Szárnyas János: Virtuális piactérrel segítjük majd a kkv-kat

Szárnyas János: Virtuális piactérrel segítjük majd a kkv-kat
2023. 01. 19., 14:12

Fenn kell tartani a vállalkozások termelékenységét, innovatív megoldásokkal kell segítenünk tagságunkat – mondta Szárnyas János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Vas vármegyei elnöke.

A Covid-járvány óta megsokasodtak a VOSZ vasi szervezetének teendői. A nagyszámú hiteligénylés átvétele, annak feldolgozása, valamint az ügyfelek ezzel kapcsolatos kérdéseinek megválaszolása jelentősen megnövelte a tennivalókat. A vasi VOSZ folyamatosan tájékoztatja tagságát a banki-pénzügyi szektor aktuálisan legkedvezőbb lehetőségeiről. Pályázati tanácsadást, munkaerőpiaci tájékoztatókat, workshopokat szerveznek – írja a vaol.hu.

Szárnyas János elmondta: a családi vállalkozásoknál a generációváltás kérdése is egyre inkább jelentkezik a Covid óta. Érzékelik, milyen ágazatokban érdemes pályázniuk a kisebb vállalkozásoknak, a válaszuk az: mindig az aktuális európai uniós és magyarországi pályázati kiírások határozzák meg a lehetőségeket. A kormány ágazati szintekre bontva írja ki ezeket, több alkalommal kikérik a VOSZ véleményét is.

Optimálisan a minél nagyobb hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások dominálnak – a megfelelő információkat tagjaikkal megosztják. Szeretnék, ha bővülne a VOSZ megyei tagsága, ezt kizárólag jó példával, kitartó munkával, a nyilvánosság erejével érhetik el.

Az elnök szerint a vasi vállalkozók helyzete egyre jobb, de még nem lehetnek elégedettek. A zömében a kkv-szektorban dolgozó vállalkozó tagjaik sokszor nem tudják felvenni a versenyt a multinacionális cégekkel. Szeretnék elérni, hogy az emberek még jobban becsüljék meg a hozzájuk fizikailag is közelebb eső vállalkozásokat és vállalkozókat, hiszen velük könnyebb a napi szintű kapcsolattartás, van „arca” munkájuknak.

Az elnök a VOSZ megyei szervezetére váró szakmai érdekképviseleti munkájuk fő irányát abban jelölte ki, hogy kiszámítható vállalkozói környezetet lehessen kialakítani az országban, tervezhető jogi-gazdasági szabályozással. Mint mondta, fenn kell tartani a vállalkozások termelékenységét, innovatív megoldásokkal kell segíteniük tagságukat és megoldási javaslatokat kell adniuk a munkaerőpiaci problémákra. Igazi sikertörténetnek nevezte a kis- és középvállalkozások likviditását biztosító hitelkonstrukciót, a Széchenyi-kártya hitelprogramot.

A VOSZ irodai hálózata segítséget nyújt a hitelkérelem csomag összeállításában, majd a szabad bankválasztás keretében az ügyfél dönti el, hogy mely bankba továbbítsák kérelmét. Szárnyas János arról is beszélt, hogy 2022-ben októberig 580 ügyletet fogadtak be, jellemzően likviditási és beruházási típusú hitelfelvétel területen. Ez a szám 2020-ban 350 volt, 2021-ben pedig megduplázódott, ekkor 625 ügyletet továbbítottak.

Az adminisztráció optimalizálására a kiemelt GINOP projekt szolgál, mely segíti a kkv szektor digitalizációját, különös tekintettel a mikro- és kis vállalkozásokra. Készül egy minden kkv számára térítésmentesen elérhető virtuális „vezérlőpult”, amely elősegíti a cég mindennapi működésének gazdasági áttekintését, és csökkenti az adminisztrációs terheket. Ezenfelül pedig egy virtuális piactérrel segíti a kkv-k számára az optimális szoftverek kiválasztását. A projekt várhatóan 2023 közepétől lesz elérhető.

(Fotó: Unger Tamás)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS