19KIVA és 20KIVA bevallás: a fontosabb változások

2020. 03. 08., 17:45

A NAV honlapján a 2019-re és a 2020-ra rendszeresített, a kisvállalati adóról és egyéb kötelezettségekről (társasági adó, innovációs járulék, osztalék utáni adót kiváltó adó, energiaellátók jövedelemadója) szóló bevallások fontosabb változásai 2020. január 1-jétől a következők.

Az adómérték 13 százalékról 12 százalékra csökkent.

A külföldön adóztatható jövedelem Katv. szerint meghatározott részének figyelembe vételi szabályai módosultak: a külföldön adóztatható jövedelem meghatározott része már nem a teljes adóalappal, hanem csak a személyi jellegű kifizetéseken felüli módosító tételek egyenlegével szemben számolható el. Tehát a tétel nem a teljes adóalapot csökkenti, hanem kizárólag csak a személyi jellegű kifizetéseken felüli módosító tételek egyenlegét. A csökkentő tétel kiegészült egy új elemmel.

Az energiaellátók számára a 2019. adóévi elszámoló bevalláson, valamint a 2020. adóévi 20KIVA nyomtatványon biztosítja az adóhivatal az energiaellátók jövedelemadójának éves különbözetének elszámolását, és az adónemben keletkezett előleg-kötelezettségüket előremutató esedékességgel (következő adóévek időszakaira) történő ütemezését. A kiva-alany energiaellátókra nem vonatkoznak az energiaellátók jövedelemadójában érvényesíthető egyes tao-kedvezmények, valamint az IFRS-ek, illetve a kapcsolódó kormányrendelet alapján a kedvezményekkel összefüggő uniós adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése sem. Az éves elszámolás határnapját követő második hónap első napjától számított 12 hónapos időtartamra vonatkozó energiaellátók jövedelemadó-előleg ütemezésben a résztételek összegét úgy kell meghatározni, hogy a kerekítési szabályok alkalmazásából adódó különbözetet az előleg-ütemezés első kitöltött résztételétől a későbbi résztételek felé haladva egyenletesen szét kell osztani. Ez a számításimód-változás érinti az innovációs járulék negyedéves előlegeit is. A bevallási sémában módosult egyes sorok megnevezése és/vagy tartalma.

A fentiekről részletesebben a NAV honlapján megtalálható kiva-bevallás kitöltési útmutatójában olvashat. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS