Rezsicsökkentés csak mikrovállalkozásoknak!

2022. 06. 19., 10:35

A támogatás szűkülésére számítani lehetett – írja Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, aki szerint a vállalkozásokat az energiahatékonyság javításában és a megújuló forrásokra való átállásban is segíteni kell.

2022. június 17-én este megjelent a várva-várt jogszabály a vállalkozói rezsicsökkentés folytatásáról (217/2022. számú Kormányrendelet). Pozitívan értékelhető, hogy a kormányzat továbbra sem mond le arról, hogy a kibontakozó világgazdasági válság egyik legsúlyosabb csapásának, az energiaárak elszabadulásának pusztító hatásai lehetőleg ne azonnal és ne teljes egészében sújtsa a legkisebb vállalkozói kört. Ezen túlmenően azonban az történik, amire őszintén szólva számítani lehetett, hogy – a költségvetési és államháztartási szempontok ésszerű figyelembe vételével – a támogatás szűkülése következik az év második felében.

A támogatotti kör is kisebb lett és a támogatási mértékek is felső mennyiségi (felhasználási) korlátot kaptak:

– Kedvezményes áron elektromos áramhoz és földgázhoz 2022. augusztus 1-től 2022. év végéig csak a mikrovállalkozások juthatnak hozzá (tehát legfeljebb 10 foglalkoztatottal és éves nettó 2 millió eurós, azaz kb. 800 millió forint körüli árbevétellel/mérlegfőösszeggel rendelkező cégek), közülük is csak azok, amelyek eddig is jogosultak voltak az egyetemes szolgáltatásra. Tehát aki eddig kimaradt, az lemaradt!

– A kedvezményezett vállalkozások köre szűkült: elektromos áram esetén: továbbra is 10 fő foglalkoztatottig, de már „csak” 2 millió euró árbevételig lehet bent maradni. Eddig az elektromos áram esetén a tavaly decemberi (670/2021. /XII. 2./) Kormányrendelet szerint 4 milliárd Ft volt a bevételi határ (ez mai árfolyamon kb. 10 millió euró), tehát a nagyobb vállalkozások lemondhatnak a kedvezményről. Földgáz esetén eddig csak egy 20 köbméter/óra fogyasztási korlát volt a feltétel (a 69/2016 /XII. 29./ NFM rendelet szerint), tehát ha egy vállalkozás ezt teljesítette (ilyen fogyasztási hellyel, fogyasztásmérő órával rendelkezett), akkor igénybe vehette a kedvezményt. Most rájuk is vonatkozni fog a mikrovállalkozásokra jellemző – fent említett – alkalmazotti és árbevételi határ.

– Az új kkv-rezsivédelmi szabályba fogyasztási korlátozást is beépítettek: elektromos áram esetén 4606 kWh/év, földgáz esetén 1489 köbméter/év felhasználásig érvényes a rezsicsökkentett ár. Azok a kedvezményre jogosult mikrovállalkozások, amelyeknek a fogyasztása a fenti mértékeket meghaladja, nem esnek el a lehetőségtől, de a többlet fogyasztásra a piaci árat kell fizessék. Vagyis minél többet fogyaszt valamely vállalkozás a kedvezményes korlátot meghaladó mértéknél, annál nagyobb arányban sújtják a világpiaci árak, de a kedvezményes sáv megmarad. A megadott mennyiségi korlát az elektromos áram esetén 84 százalékkal magasabb, mint amennyit egy lakossági fogyasztó tavaly felhasznált: az átlagos éves lakossági fogyasztás 2021-ben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. egyetemes szolgáltatói ügyfelei körében 2503 kWh/év/felhasználási hely volt. Gáz esetén már szorosabbnak tűnik az 1489 köbméteres mennyiségi határ, hiszen 2021-ben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. lakossági ügyfeleinek 1216 köbméter volt az átlagfogyasztása az egyetemes földgázszolgáltatásban.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tehát az új szabályok szerint kiesnek a kedvezményezetti körből, vagyis már nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra, jelezniük kell a szolgáltatójuknak, különben súlyos árat fizethetnek: a jogosulatlan felhasználás esetén a jogviszony teljes időszakára az aktuális piaci ár kétszeresét, de legalább az egyetemes szolgáltatási ár ötszörösét! Érdemes tehát odafigyelni a jogosultsági feltételekre – amelyeket a szolgáltató bármikor ellenőrizhet – és bejelenteni a jogosultság elvesztését.

Azokkal a lakossági fogyasztókkal, akik a saját lakásukba jelentették be a vállalkozásuk székhelyét és eddig sem volt külön vállalkozói fogyasztásuk – vagyis csak lakossági áram- és földgáz-vásárlási szerződéssel rendelkeztek –, nem foglalkozik a rendelet. Ezek a vállalkozások tipikusan nem energiaigényes tevékenységet folytatnak (pl. egyéni tevékenység, irodai, szellemi munka) és az energiafelhasználás nem is választható el az egyén, a család fogyasztásától. Amíg fogyasztásuk lakossági szinten marad, semmiképpen nem indokolt a bevonásuk a vállalkozói szolgáltatási körbe és ez minden lakossági közszolgáltatásra igaz kell legyen! Azért, mert valaki a vállalkozása székhelyét a saját lakásába jelenti be, nem szabad, hogy elessen – esetleg egész családjával együtt – a lakossági rezsivédelemtől!

Felmerül a kérdés, hogy: „hogyan tovább”? Mi lesz a kkv-rezsicsökkentés lejárta után, 2023-ban? Mi lesz a kedvezményezetti körből kimaradó kisvállalkozásokkal, mi lesz a vállalkozások többségével a kibontakozó világgazdasági válságban? A lehetőség most is az előre menekülés lehet: növelni kell az energiahatékonyságot, csökkenteni a felhasznált energiát, átállni megújuló energiaforrásokra. Ehhez a gazdaságpolitika részéről kedvező forrásokat és finanszírozást kell nyújtani a vállalkozásoknak, hogy működésükkel az értéktöbblet előállítása megmaradjon, hogy minél több vállalkozó megmenekülhessen és átvészelhesse ezt a válságot is, megtartva munkavállalóit és biztosítva a családok boldogulását. Erre a segítségre – a kormányzattal folyó egyeztetések alapján – jó esélyt látunk.

Perlusz László
főtitkár
Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS