Magyarország az EU „bornagyhatalmai” között

2018. 11. 12., 16:01

2017-ben az Európai Unióban 14,6 milliárd liter bort értékesítettek; a legnagyobb bortermelő tagállamok sorában Magyarország a hatodik helyen végzett.

Az Eurostat adatai szerint (amelyek a portói- és a mustértékesítést is magukba foglalják) az EU elsőszámú bortermelője Spanyolország, majd Olaszország, Franciaország, Portugália, Németország és Magyarország következik.

2017-ben az EU tagállamai 21,9 milliárd euró értékben exportáltak bort, ebből 11,3 milliárd euró értékben (EU-n kívüli) „harmadik országba”. Az unión kívüli EU-export 32 százaléka az Egyesült Államokba érkezett, Kína 10, Svájc 9 százalékkal dobogós, majd Svájc (9 százalék), Kanada (8 százalék), Japán és Hongkong (mindkettő 7 százalék) következik.

Az uniós borexporttortából a legnagyobb szeletet Franciaország kapta (9,1 milliárd euró, a teljes EU-export 41 százaléka), megelőzve Olaszországot (6 milliárd euró, 2,7 százalék) és Spanyolországot (2,9 milliárd euró, 13 százalék).

A tagállamok összesen 12,9 milliárd euróért importáltak bort 2017-ben. Ennek az összegnek csupán ötöde került unión kívüli termelőkhöz: a harmadik országok közül az elsőszámú borszállító Chile (22 százalékos részesedéssel), de (viszonylag) sok bor érkezett az EU-ba Ausztráliából (17 százalék), az Egyesült Államokból (16 százalék), Új-Zélandból és Dél-Afrikából (mindkettő 14 százalék) is.

A tagállamok közül a két legnagyobb importőr az Egyesült Királyság, ahova 3,5 milliárd euró értékben érkeztek (onnan nézve) külhoni borok, és Németország, 2,6 milliárd eurós importtal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-28 09:50:00
Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, főként a mikro- és kisvállalkozásokat – tájékoztatott az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS