Így működik az adathotel, hogy kényelmesen bankolhassunk

2022. 04. 08., 11:26

A Harry Potter-kötetek összesen 6,6 millió karakterből állnak, ennek a többszöröse a K&H e-bankjának forráskódja, amely a zökkenőmentes, gyors működést garantálja – áll a K&H rendhagyó összeállításában, amely ismerteti, milyen hatalmas rendszer szükséges a tranzakciók százmillióinak kiszolgálásához. Ez még mind semmi a K&H-s „adathotelhez” képest, amely a Harry Potter-univerzum százötvenezerszeresének ad helyet és folyamatosan bővül.

A lakossági és céges bankolók egyaránt azt várják el, hogy a nap huszonnégy órájában, gyorsan, kényelmesen bankolhassanak. A mai digitalizációs világban ez teljesen természetes, ugyanakkor érdemes megnézni, hogy milyen hatalmas és masszív informatikai rendszer adja ehhez a hátteret – közölte a K&H.

„Akkor vagyunk elégedettek, ha láthatatlanok vagyunk, azaz nincs rólunk szó, nem kerülünk az előtérbe, mert az azt jelenti, hogy a bank informatikai rendszerei stabilan, zökkenőmentesen működnek és menedzselik az ügyfelek százezrei által indított milliónyi tranzakciót” - mondta Ozorai Dénes, a K&H Csoport CIO-ja.

„Példaként talán érdemes a világhírű Harry Potter-köteteket elővenni, amelyek 8 könyvből és összesen 6,6 millió karakterből állnak. Ehhez képest a banki informatikai rendszerek jóval vaskosabb mennyiséget jelentenek” – tette hozzá.

  • Csak a K&H e-bankjának a forráskódja, amely lényegében az alapja a rendszernek, 3 Harry Potter-univerzumot tesz ki, azaz nagyjából 20 millió karakterből áll.
  • Az ügyfelek kiszolgálását biztosító ügyintézői rendszer már 8 Harry Potter-univerzumnak megfelelő karaktert tartalmaz.
  • Az úgynevezett Java-s alkalmazásoknál már 25-szörös a szorzó.
  • A legtekintélyesebb mennyiség az adattárház rendszerben van. A 8 Harry Potter-kötet százötvenezerszeresének ad helyet és folyamatosan bővül.

„Bár ezek óriási számok, még mindig csak egy kis szeletét adják a teljes K&H informatikai rendszerének, amelyet folyamatosan menedzselni, fejleszteni kell, hiszen a digitalizáció hihetetlen gyors fejlődést diktál, amivel lépést kell tartani” – tette hozzá Ozorai Dénes.

A rendszeres feladatok közé tartozik a szakértő szerint többek között, hogy minden évben az e-bank kódbázisát újra kell írni és ki kell bővíteni. „Maradva a Harry Potter-példánál, az univerzum 6,6 millió karakterszámának másfélszeresét kell évről-évre újból beépíteni az e-banki rendszerbe” – mondta Ozorai Dénes.

A masszív és biztonságos informatikai rendszer működtetésében mindennapos feladat az is, hogy el kell tüntetni a feleslegessé vált, időrabló elemeket. Közben pedig naprakészen kell tartani a rendszert, hogy a bankolók számára minden flottul, gördülékenyen és biztonságosan menjen.

A szakember még egy Harry Potter-példával konkrétan is elhelyezte a mindennapokban a bankbiztonsági és informatikai porondot. Szerinte a kódrengeteg kezelése, menedzselése, fejlesztése pont olyan izgalmas az informatikusok számára, mint egy Harry Potter-kötet elolvasása. Ozorai Dénes hozzátette: „Amellett, hogy a sorozatnak sosincs vége, újabb és újabb fejlesztésekre lesz szükség. Vagyis 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS