30 év alatti anyák kedvezménye: kérdések és válaszok

30 év alatti anyák kedvezménye: kérdések és válaszok
2023. 01. 05., 16:09

A legfontosabb tudnivalókat a 30 év alatti anyák kedvezményéről szóló 596/2022. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján a NAV szakértői foglalták össze.

1. Igénybe veheti-e a 30 év alatti anyák kedvezményét az a 27 éves nő, akinek a várandóssága már 2022-ben elérte a 91. napot, a gyermeke 2023-ban fog megszületni?

A 30 év alatti anyák kedvezményét az a 25. életévét betöltött fiatal anya veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult, vagyis 2023-ban gyermeket vállal.

A várandós nő a magzat fogantatásának 91. napjától a gyermek megszületéséig jogosult a családi kedvezményre. A gyermeke megszületését követően pedig azért válik családi kedvezményre jogosulttá, mert a gyermek után családi pótlékra lesz jogosult.

Mivel a 27 éves anya a 2023-ban megszülető gyermeke után 2022. december 31-ét követően családi kedvezményre lesz jogosult, így igénybe veheti a 30 év alatti anyák kedvezményét.

2. Milyen időszakra érvényesítheti a kedvezményt az a nő, akinek a második gyermeke 2023 áprilisában fog megszületni, de augusztus 12-én betölti a 30. életévét?

A 30 év alatti anyák kedvezményét az a 25. életévét betöltött fiatal anya veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult.

A fiatal anya a kedvezményt a jogosultsági hónapokban érvényesítheti, vagyis azokban a hónapokban, amikor jogosult családi kedvezményre. Ha a fiatal anya az év során betölti a 30. életévét, utoljára még december hónapban érvényesítheti a kedvezményt, ha decemberben jogosult a családi kedvezményre.

Így az az anya, akinek 2023 áprilisában megszületik a második gyermeke és augusztus 12- én 30 éves lesz, 2023. áprilistól veheti igénybe a kedvezményt és utoljára 2023. december hónapjában érvényesítheti azt.

3. Jogosult-e a kedvezményre az a nő, aki az első gyermekével várandós, a gyermeke 2023. április végén fog megszületni, de 2023. március 2-án betölti a 30. életévét?

A 30 év alatti anyák kedvezményét az a 25. életévét betöltött fiatal anya veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult.

Miután az anya várandóssága 2022. december 31-e előtt érte el a 91. napot és a gyermek az anya 30. életéve betöltését követően születik meg, ezért nem veheti igénybe a 30 év alatti anyák kedvezményét.

4. Érvényesítheti-e a kedvezményt az a nő, aki 28 éves és két gyermeke van, akik után jogosult a családi kedvezményre?

Nem, mert a 30 év alatti anyák kedvezményét az veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult, vagyis 2023-ban gyermeket vállal.

Az anya családi kedvezményt és családi járulékkedvezményt érvényesíthet az összevont adóalapba tartozó jövedelme (például munkabére) után. Ha azonban a 30. életéve betöltése előtt újabb gyermeket vállal, akkor igénybe veheti a 30 év alatti anyák kedvezményét is.

5. Milyen jövedelmek csökkenthetők a 30 év alatti anyák kedvezményével? A csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj után is érvényesíthető?

A 30 év alatti anya igénybe veheti ezt a kedvezményt a munkabére vagy más, nem önálló tevékenységből származó jövedelmei (például társaság vezető tisztségviselői feladatainak ellátásáért kapott díjazás, társaság tagjaként végzett személyes közreműködés díjazása) után. A kedvezmény érvényesíthető az adóköteles társadalombiztosítási ellátásokból, így például a csecsemőgondozási díjból vagy a gyermekgondozási díjból is.

Ha egyéni vállalkozóként végez tevékenységet, akkor a vállalkozói kivét vagy az átalányban megállapított jövedelem csökkenthető ezzel a kedvezménnyel, ha mezőgazdasági őstermelőként tevékenykedik, akkor az őstermelői jövedelméből érvényesítheti azt.

Ha pedig megbízási szerződés vagy felhasználási szerződés alapján szerez kifizetőtől jövedelmet, akkor e jövedelmeiből veheti igénybe a kedvezményt. A kedvezmény érvényesítésének van egy felső korlátja, annak összege jogosultsági hónaponként nem haladhatja meg 2023-ban a KSH által 2022. július hónapra vonatkozóan közzétett bruttó átlagkereset összegét, vagyis 499 952 forintot.

6. Kérnie kell-e a 30 év alatti anyák kedvezmény évközi érvényesítését a munkáltatójától annak a fiatal anyának, aki jogosult a kedvezményre?

Igen, a 30 év alatti anyák kedvezményére jogosult fiatal anyának adóelőleg-nyilatkozatot kell tennie a munkáltató felé ahhoz, hogy az a kedvezményt a havi béréből érvényesíteni tudja. Az adóelőleg-nyilatkozat megtehető online, ehhez ügyfélkapun keresztül be kell lépni az ONYA felületre. Az így kitöltött nyilatkozatot a NAV juttatja el az abban megjelölt munkáltató, kifizető részére, azzal a fiatal anyának további teendője nincs.

A nyilatkozat papír alapon is kitölthető és átadható a munkáltatónak, azt a NAV honlapjáról lehet letölteni. Az adóelőleg-nyilatkozatokról részletesebb információk találhatók ezen a linken.

7. Kell-e újabb adóelőleg-nyilatkozatot tennie a munkáltató felé annak a fiatal anyának, aki év elején várandósként jogosult a 30 év alatti anyák kedvezményére, majd a gyermek 2023 márciusában megszületik?

Igen, a fiatal anyának új nyilatkozatot kell tennie, ha a munkáltatónak korábban átadott adóelőleg-nyilatkozatban közölt adatok változnak. Ha a gyermek megszületik, akkor a fiatal anya a gyermek után családi pótlékra válik jogosulttá, ezért új nyilatkozatot kell kitöltenie, amiben szerepeltetnie kell a gyermek nevét és adóazonosító jelét is, továbbá azt, hogy a kedvezményre 2022. december 31. után született gyermekre jogosult.

NAV

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.