„Pusztító hatása lenne egy majdnem 30 százalékos minimálbér-emelésnek”

2022. 11. 08., 13:23

A VOSZ főtitkára szerint nem a bérharcnak, hanem a munkahelyek megőrzésének van itt az ideje. Perlusz László szerint a vállalkozóknak is az az érdekük, hogy a reálbérből minél több megmaradjon.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) azt javasolja, hogy 2023-ban legalább 26 százalékkal emeljék a minimálbért, mert ez kell ahhoz, hogy fedezze az infláció mértékét a legalacsonyabb jövedelmi kategóriákban.

„Ez még akkor is irreális lenne, ha olyan kompenzációs csomagot kapnának a munkáltatók, mint tavaly a közel 20 százalékos minimábér-emeléshez. Egyszerűen pusztító hatása lenne” – reagált a felvetésre Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a vg.hu-nak.

A munkáltatói oldal képviselője jelezte, hogy energiaár-robbanással most szembesülnek a vállalatok, amelyek így is a túlélésért küzdenek, ezért szerinte most nem a bérharcnak van itt az ideje, sokkal inkább a munkahelyek megőrzésének.

A VOSZ főtitkára meg tudja érteni a szakszervezetek aggodalmát az élelmiszerárak és a rezsi drágulása miatt, ugyanakkor azt mondta: a bértárgyalások elején tartanak, ő alapvetően ennek tudja be a MASZSZ javaslatát. „Ilyenkor mindenki mond valami távolit, majd végül középen találkoznak az álláspontok”.

„Van tere nagy arányú béremelésnek, de nyilván nem 30 százalékosnak” – mondta a VOSZ főtitkára. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a vállalkozóknak is az az érdekük, hogy minél több megmaradjon a reálbérből.

Szerinte abban az esetben lehetnének magasabban az elvárások, ha a kormány az ideihez hasonló mértékű adócsökkentésre tenne javaslatot (4 százalékkal, 13 százalékra mérséklődött a szociális hozzájárulási adó 2021 elején), ám egyelőre nem ismertek a kabinet ilyen típusú tervei.

„A kormányzatnak is meg kell nyilvánulnia. Ilyen rendkívüli helyzetben nem lehet magunkra hagyni minket” – mondta Perlusz László, hozzátéve: tisztában vannak azzal, hogy a költségvetés is nehéz helyzetben van. Ám szerinte a kormányzatnak is be kellene szállnia a teherviselésbe, például úgy, hogy a szociális hozzájárulási adót egyszámjegyűsíti.

Kitért a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének javaslatára is, amely szerint jövőre két ütemben emelkedhetne a minimálbér összege.

A VOSZ inkább azt támogatná, hogy átgondoltan állapodjanak meg az egész évről, mert ha bármilyen radikális változás történne a gazdaságban, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának keretein belül év közben is lehet változtatni.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS