Rezsicsökkentés csak mikrovállalkozásoknak!

2022. 06. 19., 10:35

A támogatás szűkülésére számítani lehetett – írja Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, aki szerint a vállalkozásokat az energiahatékonyság javításában és a megújuló forrásokra való átállásban is segíteni kell.

2022. június 17-én este megjelent a várva-várt jogszabály a vállalkozói rezsicsökkentés folytatásáról (217/2022. számú Kormányrendelet). Pozitívan értékelhető, hogy a kormányzat továbbra sem mond le arról, hogy a kibontakozó világgazdasági válság egyik legsúlyosabb csapásának, az energiaárak elszabadulásának pusztító hatásai lehetőleg ne azonnal és ne teljes egészében sújtsa a legkisebb vállalkozói kört. Ezen túlmenően azonban az történik, amire őszintén szólva számítani lehetett, hogy – a költségvetési és államháztartási szempontok ésszerű figyelembe vételével – a támogatás szűkülése következik az év második felében.

A támogatotti kör is kisebb lett és a támogatási mértékek is felső mennyiségi (felhasználási) korlátot kaptak:

– Kedvezményes áron elektromos áramhoz és földgázhoz 2022. augusztus 1-től 2022. év végéig csak a mikrovállalkozások juthatnak hozzá (tehát legfeljebb 10 foglalkoztatottal és éves nettó 2 millió eurós, azaz kb. 800 millió forint körüli árbevétellel/mérlegfőösszeggel rendelkező cégek), közülük is csak azok, amelyek eddig is jogosultak voltak az egyetemes szolgáltatásra. Tehát aki eddig kimaradt, az lemaradt!

– A kedvezményezett vállalkozások köre szűkült: elektromos áram esetén: továbbra is 10 fő foglalkoztatottig, de már „csak” 2 millió euró árbevételig lehet bent maradni. Eddig az elektromos áram esetén a tavaly decemberi (670/2021. /XII. 2./) Kormányrendelet szerint 4 milliárd Ft volt a bevételi határ (ez mai árfolyamon kb. 10 millió euró), tehát a nagyobb vállalkozások lemondhatnak a kedvezményről. Földgáz esetén eddig csak egy 20 köbméter/óra fogyasztási korlát volt a feltétel (a 69/2016 /XII. 29./ NFM rendelet szerint), tehát ha egy vállalkozás ezt teljesítette (ilyen fogyasztási hellyel, fogyasztásmérő órával rendelkezett), akkor igénybe vehette a kedvezményt. Most rájuk is vonatkozni fog a mikrovállalkozásokra jellemző – fent említett – alkalmazotti és árbevételi határ.

– Az új kkv-rezsivédelmi szabályba fogyasztási korlátozást is beépítettek: elektromos áram esetén 4606 kWh/év, földgáz esetén 1489 köbméter/év felhasználásig érvényes a rezsicsökkentett ár. Azok a kedvezményre jogosult mikrovállalkozások, amelyeknek a fogyasztása a fenti mértékeket meghaladja, nem esnek el a lehetőségtől, de a többlet fogyasztásra a piaci árat kell fizessék. Vagyis minél többet fogyaszt valamely vállalkozás a kedvezményes korlátot meghaladó mértéknél, annál nagyobb arányban sújtják a világpiaci árak, de a kedvezményes sáv megmarad. A megadott mennyiségi korlát az elektromos áram esetén 84 százalékkal magasabb, mint amennyit egy lakossági fogyasztó tavaly felhasznált: az átlagos éves lakossági fogyasztás 2021-ben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. egyetemes szolgáltatói ügyfelei körében 2503 kWh/év/felhasználási hely volt. Gáz esetén már szorosabbnak tűnik az 1489 köbméteres mennyiségi határ, hiszen 2021-ben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. lakossági ügyfeleinek 1216 köbméter volt az átlagfogyasztása az egyetemes földgázszolgáltatásban.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek tehát az új szabályok szerint kiesnek a kedvezményezetti körből, vagyis már nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra, jelezniük kell a szolgáltatójuknak, különben súlyos árat fizethetnek: a jogosulatlan felhasználás esetén a jogviszony teljes időszakára az aktuális piaci ár kétszeresét, de legalább az egyetemes szolgáltatási ár ötszörösét! Érdemes tehát odafigyelni a jogosultsági feltételekre – amelyeket a szolgáltató bármikor ellenőrizhet – és bejelenteni a jogosultság elvesztését.

Azokkal a lakossági fogyasztókkal, akik a saját lakásukba jelentették be a vállalkozásuk székhelyét és eddig sem volt külön vállalkozói fogyasztásuk – vagyis csak lakossági áram- és földgáz-vásárlási szerződéssel rendelkeztek –, nem foglalkozik a rendelet. Ezek a vállalkozások tipikusan nem energiaigényes tevékenységet folytatnak (pl. egyéni tevékenység, irodai, szellemi munka) és az energiafelhasználás nem is választható el az egyén, a család fogyasztásától. Amíg fogyasztásuk lakossági szinten marad, semmiképpen nem indokolt a bevonásuk a vállalkozói szolgáltatási körbe és ez minden lakossági közszolgáltatásra igaz kell legyen! Azért, mert valaki a vállalkozása székhelyét a saját lakásába jelenti be, nem szabad, hogy elessen – esetleg egész családjával együtt – a lakossági rezsivédelemtől!

Felmerül a kérdés, hogy: „hogyan tovább”? Mi lesz a kkv-rezsicsökkentés lejárta után, 2023-ban? Mi lesz a kedvezményezetti körből kimaradó kisvállalkozásokkal, mi lesz a vállalkozások többségével a kibontakozó világgazdasági válságban? A lehetőség most is az előre menekülés lehet: növelni kell az energiahatékonyságot, csökkenteni a felhasznált energiát, átállni megújuló energiaforrásokra. Ehhez a gazdaságpolitika részéről kedvező forrásokat és finanszírozást kell nyújtani a vállalkozásoknak, hogy működésükkel az értéktöbblet előállítása megmaradjon, hogy minél több vállalkozó megmenekülhessen és átvészelhesse ezt a válságot is, megtartva munkavállalóit és biztosítva a családok boldogulását. Erre a segítségre – a kormányzattal folyó egyeztetések alapján – jó esélyt látunk.

Perlusz László
főtitkár
Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 19:39:42
A Magyar Bankszövetség elkötelezett Magyarország pénzügyi stabilitása, a gazdaságfejlesztési megoldások támogatása és a gazdasági verseny élénkítése iránt – hangsúlyozta a bankszövetség, reagálva Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter önkéntes kamatplafon bevezetéséről szóló felhívására.
2023-10-03 15:09:00
Az Európai Parlament kedden 578 szavazattal, 24 ellenszavazattal és 19 tartózkodás mellett elfogadta azt az új kereskedelempolitikai eszközt, amely konkrét intézkedések meghozatalára jogosítja fel az EU-t arra az esetre, ha egy harmadik ország gazdasági eszközökkel próbálná rákényszeríteni az EU-t vagy valamelyik tagállamát adott szakpolitikájának vagy álláspontjának megváltoztatására.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS