Magyarország az EU „bornagyhatalmai” között

2018. 11. 12., 16:01

2017-ben az Európai Unióban 14,6 milliárd liter bort értékesítettek; a legnagyobb bortermelő tagállamok sorában Magyarország a hatodik helyen végzett.

Az Eurostat adatai szerint (amelyek a portói- és a mustértékesítést is magukba foglalják) az EU elsőszámú bortermelője Spanyolország, majd Olaszország, Franciaország, Portugália, Németország és Magyarország következik.

2017-ben az EU tagállamai 21,9 milliárd euró értékben exportáltak bort, ebből 11,3 milliárd euró értékben (EU-n kívüli) „harmadik országba”. Az unión kívüli EU-export 32 százaléka az Egyesült Államokba érkezett, Kína 10, Svájc 9 százalékkal dobogós, majd Svájc (9 százalék), Kanada (8 százalék), Japán és Hongkong (mindkettő 7 százalék) következik.

Az uniós borexporttortából a legnagyobb szeletet Franciaország kapta (9,1 milliárd euró, a teljes EU-export 41 százaléka), megelőzve Olaszországot (6 milliárd euró, 2,7 százalék) és Spanyolországot (2,9 milliárd euró, 13 százalék).

A tagállamok összesen 12,9 milliárd euróért importáltak bort 2017-ben. Ennek az összegnek csupán ötöde került unión kívüli termelőkhöz: a harmadik országok közül az elsőszámú borszállító Chile (22 százalékos részesedéssel), de (viszonylag) sok bor érkezett az EU-ba Ausztráliából (17 százalék), az Egyesült Államokból (16 százalék), Új-Zélandból és Dél-Afrikából (mindkettő 14 százalék) is.

A tagállamok közül a két legnagyobb importőr az Egyesült Királyság, ahova 3,5 milliárd euró értékben érkeztek (onnan nézve) külhoni borok, és Németország, 2,6 milliárd eurós importtal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS