Szárnyas János: Virtuális piactérrel segítjük majd a kkv-kat

Szárnyas János: Virtuális piactérrel segítjük majd a kkv-kat
2023. 01. 19., 14:12

Fenn kell tartani a vállalkozások termelékenységét, innovatív megoldásokkal kell segítenünk tagságunkat – mondta Szárnyas János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Vas vármegyei elnöke.

A Covid-járvány óta megsokasodtak a VOSZ vasi szervezetének teendői. A nagyszámú hiteligénylés átvétele, annak feldolgozása, valamint az ügyfelek ezzel kapcsolatos kérdéseinek megválaszolása jelentősen megnövelte a tennivalókat. A vasi VOSZ folyamatosan tájékoztatja tagságát a banki-pénzügyi szektor aktuálisan legkedvezőbb lehetőségeiről. Pályázati tanácsadást, munkaerőpiaci tájékoztatókat, workshopokat szerveznek – írja a vaol.hu.

Szárnyas János elmondta: a családi vállalkozásoknál a generációváltás kérdése is egyre inkább jelentkezik a Covid óta. Érzékelik, milyen ágazatokban érdemes pályázniuk a kisebb vállalkozásoknak, a válaszuk az: mindig az aktuális európai uniós és magyarországi pályázati kiírások határozzák meg a lehetőségeket. A kormány ágazati szintekre bontva írja ki ezeket, több alkalommal kikérik a VOSZ véleményét is.

Optimálisan a minél nagyobb hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások dominálnak – a megfelelő információkat tagjaikkal megosztják. Szeretnék, ha bővülne a VOSZ megyei tagsága, ezt kizárólag jó példával, kitartó munkával, a nyilvánosság erejével érhetik el.

Az elnök szerint a vasi vállalkozók helyzete egyre jobb, de még nem lehetnek elégedettek. A zömében a kkv-szektorban dolgozó vállalkozó tagjaik sokszor nem tudják felvenni a versenyt a multinacionális cégekkel. Szeretnék elérni, hogy az emberek még jobban becsüljék meg a hozzájuk fizikailag is közelebb eső vállalkozásokat és vállalkozókat, hiszen velük könnyebb a napi szintű kapcsolattartás, van „arca” munkájuknak.

Az elnök a VOSZ megyei szervezetére váró szakmai érdekképviseleti munkájuk fő irányát abban jelölte ki, hogy kiszámítható vállalkozói környezetet lehessen kialakítani az országban, tervezhető jogi-gazdasági szabályozással. Mint mondta, fenn kell tartani a vállalkozások termelékenységét, innovatív megoldásokkal kell segíteniük tagságukat és megoldási javaslatokat kell adniuk a munkaerőpiaci problémákra. Igazi sikertörténetnek nevezte a kis- és középvállalkozások likviditását biztosító hitelkonstrukciót, a Széchenyi-kártya hitelprogramot.

A VOSZ irodai hálózata segítséget nyújt a hitelkérelem csomag összeállításában, majd a szabad bankválasztás keretében az ügyfél dönti el, hogy mely bankba továbbítsák kérelmét. Szárnyas János arról is beszélt, hogy 2022-ben októberig 580 ügyletet fogadtak be, jellemzően likviditási és beruházási típusú hitelfelvétel területen. Ez a szám 2020-ban 350 volt, 2021-ben pedig megduplázódott, ekkor 625 ügyletet továbbítottak.

Az adminisztráció optimalizálására a kiemelt GINOP projekt szolgál, mely segíti a kkv szektor digitalizációját, különös tekintettel a mikro- és kis vállalkozásokra. Készül egy minden kkv számára térítésmentesen elérhető virtuális „vezérlőpult”, amely elősegíti a cég mindennapi működésének gazdasági áttekintését, és csökkenti az adminisztrációs terheket. Ezenfelül pedig egy virtuális piactérrel segíti a kkv-k számára az optimális szoftverek kiválasztását. A projekt várhatóan 2023 közepétől lesz elérhető.

(Fotó: Unger Tamás)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-30 12:11:31
Újra az érdeklődés középpontjába kerültek az újbudai ingatlanok. A kerületi átlagos négyzetméterár mindössze 1 százalékot emelkedett tavalyhoz képest, az otthonteremtésre fordított összeg átlagosan 66,4 millió forint a Duna House 2023-as adatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS