Rezsicsökkentés csak mikrovállalkozásoknak!

2022. 06. 19., 10:35

A támogatás szűkülésére számítani lehetett – írja Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, aki szerint a vállalkozásokat az energiahatékonyság javításában és a megújuló forrásokra való átállásban is segíteni kell.

2022. június 17-én este megjelent a várva-várt jogszabály a vállalkozói rezsicsökkentés folytatásáról (217/2022. számú Kormányrendelet). Pozitívan értékelhető, hogy a kormányzat továbbra sem mond le arról, hogy a kibontakozó világgazdasági válság egyik legsúlyosabb csapásának, az energiaárak elszabadulásának pusztító hatásai lehetőleg ne azonnal és ne teljes egészében sújtsa a legkisebb vállalkozói kört. Ezen túlmenően azonban az történik, amire őszintén szólva számítani lehetett, hogy – a költségvetési és államháztartási szempontok ésszerű figyelembe vételével – a támogatás szűkülése következik az év második felében.

A támogatotti kör is kisebb lett és a támogatási mértékek is felső mennyiségi (felhasználási) korlátot kaptak:

– Kedvezményes áron elektromos áramhoz és földgázhoz 2022. augusztus 1-től 2022. év végéig csak a mikrovállalkozások juthatnak hozzá (tehát legfeljebb 10 foglalkoztatottal és éves nettó 2 millió eurós, azaz kb. 800 millió forint körüli árbevétellel/mérlegfőösszeggel rendelkező cégek), közülük is csak azok, amelyek eddig is jogosultak voltak az egyetemes szolgáltatásra. Tehát aki eddig kimaradt, az lemaradt!

– A kedvezményezett vállalkozások köre szűkült: elektromos áram esetén: továbbra is 10 fő foglalkoztatottig, de már „csak” 2 millió euró árbevételig lehet bent maradni. Eddig az elektromos áram esetén a tavaly decemberi (670/2021. /XII. 2./) Kormányrendelet szerint 4 milliárd Ft volt a bevételi határ (ez mai árfolyamon kb. 10 millió euró), tehát a nagyobb vállalkozások lemondhatnak a kedvezményről. Földgáz esetén eddig csak egy 20 köbméter/óra fogyasztási korlát volt a feltétel (a 69/2016 /XII. 29./ NFM rendelet szerint), tehát ha egy vállalkozás ezt teljesítette (ilyen fogyasztási hellyel, fogyasztásmérő órával rendelkezett), akkor igénybe vehette a kedvezményt. Most rájuk is vonatkozni fog a mikrovállalkozásokra jellemző – fent említett – alkalmazotti és árbevételi határ.

– Az új kkv-rezsivédelmi szabályba fogyasztási korlátozást is beépítettek: elektromos áram esetén 4606 kWh/év, földgáz esetén 1489 köbméter/év felhasználásig érvényes a rezsicsökkentett ár. Azok a kedvezményre jogosult mikrovállalkozások, amelyeknek a fogyasztása a fenti mértékeket meghaladja, nem esnek el a lehetőségtől, de a többlet fogyasztásra a piaci árat kell fizessék. Vagyis minél többet fogyaszt valamely vállalkozás a kedvezményes korlátot meghaladó mértéknél, annál nagyobb arányban sújtják a világpiaci árak, de a kedvezményes sáv megmarad. A megadott mennyiségi korlát az elektromos áram esetén 84 százalékkal magasabb, mint amennyit egy lakossági fogyasztó tavaly felhasznált: az átlagos éves lakossági fogyasztás 2021-ben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. egyetemes szolgáltatói ügyfelei körében 2503 kWh/év/felhasználási hely volt. Gáz esetén már szorosabbnak tűnik az 1489 köbméteres mennyiségi határ, hiszen 2021-ben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. lakossági ügyfeleinek 1216 köbméter volt az átlagfogyasztása az egyetemes földgázszolgáltatásban.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tehát az új szabályok szerint kiesnek a kedvezményezetti körből, vagyis már nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra, jelezniük kell a szolgáltatójuknak, különben súlyos árat fizethetnek: a jogosulatlan felhasználás esetén a jogviszony teljes időszakára az aktuális piaci ár kétszeresét, de legalább az egyetemes szolgáltatási ár ötszörösét! Érdemes tehát odafigyelni a jogosultsági feltételekre – amelyeket a szolgáltató bármikor ellenőrizhet – és bejelenteni a jogosultság elvesztését.

Azokkal a lakossági fogyasztókkal, akik a saját lakásukba jelentették be a vállalkozásuk székhelyét és eddig sem volt külön vállalkozói fogyasztásuk – vagyis csak lakossági áram- és földgáz-vásárlási szerződéssel rendelkeztek –, nem foglalkozik a rendelet. Ezek a vállalkozások tipikusan nem energiaigényes tevékenységet folytatnak (pl. egyéni tevékenység, irodai, szellemi munka) és az energiafelhasználás nem is választható el az egyén, a család fogyasztásától. Amíg fogyasztásuk lakossági szinten marad, semmiképpen nem indokolt a bevonásuk a vállalkozói szolgáltatási körbe és ez minden lakossági közszolgáltatásra igaz kell legyen! Azért, mert valaki a vállalkozása székhelyét a saját lakásába jelenti be, nem szabad, hogy elessen – esetleg egész családjával együtt – a lakossági rezsivédelemtől!

Felmerül a kérdés, hogy: „hogyan tovább”? Mi lesz a kkv-rezsicsökkentés lejárta után, 2023-ban? Mi lesz a kedvezményezetti körből kimaradó kisvállalkozásokkal, mi lesz a vállalkozások többségével a kibontakozó világgazdasági válságban? A lehetőség most is az előre menekülés lehet: növelni kell az energiahatékonyságot, csökkenteni a felhasznált energiát, átállni megújuló energiaforrásokra. Ehhez a gazdaságpolitika részéről kedvező forrásokat és finanszírozást kell nyújtani a vállalkozásoknak, hogy működésükkel az értéktöbblet előállítása megmaradjon, hogy minél több vállalkozó megmenekülhessen és átvészelhesse ezt a válságot is, megtartva munkavállalóit és biztosítva a családok boldogulását. Erre a segítségre – a kormányzattal folyó egyeztetések alapján – jó esélyt látunk.

Perlusz László
főtitkár
Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS