Pályázásra ösztönzi a vendéglátásban dolgozókat a VOSZ

2023. 04. 06., 19:38

Tavaly 150 milliárd forintos kerettel hirdetett meg az állam energiaköltség és beruházási támogatási programot. A pályázók körét év végén kibővítették a szálláshely-szolgáltatók és a vendéglátóegységek számára is. Április 30-án lejár a regisztráció határideje.

A „KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023” azt jelenti, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások 2023. január-március számlával igazolható földgáz, villamosenergia, illetve távhő havi átlagköltségük előző évi, azonos időszakához mért növekményének maximum 50 százalékára igényelhetnek vissza nem térítendőállami támogatást – írja a chefpincer.hu.

Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője a lapnak elmondta, hogy a programban való részvétek egyik feltétele, hogy az energiafogyasztás meghaladta a nettó árbevételük 2 százalékát.

„Január óta csak 600-an regisztráltak a programra a 20 ezres keretből (16 ezer vendéglátóegység és 4500 szálláshely). Pedig szerintem annak sem nehéz kitöltenie a jelentkezést, aki először találkozik pályázatírással” – mondta a szakember a Magyar Turisztikai Ügynökségnél folytatott egyeztetésekre utalva.

Szerinte azért jelentkeztek eddig kevesen, mert a vendéglátásban elég nehéz a helyzet, és az sem biztos, hogy eljut a szakmához az információ. A VOSZ azt szeretné, ha az ágazatban kihasználnák a lehetőséget, mert egy mikrovállalkozás is százezreket takaríthat meg.

A sikeres pályázat feltétele az is, hogy a kkv vállalja: legkésőbb 2024 végéig energiahatékonysági beruházást hajt végre. Emellett 2023. végéig a vállalkozás legfeljebb 10 százalékkal csökkentheti a dolgozói létszámát az előző év azonos időszakához képest. További feltétel, hogy a vállalkozás 2021-es energiaköltsége eléri az adott évi értékesítés nettó árbevételének 2 százalékát, illetve, hogy a céget 2021. január 1. előtt alapították.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó vállalkozások (TEÁOR 55-56) számára a regisztrációs felület január 20. óta érhető el.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-30 12:11:31
Újra az érdeklődés középpontjába kerültek az újbudai ingatlanok. A kerületi átlagos négyzetméterár mindössze 1 százalékot emelkedett tavalyhoz képest, az otthonteremtésre fordított összeg átlagosan 66,4 millió forint a Duna House 2023-as adatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS