Építőipar: uniós összevetésben is gyengék a februári magyar adatok

2021. 04. 19., 12:15

A januári mínusz 2,3 százalék után februárban 5,4 százalékkal maradt el az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbitól az Európai Unióban – jelentette az Eurostat.

Az épületek építése terén 4,1, az egyéb építmények kategóriában 9,8 százalékos volt a visszaesés az év második hónapjában.

Év/év alapon növekedésről (az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül) csupán Svédország (5,8 százalék9, Ausztria (3,6 százalék) és Románia (1,6 százalék) számolt be. A legnagyobb (24,4 százalékos) éves mínuszt Szlovákiában regisztrálták, Lengyelországban 18,1, Spanyolországban 17,1, Magyarországon 16,1 százalékkal csökkent a termelés volumene a 2020. februárihoz viszonyítva.

Az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok szerint) az unió egészében 3,2 százalékos volt a visszaesés februárban. Az adatok a 9,2 százalékos svéd „plusztól” a 11,7 százalékos magyarországi „mínuszig” szóródnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS