” adót fizetni

2023. 02. 23., 10:49

Ha a belföldi adóalany az EU más tagállamaiból a közösségi adószám megadásával terméket szerez be, akkor a beszerzés után, a céltól függetlenül adót kell fizetnie – figyelmeztetet a NAV.

Az áfa fizetésre kötelezett adóalanyok más EU-tagállambeli adóalanyokkal fenntartott üzleti kapcsolataikban – a kedvezőbb árak elérése vagy akár csak a megszokás miatt – gyakran nemcsak a vállalkozás célját, a gazdasági tevékenységet szolgáló termékeket szerzik be közösségi adószámukat megadva, hanem a magáncélú vásárlásaikat is így intézik.

Ilyenkor a terméket értékesítő külföldi adóalany az ügyletet a feladás országában „Közösségen belüli adómentes termékértékesítésként” kezeli (számlázza és vallja be), és az ügylet a termék rendeltetési helyén, vagyis Magyarországon, „Közösségen belüli termékbeszerzésnek” minősül.

A NAV tapasztalatai szerint gyakran előfordul, hogy az adózók ezeket a magáncélú beszerzéseket nem szerepeltetik az irataik között, sem a könyvelésükben, sem a bevallásaikban.

Ha a belföldi adóalany az EU más tagállamaiból a közösségi adószám megadásával – azaz áfaalanyként eljárva – terméket szerez be, akkor a beszerzés után, a céltól függetlenül adót kell fizetnie (Áfa tv. 2. § b) pontja és 19. § a) pontja). Tehát nem csak vállalkozási célú, hanem magáncélú közösségi termékbeszerzésekre is érvényes, hogy a beszerzés után adót kell fizetni és összesítő nyilatkozatot is kell tenni.

A magáncélú beszerzéseknél a közösségi ügylet miatt megállapított adófizetési kötelezettséggel szemben az adólevonási jog nem érvényesíthető (Áfa tv. 120. §.).

NAV

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS