Magyarország az EU „bornagyhatalmai” között

2018. 11. 12., 16:01

2017-ben az Európai Unióban 14,6 milliárd liter bort értékesítettek; a legnagyobb bortermelő tagállamok sorában Magyarország a hatodik helyen végzett.

Az Eurostat adatai szerint (amelyek a portói- és a mustértékesítést is magukba foglalják) az EU elsőszámú bortermelője Spanyolország, majd Olaszország, Franciaország, Portugália, Németország és Magyarország következik.

2017-ben az EU tagállamai 21,9 milliárd euró értékben exportáltak bort, ebből 11,3 milliárd euró értékben (EU-n kívüli) „harmadik országba”. Az unión kívüli EU-export 32 százaléka az Egyesült Államokba érkezett, Kína 10, Svájc 9 százalékkal dobogós, majd Svájc (9 százalék), Kanada (8 százalék), Japán és Hongkong (mindkettő 7 százalék) következik.

Az uniós borexporttortából a legnagyobb szeletet Franciaország kapta (9,1 milliárd euró, a teljes EU-export 41 százaléka), megelőzve Olaszországot (6 milliárd euró, 2,7 százalék) és Spanyolországot (2,9 milliárd euró, 13 százalék).

A tagállamok összesen 12,9 milliárd euróért importáltak bort 2017-ben. Ennek az összegnek csupán ötöde került unión kívüli termelőkhöz: a harmadik országok közül az elsőszámú borszállító Chile (22 százalékos részesedéssel), de (viszonylag) sok bor érkezett az EU-ba Ausztráliából (17 százalék), az Egyesült Államokból (16 százalék), Új-Zélandból és Dél-Afrikából (mindkettő 14 százalék) is.

A tagállamok közül a két legnagyobb importőr az Egyesült Királyság, ahova 3,5 milliárd euró értékben érkeztek (onnan nézve) külhoni borok, és Németország, 2,6 milliárd eurós importtal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS