Pályázásra ösztönzi a vendéglátásban dolgozókat a VOSZ

2023. 04. 06., 19:38

Tavaly 150 milliárd forintos kerettel hirdetett meg az állam energiaköltség és beruházási támogatási programot. A pályázók körét év végén kibővítették a szálláshely-szolgáltatók és a vendéglátóegységek számára is. Április 30-án lejár a regisztráció határideje.

A „KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023” azt jelenti, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások 2023. január-március számlával igazolható földgáz, villamosenergia, illetve távhő havi átlagköltségük előző évi, azonos időszakához mért növekményének maximum 50 százalékára igényelhetnek vissza nem térítendőállami támogatást – írja a chefpincer.hu.

Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője a lapnak elmondta, hogy a programban való részvétek egyik feltétele, hogy az energiafogyasztás meghaladta a nettó árbevételük 2 százalékát.

„Január óta csak 600-an regisztráltak a programra a 20 ezres keretből (16 ezer vendéglátóegység és 4500 szálláshely). Pedig szerintem annak sem nehéz kitöltenie a jelentkezést, aki először találkozik pályázatírással” – mondta a szakember a Magyar Turisztikai Ügynökségnél folytatott egyeztetésekre utalva.

Szerinte azért jelentkeztek eddig kevesen, mert a vendéglátásban elég nehéz a helyzet, és az sem biztos, hogy eljut a szakmához az információ. A VOSZ azt szeretné, ha az ágazatban kihasználnák a lehetőséget, mert egy mikrovállalkozás is százezreket takaríthat meg.

A sikeres pályázat feltétele az is, hogy a kkv vállalja: legkésőbb 2024 végéig energiahatékonysági beruházást hajt végre. Emellett 2023. végéig a vállalkozás legfeljebb 10 százalékkal csökkentheti a dolgozói létszámát az előző év azonos időszakához képest. További feltétel, hogy a vállalkozás 2021-es energiaköltsége eléri az adott évi értékesítés nettó árbevételének 2 százalékát, illetve, hogy a céget 2021. január 1. előtt alapították.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó vállalkozások (TEÁOR 55-56) számára a regisztrációs felület január 20. óta érhető el.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-09 20:46:54
Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS