30 év alatti anyák kedvezménye: kérdések és válaszok

30 év alatti anyák kedvezménye: kérdések és válaszok
2023. 01. 05., 16:09

A legfontosabb tudnivalókat a 30 év alatti anyák kedvezményéről szóló 596/2022. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján a NAV szakértői foglalták össze.

1. Igénybe veheti-e a 30 év alatti anyák kedvezményét az a 27 éves nő, akinek a várandóssága már 2022-ben elérte a 91. napot, a gyermeke 2023-ban fog megszületni?

A 30 év alatti anyák kedvezményét az a 25. életévét betöltött fiatal anya veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult, vagyis 2023-ban gyermeket vállal.

A várandós nő a magzat fogantatásának 91. napjától a gyermek megszületéséig jogosult a családi kedvezményre. A gyermeke megszületését követően pedig azért válik családi kedvezményre jogosulttá, mert a gyermek után családi pótlékra lesz jogosult.

Mivel a 27 éves anya a 2023-ban megszülető gyermeke után 2022. december 31-ét követően családi kedvezményre lesz jogosult, így igénybe veheti a 30 év alatti anyák kedvezményét.

2. Milyen időszakra érvényesítheti a kedvezményt az a nő, akinek a második gyermeke 2023 áprilisában fog megszületni, de augusztus 12-én betölti a 30. életévét?

A 30 év alatti anyák kedvezményét az a 25. életévét betöltött fiatal anya veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult.

A fiatal anya a kedvezményt a jogosultsági hónapokban érvényesítheti, vagyis azokban a hónapokban, amikor jogosult családi kedvezményre. Ha a fiatal anya az év során betölti a 30. életévét, utoljára még december hónapban érvényesítheti a kedvezményt, ha decemberben jogosult a családi kedvezményre.

Így az az anya, akinek 2023 áprilisában megszületik a második gyermeke és augusztus 12- én 30 éves lesz, 2023. áprilistól veheti igénybe a kedvezményt és utoljára 2023. december hónapjában érvényesítheti azt.

3. Jogosult-e a kedvezményre az a nő, aki az első gyermekével várandós, a gyermeke 2023. április végén fog megszületni, de 2023. március 2-án betölti a 30. életévét?

A 30 év alatti anyák kedvezményét az a 25. életévét betöltött fiatal anya veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult.

Miután az anya várandóssága 2022. december 31-e előtt érte el a 91. napot és a gyermek az anya 30. életéve betöltését követően születik meg, ezért nem veheti igénybe a 30 év alatti anyák kedvezményét.

4. Érvényesítheti-e a kedvezményt az a nő, aki 28 éves és két gyermeke van, akik után jogosult a családi kedvezményre?

Nem, mert a 30 év alatti anyák kedvezményét az veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult, vagyis 2023-ban gyermeket vállal.

Az anya családi kedvezményt és családi járulékkedvezményt érvényesíthet az összevont adóalapba tartozó jövedelme (például munkabére) után. Ha azonban a 30. életéve betöltése előtt újabb gyermeket vállal, akkor igénybe veheti a 30 év alatti anyák kedvezményét is.

5. Milyen jövedelmek csökkenthetők a 30 év alatti anyák kedvezményével? A csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj után is érvényesíthető?

A 30 év alatti anya igénybe veheti ezt a kedvezményt a munkabére vagy más, nem önálló tevékenységből származó jövedelmei (például társaság vezető tisztségviselői feladatainak ellátásáért kapott díjazás, társaság tagjaként végzett személyes közreműködés díjazása) után. A kedvezmény érvényesíthető az adóköteles társadalombiztosítási ellátásokból, így például a csecsemőgondozási díjból vagy a gyermekgondozási díjból is.

Ha egyéni vállalkozóként végez tevékenységet, akkor a vállalkozói kivét vagy az átalányban megállapított jövedelem csökkenthető ezzel a kedvezménnyel, ha mezőgazdasági őstermelőként tevékenykedik, akkor az őstermelői jövedelméből érvényesítheti azt.

Ha pedig megbízási szerződés vagy felhasználási szerződés alapján szerez kifizetőtől jövedelmet, akkor e jövedelmeiből veheti igénybe a kedvezményt. A kedvezmény érvényesítésének van egy felső korlátja, annak összege jogosultsági hónaponként nem haladhatja meg 2023-ban a KSH által 2022. július hónapra vonatkozóan közzétett bruttó átlagkereset összegét, vagyis 499 952 forintot.

6. Kérnie kell-e a 30 év alatti anyák kedvezmény évközi érvényesítését a munkáltatójától annak a fiatal anyának, aki jogosult a kedvezményre?

Igen, a 30 év alatti anyák kedvezményére jogosult fiatal anyának adóelőleg-nyilatkozatot kell tennie a munkáltató felé ahhoz, hogy az a kedvezményt a havi béréből érvényesíteni tudja. Az adóelőleg-nyilatkozat megtehető online, ehhez ügyfélkapun keresztül be kell lépni az ONYA felületre. Az így kitöltött nyilatkozatot a NAV juttatja el az abban megjelölt munkáltató, kifizető részére, azzal a fiatal anyának további teendője nincs.

A nyilatkozat papír alapon is kitölthető és átadható a munkáltatónak, azt a NAV honlapjáról lehet letölteni. Az adóelőleg-nyilatkozatokról részletesebb információk találhatók ezen a linken.

7. Kell-e újabb adóelőleg-nyilatkozatot tennie a munkáltató felé annak a fiatal anyának, aki év elején várandósként jogosult a 30 év alatti anyák kedvezményére, majd a gyermek 2023 márciusában megszületik?

Igen, a fiatal anyának új nyilatkozatot kell tennie, ha a munkáltatónak korábban átadott adóelőleg-nyilatkozatban közölt adatok változnak. Ha a gyermek megszületik, akkor a fiatal anya a gyermek után családi pótlékra válik jogosulttá, ezért új nyilatkozatot kell kitöltenie, amiben szerepeltetnie kell a gyermek nevét és adóazonosító jelét is, továbbá azt, hogy a kedvezményre 2022. december 31. után született gyermekre jogosult.

NAV

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS