19KIVA és 20KIVA bevallás: a fontosabb változások

2020. 03. 08., 17:45

A NAV honlapján a 2019-re és a 2020-ra rendszeresített, a kisvállalati adóról és egyéb kötelezettségekről (társasági adó, innovációs járulék, osztalék utáni adót kiváltó adó, energiaellátók jövedelemadója) szóló bevallások fontosabb változásai 2020. január 1-jétől a következők.

Az adómérték 13 százalékról 12 százalékra csökkent.

A külföldön adóztatható jövedelem Katv. szerint meghatározott részének figyelembe vételi szabályai módosultak: a külföldön adóztatható jövedelem meghatározott része már nem a teljes adóalappal, hanem csak a személyi jellegű kifizetéseken felüli módosító tételek egyenlegével szemben számolható el. Tehát a tétel nem a teljes adóalapot csökkenti, hanem kizárólag csak a személyi jellegű kifizetéseken felüli módosító tételek egyenlegét. A csökkentő tétel kiegészült egy új elemmel.

Az energiaellátók számára a 2019. adóévi elszámoló bevalláson, valamint a 2020. adóévi 20KIVA nyomtatványon biztosítja az adóhivatal az energiaellátók jövedelemadójának éves különbözetének elszámolását, és az adónemben keletkezett előleg-kötelezettségüket előremutató esedékességgel (következő adóévek időszakaira) történő ütemezését. A kiva-alany energiaellátókra nem vonatkoznak az energiaellátók jövedelemadójában érvényesíthető egyes tao-kedvezmények, valamint az IFRS-ek, illetve a kapcsolódó kormányrendelet alapján a kedvezményekkel összefüggő uniós adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése sem. Az éves elszámolás határnapját követő második hónap első napjától számított 12 hónapos időtartamra vonatkozó energiaellátók jövedelemadó-előleg ütemezésben a résztételek összegét úgy kell meghatározni, hogy a kerekítési szabályok alkalmazásából adódó különbözetet az előleg-ütemezés első kitöltött résztételétől a későbbi résztételek felé haladva egyenletesen szét kell osztani. Ez a számításimód-változás érinti az innovációs járulék negyedéves előlegeit is. A bevallási sémában módosult egyes sorok megnevezése és/vagy tartalma.

A fentiekről részletesebben a NAV honlapján megtalálható kiva-bevallás kitöltési útmutatójában olvashat. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS