Újraélesztés a gyakorlatban – Az emberek segítenének, csak nem tudják, hogyan kell

Újraélesztés a gyakorlatban – Az emberek segítenének, csak nem tudják, hogyan kell
2024. 05. 16., 21:10

Életmentési alapokat tanulhattak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Semmelweis Egyetem közös rendezvényén Szombathelyen szerdán.

Egészségre vállalkozunk! – ez a mottója a VOSZ Egészségügyi Tagozata által szervezett elsősegély és újraélesztési technikákat bemutató programnak. Az eseményen a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Orvostani Klinikájának orvosai és egészségügyi szakemberei vezették az oktatást, hogy minél több ember elsajátíthassa az életmentés alapjait – írja a vaol.hu.

„Ez egy elméleti és gyakorlati képzés elsősegély témában, főként a gyakorlati formára összpontosítva. A 4 órás program keretében gyakorolhatják az érdeklődők a kompressziót, a defibrillátor használatát és minden olyan szakmai tudást, ami segít abban, hogy valakit visszahozzunk az életbe” – fogalmazott Glaser-Katona Zsuzsanna, a VOSZ Női Vállalkozói Szekciójának társelnöke, az egyik szervező.

„Úgy vélem, e téren nincs elég tudásunk, így egyfajta érzékenyítés céljából is kezdeményeztük a programot. Sokan csak a jogosítvány megszerzésénél kaptak elsősegély-oktatást, de nem biztos, hogy élő helyzetben az illető oda mer lépni és tudja, pontosan mit kell csinálni. Azt szeretnénk megtanítani, hogy merjünk odalépni, és mindezt szakszerűen és magabiztosan tegyük” – tette hozzá.

A bemutatót tartó egészségügyi szakemberek a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Orvostani Klinika dolgozói: szakorvosok, mentősök, ápolók.

„A klinikát támogató Integrált Betegellátásért Közhasznú Alapítványnál önkénteskedik a csapatunk, járjuk az országot a programmal, most vagyunk először Szombathelyen. Célunk, hogy laikusokkal megismertessük az újraélesztés és az elsősegélynyújtás szakszerű módját” – emelte ki dr. Melicher Dóra a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Orvostani Klinika szakorvosa. Azt is hozzátette, az a tapasztalatuk, hogy az emberek rendkívül segítőkészek, megvan a szándék ilyen helyzetekben, viszont félnek cselekedni. Ennek az az oka, hogy nincs gyakorlatuk és életszerű tapasztalatuk, nem tudják pontosan, hogyan lássanak hozzá.

(Fotó: Unger Tamás)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS