Perlusz László: 10 százalék körüli minimálbér-emelésre futná a vállalkozásoknak jövőre

2023. 08. 16., 10:07

A munkavállalói szervezeteket tömörítő LIGA Szakszervezetek szerint 2024-ben 15 százalékkal kellene emelni a minimálbért, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége viszont 10 százalék körüli emelkedést tart elfogadhatónak.

A szakszervezetek tavaly állapodtak meg a kormánnyal és a munkaadókkal arról, hogy idén a második félévben újabb bérfejlesztés jöhet, ha csökken a minimálbérek vásárlóértéke és a gazdaság elkerüli a recessziót – írja a Portfolio.hu.

Perlusz László, a VOSZ főtitkára nem tartja reálisnak az évközi emelést. 2024. január 1-jétől 10 százalékos minimálbér-emelést lát elviselhetőnek a munkáltatók részéről, a szakszervezet által javasolt 15 százalékkal szemben.

Akár az évközi emelésről is hajlandóak lemondani, ha cserébe a munkáltatók jelentősebb emelést hajtanak végre jövőre – mondta Mészáros Melinda, a Liga elnöke, ezt az álláspontot fogják képviselni a két hét múlva kezdődő bértárgyalásokon.

A minimálbér idén 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal nőtt. A KSH adatai szerint az infláció januárban 25,7, júliusban 17,6 százalék volt.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS