Perlusz László: A recesszió után a kilábalás időszakát éljük

Perlusz László: A recesszió után a kilábalás időszakát éljük
2024. 02. 10., 16:10

Az érdekképviselet és érdekvédelem mellett a vállalkozásfejlesztés is nagy szerepet kap a VOSZ munkájában – mondta Perlusz László, a szervezet főtitkára Szolnokon, a VOSZ Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szervezetének rendezvényén.

Óvatos optimizmussal tekinthetünk az idei évre – ez volt a végkicsengése Perlusz László előadásának. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára beszélt a gazdasági helyzetről, értékelte az elmúlt esztendőt, rávilágítva a nehézségekre, amelyekkel a vállalkozásoknak kellett küzdeniük, és természetesen az idei esztendő kilátásairól, a várható kilábalásról és a VOSZ törekvéseiről is szót ejtett a Hozam Klubban – írja a szoljon.hu.

A főtitkár a fenntarthatóság kérdéskörével kapcsolatban rámutatott, bár teljesen egyértelmű, sokan még ma is azt hiszik, hogy nem feltétlenül az emberi tevékenység okolható a felmelegedést előidéző szén-dioxid koncentráció megemelkedését a légkörben. Pedig ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel ha a felmelegedés a valószínű intenzitással folytatódik, 2050 körül a GDP 10, vagy akár 14 százalékos visszaesését is eredményezheti. Ezért is foglalkozik a VOSZ a fenntarthatósággal.

Mint elhangzott, 2023-ban a harmadik negyedévben hazánkban véget ért a recesszió, most a kilábalás időszakát éljük, így óvatos optimizmussal tekintenek az idei évre. A kamatok alakulása fontos tényező, mivel egy vállalkozás bővítéséhez, működésének fenntartásához hitelekre lehet szükség. Az alapkamat most is nagyon magas, ez fékezi a hitelezési, így a beruházási aktivitást. A forint reál árfolyama rendkívül megerősödött, a túlértékelt árfolyam pedig akadályozza az exportunkat – mondta Perlusz László.

A főtitkár adatokkal alátámasztva világított rá, hol helyezkedik el Jász-Nagykun-Szolnok vármegye gazdasága az országon belül. A 66,1 ezer milliárd forintnyi GDP-ből vármegyénkben 1,6 ezer milliárdot állítanak elő, ahol 27 556 vállalkozás működik. Közép-Magyarország egyértelműen dominál minden szempontból.

Ismertette a tavaly indított VOSZ Barométer eredményeit is, amely a szervezet saját negyedévekre vetített felmérésének eredményét mutatja üzleti hangulat, beruházások és pénzügyi helyzet témakörben. Eszerint a vállalkozók év végére rosszabb kilátásokról adtak számot. Fő problémaként a kereslethiányt, a munkaerőhiányt, a költségek növekedését, a fizetési morált, az éghajlatváltozást, a gazdasági nehézségeket jelölték meg. Az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban az inflációt, a magas energiaárakat említették.

Perlusz László a VOSZ feladataival kapcsolatban kiemelte, az érdekképviselet és érdekvédelem mellett a vállalkozásfejlesztés is nagy szerepet kap. Tavalyi szlogenjük: „Van VOSZ Válasz”, ami azt tükrözi, hogy igyekeznek minden felmerülő vállalkozói kérdésére választ találni.

Vázolta a közepes fejlettségű országok csapdáját is, ahol a gyártásra helyeződik a hangsúly, holott a jelentős bevételt hozó nagy hozzáadott értéket a kutatás-fejlesztés és az értékesítés adja. A multinacionális cégek a gyártást áttelepítik az olcsóbb munkaerőt biztosító országokba, viszont az nagyobb értéket adó részlegeket nem.

Az ESG is szóba került, ez a szabályozás a fenntartható finanszírozásról és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szól. A cégvezetők 88 százalékának ismeretlen ez a fogalom, így ennek megismertetésére is kiemelt hangsúlyt helyez a VOSZ.

(Fotó: Nagy Balázs)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS