Perlusz László: nem kezdtek elbocsátásokba a cégek

2022. 03. 23., 10:39

A gazdaságra és a munkaadókra nézve a legnagyobb problémát az alapanyaghiány és az elszálló energiaárak jelentik.

Ha a rövid időn belül leállnak a harcok, és elkezdődnek a béketárgyalások, akkor elindulhat egy normalizációs folyamat. Ám ha elhúzódik a háború, és az év nagy részére rányomja a bélyegét, annak beláthatatlan következményei lehetnek – mondta a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozások és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. A gazdaságra és a munkaadókra nézve szerinte a legnagyobb problémát az alapanyaghiány és az elszálló energiaárak jelentik. Emlékeztetett arra, hogy már a háború előtt is az öt-hatszorosára emelkedett a gáz ára, miközben alapanyag- és alkatrészhiány sújtotta a gazdaságot. Ha gyorsan megoldódik a helyzet, akkor is meglesznek a hatásai, mivel fékezni fogja a növekedést és rontja a cégek kilátásait, de akkor talán egy konszolidációval ezt az évet még vissza lehet hozni, hogy ne legyen belőle gazdasági visszaesés.

A vállalatok nem tudnak minden pluszköltséget megjeleníteni az áraikban, emiatt van már olyan cég, amely úgy döntött, hogy ilyen költségek mellett inkább leáll, és nem folytatja a termelést – mondta el Perlusz László, aki megerősítette: nem kezdtek elbocsátásokba a cégek, a munkaerőpiac továbbra is feszes, amit az is mutat, hogy képes felszívni az Ukrajnából érkező menekülteket is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS