További partnereket keres a közös munkához a VOSZ

További partnereket keres a közös munkához a VOSZ
2024. 03. 22., 07:10

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vármegyei szervezetei 2024-ben márciusban és áprilisban tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket, melyekkel egyidőben vállalkozói fórum és országos elnöki látogatásokra is sor kerül.

A fórumok célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon 5 éves új stratégiájának és cselekvési programjának eddigi eredményeiről, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek beszámoljanak 2023-ban végzett munkájukról.

A VOSZ Vas vármegyében is szorosan együttműködik az önkormányzatokkal

Szárnyas János,aVOSZ Vas vármegyei elnöke arról beszélt, hogy a vármegye önkormányzatai és vállalkozói több területen is együttműködnek, mint például a Prima Díj. Mint mondta, az elnökség 2024-ben is folytatja majd a vármegyeszékhelyen kívüli települések látogatását, amelyekhez reményei szerint a helyi polgármesterek is csatlakoznak. Bejelentette, hogy a VOSZ vármegyei szervezete néhány héten belül megnyitja önálló vállalkozásfejlesztési irodáját.

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere köszöntőjében azt mondta, a vállalkozók alapvetően közösségi emberek, akik pontosan tudják, mi az igazi felelősségvállalás. „Ez az az út, amikor valaki kitalál valamit, azt megvalósítja, majd eltartja saját magát és a családját, később más munkavállalókat és az ő családjukat is eltartja. Ez nagyon komoly felelősség, ezért a társadalmi felelősségvállalás a helyi közösségért, az országért itt kezdődik!” – méltatta a helyi vállalkozásokat.

A VOSZ Zala vármegyében is folytatja a közösségépítést

Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere az elmúlt 10 évre visszatekintve elmondta, hogy a VOSZ inspiráló közösség, az önkormányzat és a Szövetség kölcsönösen tanul a másiktól. A vállalkozásoktól is befolyó adóforintok elköltésekor szem előtt tartják, hogy Zalaegerszeg is csak akkor lehet sikeres, ha a vállalkozói és az itt élők hasonlóan sikeresek. A VOSZ tagvállalatai a gazdasági élet aktív szereplői, akik a saját tőkéjüket is kockáztatva fektettek be Zalaegerszeg jövőjébe. A gazdasági élet szereplőivel immár rendszeresen találkoznak, közösen gondolkodnak a megoldandó feladatokról. „A digitalizáció, a tőkefelhasználás, a munkaerőhiány terén számtalan kihívás áll előttünk a következő években, sok mindent tanul az önkormányzat a vállalkozóktól. Ők pedig az önkormányzattól kaphatnak részletes információkat, ami a munkájukat segíti” – fogalmazott Bali Zoltán.

Balogh Ádám, a VOSZ Zala Vármegyei Szervezetének elnöke tájékoztatott a tavalyi év munkájáról, amely 2023. januárjában gazdasági kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött a vármegye meghatározó szereplőinek részvételével – ennek idén is lesz folytatása térségi gazdasági fórumokkal kiegészítve. A vármegyei elnök aláhúzta: párbeszéd nélkül nem lehet problémákat megoldani, a panaszáradat nem elég, konkrét megoldási javaslatokat kell tenni, amelyeket a VOSZ helyi szervezete, szükség esetén a központ bevonásával, a döntéshozók elé tár. Az idei tervekben szerepel a vármegyei VOSZ-főiroda megnyitása Zalaegerszeg központjában, várhatóan június elején. Folytatódnak a céglátogatások, 30-40 fős csoportokban a tapasztalatcserék a közösségépítést erősítve. A Heves vármegyei VOSZ-szervezet tapasztalatait átvéve Zalában is elindítják a VOSZ Páholyt neves gazdasági és kulturális szereplők pódiumbeszélgetésével. Balogh Ádám bejelentette, hogy október 19-én Zalaegerszegen rendezik meg a Prima Gálát, amely az év egyik meghatározó társadalmi eseménye lesz a vármegyében. Már most várják a jelöléseket, hogy kiket javasolnak Prima Díjra, illetve az Év Vállalkozója Díjra.

„Forródróttal” segíti a vállalkozók munkáját a VOSZ Veszprém vármegyében

Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy egy közösség akkor tud nagyokat álmodni, ha nemcsak a lába elé néz, hanem sokkal nagyobb távlatokban tervez. Jó példa erre, amikor belekezdtek a „Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa” programba, amelynek sikere nagyban köszönhető a helyi vállalkozóknak is. „Mozgalmas év van mögöttünk, sok fejlesztést fejeztünk be, a munkát ugyanilyen lendülettel folytatjuk. Változatlanul az a cél, hogy Veszprém csak olyan beruházásokba kezdjen, amelyeket stabilan, sikeresen tud végrehajtani, és azoknak hosszú távú haszna lesz. Ehhez bátorság kell, és nem csak az önkormányzat, hanem az üzleti lehetőségeket észrevevő bátor vállalkozók részéről is. Kölcsönös bizalom és közösségépítés nélkül ez nem megy. Nem lesz könnyű év 2024., de nyitottsággal és a vállalkozókkal folytatott párbeszéddel az idei feladatokat is sikeresen megoldjuk” – mondta Porga Gyula.

Gazsi Attila, a VOSZ országos elnökhelyettese, a Veszprém Vármegyei Szervezet elnöke beszámolójában külön kiemelte, hogy a tavalyi rengeteg munka és sok rendezvény között a vármegye és a VOSZ egyik legrangosabb eseménye a Prima Díjátadó gála volt. A hagyományt természetesen idén is folytatják, a gálát november 8-án rendezik majd meg. A vállalkozók megbecsülése az elmúlt években sokat változott, szerencsére pozitívan, de változatlanul fontos, hogy minél többen megismerjék és elismerjék az egyáltalán nem könnyű vállalkozói létet. Ehhez még több energiát kell fektetni a marketingmunkába, a kommunikációba. A VOSZ egy év alatt látványosan fejlődött ezen a téren, Magyarországon egyre többen tudnak érdekvédelmi munkájáról, az együttműködés fontosságáról. A VOSZ helyben és országosan is partnerséget kínál azoknak, akik szerepet vállalnak a közös építkezésben. „Az a cél, hogy minden vállalkozó megértse a bonyolult folyamatokat is, ezért április 25-én például a VOSZ Veszprémben, a Pannon Egyetemen konferenciát szervez az ESG-ről” – mondta az elnökhelyettes -vármegyei elnök.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS