Így működik az adathotel, hogy kényelmesen bankolhassunk

2022. 04. 08., 11:26

A Harry Potter-kötetek összesen 6,6 millió karakterből állnak, ennek a többszöröse a K&H e-bankjának forráskódja, amely a zökkenőmentes, gyors működést garantálja – áll a K&H rendhagyó összeállításában, amely ismerteti, milyen hatalmas rendszer szükséges a tranzakciók százmillióinak kiszolgálásához. Ez még mind semmi a K&H-s „adathotelhez” képest, amely a Harry Potter-univerzum százötvenezerszeresének ad helyet és folyamatosan bővül.

A lakossági és céges bankolók egyaránt azt várják el, hogy a nap huszonnégy órájában, gyorsan, kényelmesen bankolhassanak. A mai digitalizációs világban ez teljesen természetes, ugyanakkor érdemes megnézni, hogy milyen hatalmas és masszív informatikai rendszer adja ehhez a hátteret – közölte a K&H.

„Akkor vagyunk elégedettek, ha láthatatlanok vagyunk, azaz nincs rólunk szó, nem kerülünk az előtérbe, mert az azt jelenti, hogy a bank informatikai rendszerei stabilan, zökkenőmentesen működnek és menedzselik az ügyfelek százezrei által indított milliónyi tranzakciót” - mondta Ozorai Dénes, a K&H Csoport CIO-ja.

„Példaként talán érdemes a világhírű Harry Potter-köteteket elővenni, amelyek 8 könyvből és összesen 6,6 millió karakterből állnak. Ehhez képest a banki informatikai rendszerek jóval vaskosabb mennyiséget jelentenek” – tette hozzá.

  • Csak a K&H e-bankjának a forráskódja, amely lényegében az alapja a rendszernek, 3 Harry Potter-univerzumot tesz ki, azaz nagyjából 20 millió karakterből áll.
  • Az ügyfelek kiszolgálását biztosító ügyintézői rendszer már 8 Harry Potter-univerzumnak megfelelő karaktert tartalmaz.
  • Az úgynevezett Java-s alkalmazásoknál már 25-szörös a szorzó.
  • A legtekintélyesebb mennyiség az adattárház rendszerben van. A 8 Harry Potter-kötet százötvenezerszeresének ad helyet és folyamatosan bővül.

„Bár ezek óriási számok, még mindig csak egy kis szeletét adják a teljes K&H informatikai rendszerének, amelyet folyamatosan menedzselni, fejleszteni kell, hiszen a digitalizáció hihetetlen gyors fejlődést diktál, amivel lépést kell tartani” – tette hozzá Ozorai Dénes.

A rendszeres feladatok közé tartozik a szakértő szerint többek között, hogy minden évben az e-bank kódbázisát újra kell írni és ki kell bővíteni. „Maradva a Harry Potter-példánál, az univerzum 6,6 millió karakterszámának másfélszeresét kell évről-évre újból beépíteni az e-banki rendszerbe” – mondta Ozorai Dénes.

A masszív és biztonságos informatikai rendszer működtetésében mindennapos feladat az is, hogy el kell tüntetni a feleslegessé vált, időrabló elemeket. Közben pedig naprakészen kell tartani a rendszert, hogy a bankolók számára minden flottul, gördülékenyen és biztonságosan menjen.

A szakember még egy Harry Potter-példával konkrétan is elhelyezte a mindennapokban a bankbiztonsági és informatikai porondot. Szerinte a kódrengeteg kezelése, menedzselése, fejlesztése pont olyan izgalmas az informatikusok számára, mint egy Harry Potter-kötet elolvasása. Ozorai Dénes hozzátette: „Amellett, hogy a sorozatnak sosincs vége, újabb és újabb fejlesztésekre lesz szükség. Vagyis 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS