Munkaerőköltség az EU-ban: élmezőnyben a magyarországi növekedés

2019. 06. 17., 14:45

A 2018. IV. negyedévi 2,8 százalék után 2019 első három hónapjában éves összevetésben 2,6 százalékkal nőtt az óránkénti munkaerőköltség az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Uniós átlagban az iparban 2,4, az építőiparban 2,0, a szolgáltatások területén 2,5 százalékkal, a versenyszférán kívül 2,8 százalékkal emelkedett éves összevetésben a munkaerőköltség.

A gazdaság egészét tekintve az óránkénti bérköltség a legnagyobb, 16,3 százalékos mértékben Romániában nőtt, Bulgáriában 12,9, Szlovákiában 8,7 százalékos volt az emelkedés. Az uniós átlag több mint kétszeresének megfelelő, 5,7 százalékos magyarországi adatot a fentieken túl Lettország, Szlovénia, Csehország, Észtország és Lengyelország mutatója előzi meg. A munkaerőköltség egyedül Görögországban csökkent éves szinten, de ott is csak 0,2 százalékkal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS