Szárnyas János: Virtuális piactérrel segítjük majd a kkv-kat

Szárnyas János: Virtuális piactérrel segítjük majd a kkv-kat
2023. 01. 19., 14:12

Fenn kell tartani a vállalkozások termelékenységét, innovatív megoldásokkal kell segítenünk tagságunkat – mondta Szárnyas János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Vas vármegyei elnöke.

A Covid-járvány óta megsokasodtak a VOSZ vasi szervezetének teendői. A nagyszámú hiteligénylés átvétele, annak feldolgozása, valamint az ügyfelek ezzel kapcsolatos kérdéseinek megválaszolása jelentősen megnövelte a tennivalókat. A vasi VOSZ folyamatosan tájékoztatja tagságát a banki-pénzügyi szektor aktuálisan legkedvezőbb lehetőségeiről. Pályázati tanácsadást, munkaerőpiaci tájékoztatókat, workshopokat szerveznek – írja a vaol.hu.

Szárnyas János elmondta: a családi vállalkozásoknál a generációváltás kérdése is egyre inkább jelentkezik a Covid óta. Érzékelik, milyen ágazatokban érdemes pályázniuk a kisebb vállalkozásoknak, a válaszuk az: mindig az aktuális európai uniós és magyarországi pályázati kiírások határozzák meg a lehetőségeket. A kormány ágazati szintekre bontva írja ki ezeket, több alkalommal kikérik a VOSZ véleményét is.

Optimálisan a minél nagyobb hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások dominálnak – a megfelelő információkat tagjaikkal megosztják. Szeretnék, ha bővülne a VOSZ megyei tagsága, ezt kizárólag jó példával, kitartó munkával, a nyilvánosság erejével érhetik el.

Az elnök szerint a vasi vállalkozók helyzete egyre jobb, de még nem lehetnek elégedettek. A zömében a kkv-szektorban dolgozó vállalkozó tagjaik sokszor nem tudják felvenni a versenyt a multinacionális cégekkel. Szeretnék elérni, hogy az emberek még jobban becsüljék meg a hozzájuk fizikailag is közelebb eső vállalkozásokat és vállalkozókat, hiszen velük könnyebb a napi szintű kapcsolattartás, van „arca” munkájuknak.

Az elnök a VOSZ megyei szervezetére váró szakmai érdekképviseleti munkájuk fő irányát abban jelölte ki, hogy kiszámítható vállalkozói környezetet lehessen kialakítani az országban, tervezhető jogi-gazdasági szabályozással. Mint mondta, fenn kell tartani a vállalkozások termelékenységét, innovatív megoldásokkal kell segíteniük tagságukat és megoldási javaslatokat kell adniuk a munkaerőpiaci problémákra. Igazi sikertörténetnek nevezte a kis- és középvállalkozások likviditását biztosító hitelkonstrukciót, a Széchenyi-kártya hitelprogramot.

A VOSZ irodai hálózata segítséget nyújt a hitelkérelem csomag összeállításában, majd a szabad bankválasztás keretében az ügyfél dönti el, hogy mely bankba továbbítsák kérelmét. Szárnyas János arról is beszélt, hogy 2022-ben októberig 580 ügyletet fogadtak be, jellemzően likviditási és beruházási típusú hitelfelvétel területen. Ez a szám 2020-ban 350 volt, 2021-ben pedig megduplázódott, ekkor 625 ügyletet továbbítottak.

Az adminisztráció optimalizálására a kiemelt GINOP projekt szolgál, mely segíti a kkv szektor digitalizációját, különös tekintettel a mikro- és kis vállalkozásokra. Készül egy minden kkv számára térítésmentesen elérhető virtuális „vezérlőpult”, amely elősegíti a cég mindennapi működésének gazdasági áttekintését, és csökkenti az adminisztrációs terheket. Ezenfelül pedig egy virtuális piactérrel segíti a kkv-k számára az optimális szoftverek kiválasztását. A projekt várhatóan 2023 közepétől lesz elérhető.

(Fotó: Unger Tamás)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-28 20:10:00
„Akkor tudjuk felsővezetőként újra energizálni a munkatársakat, ha emberként is jelen vagyunk, és tudunk közösséget építeni magunk körül, egy olyan közösséget, ami megtartja, segíti, nem csak szakmailag, hanem lelkileg, mentálisan is a munkavállalókat. Újra kell tölteni a biztonság- és bizalomtankjaikat, mert csak feltöltődve lesznek lelkesíthetőek és ambiciózusak a változásra, a transzformációra” – írja Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS