Zöld jelzést kapott az uniós Covid-igazolvány

2021. 06. 14., 14:00

Mindhárom uniós intézmény – az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság – elnöke részt vett az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet mai hivatalos aláírási ceremóniáján.

David Sassoli, Ursula von der Leyen és António Costa a következőket nyilatkozta:

„Az uniós digitális Covid-igazolvány mindannak jelképe, amit Európa képvisel. Egy olyan Európáé, amely nem tántorodik meg, amikor próbára tétetik. Egy olyan Európáé, amely egységbe kovácsolódik és fejlődik, amikor kihívásokkal szembesül. Az Unió ismét megmutatta, hogy a legjobban akkor dolgozunk, ha közösen dolgozunk. Intézményeink 62 napos rekordidő alatt állapodtak meg egymással az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendeletről. Miközben végigdolgoztuk a jogalkotási folyamatot, egyúttal a rendszer technikai gerincét, az uniós digitális átjárót is kiépítettük, amely június 1-je óta működik.

 

Ez olyan eredmény, amelyre büszkék lehetünk. Az az Európa, amelyet mindannyian ismerünk, és amelyet mindannyian vissza akarunk kapni, a határok nélküli Európa. Az uniós igazolvánnyal a polgárok ismét élvezhetik a legkézzelfoghatóbb és legbecsesebb uniós jogot: a szabad mozgás jogát. A ma törvénybe iktatott szabálynak köszönhetően idén nyáron már biztonságosabban utazzunk. Ma tehát közösen újra kijelenthetjük: győzött a nyitott Európa.” (A képen balról-jobbra: Costa, von der Leyen, Sassoli.)

Az uniós digitális Covid-igazolvány

Az igazolvány célja az Unión belüli biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése a koronavírus-világjárvány alatt. Minden európai polgárnak joga van a szabad mozgáshoz az igazolvány nélkül is, a Covid-igazolvány azonban megkönnyíti az utazást, és mentesíti birtokosát a karantén és a hasonló korlátozások alól.

Az uniós digitális Covid-igazolvány bárkinek kiállítható, és:

  • kiterjed a Covid19-oltásra, tesztelésre és gyógyultságra,
  • ingyenes lesz és az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre fog állni,
  • digitális és papíralapú formában egyaránt létezni fog,
  • biztonságos lesz, és tartalmaz egy digitálisan aláírt QR-kódot.

A tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy az uniós digitális Covid-igazolvány birtokosaival szemben további utazási korlátozásokat vezessenek be, eltekintve a népegészség védelméhez szükséges és arányos korlátozásoktól.

Emellett a Bizottság vállalta, hogy 100 millió eurót mozgósít a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből, hogy ezzel a tagállamok megfizethető teszteket biztosíthassanak a polgároknak.

A rendeletet 2021. július 1-jétől 12 hónapig kell alkalmazni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS