Perlusz László: nem kezdtek elbocsátásokba a cégek

2022. 03. 23., 10:39

A gazdaságra és a munkaadókra nézve a legnagyobb problémát az alapanyaghiány és az elszálló energiaárak jelentik.

Ha a rövid időn belül leállnak a harcok, és elkezdődnek a béketárgyalások, akkor elindulhat egy normalizációs folyamat. Ám ha elhúzódik a háború, és az év nagy részére rányomja a bélyegét, annak beláthatatlan következményei lehetnek – mondta a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozások és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. A gazdaságra és a munkaadókra nézve szerinte a legnagyobb problémát az alapanyaghiány és az elszálló energiaárak jelentik. Emlékeztetett arra, hogy már a háború előtt is az öt-hatszorosára emelkedett a gáz ára, miközben alapanyag- és alkatrészhiány sújtotta a gazdaságot. Ha gyorsan megoldódik a helyzet, akkor is meglesznek a hatásai, mivel fékezni fogja a növekedést és rontja a cégek kilátásait, de akkor talán egy konszolidációval ezt az évet még vissza lehet hozni, hogy ne legyen belőle gazdasági visszaesés.

A vállalatok nem tudnak minden pluszköltséget megjeleníteni az áraikban, emiatt van már olyan cég, amely úgy döntött, hogy ilyen költségek mellett inkább leáll, és nem folytatja a termelést – mondta el Perlusz László, aki megerősítette: nem kezdtek elbocsátásokba a cégek, a munkaerőpiac továbbra is feszes, amit az is mutat, hogy képes felszívni az Ukrajnából érkező menekülteket is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS