Nemes Roland: Az áralkut is segíti az ingatlan elemző rendszerünk

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 09. 16., 10:00

Ismereteink szerint tartalom tekintetében a világ legrészletesebb ingatlan elemző rendszerét hoztuk létre. A felhasználók több mint 10 ezer ingatlan elemzési szempont közül választhatnak – mondta az Üzletemnek Nemes Roland, az ingatlan elemzőrendszer applikáció ötletgazdája, alapító-tulajdonosa a „Nincs megállás” sorozat 8. interjújában.

Milyen tudásra volt szükségük az applikáció elkészítéséhez?

– Alapvetően ingatlanpiaci, műszaki és gazdasági ismeretek, kreativitás és szakmai tapasztalat volt a négy legfontosabb dolog, amire szükség volt. Építőmérnöki végzettség, több tíz éves építőipari és ingatlanpiacon eltöltött munkatapasztalat és ingatlanbefektetés elemzés területén végzett kitartó kutatás segítette az alapos munkát. Az applikációt megelőzően több ingatlanvásárlással és ingatlanbefektetéssel kapcsolatos szakmai jellegű könyvem is megjelent, amelyek szerencsére kitűnő visszajelzéseket kaptak.

Hány ember, mennyi ideig dolgozott a fejlesztésen? Mikor élesítették az app-ot?

– Az applikáció megalkotásához 4-5 ember összehangolt munkájára volt szükség. Tartalom előállító, grafikus, fejlesztők, szerverfejlesztők, tesztelő, üzemeltető dolgozott a projekten. A teljes, hibamentes termék létrehozása több mint 3 évbe telt. Ehhez hozzátartozik, hogy tartalom tekintetében ismereteink szerint a világ legrészletesebb ingatlan elemző rendszere született meg.  A felhasználók több mint 10 ezer ingatlanelemzési szempont közül választhatnak.  Lehetett volna rövidebb idő alatt is végezni, de a legjobbat szerettem volna megalkotni. Az applikáció legelső verziója 2020. októberében jelent meg. Ezt követően a piaci visszajelzések visszaépítése és egy több mint féléves tesztperiódus következett. A jelenlegi végleges verzió 2021. áprilisában jelent meg.

Mennyire egyszerűen lehet kezelni az app-ot? A nem digitális zsenik is eligazodnak rajta?

– Kifejezetten törekedtünk arra, hogy a felhasználói élmény nagyon jó legyen és a digitálisan kevésbé képzett felhasználók is könnyen használhassák. Emiatt normál asztali gépes verzión is elérhetővé tettük. Mobiltelefon mellett laptopon, notebookon, asztali gépen és táblagépen is fut, és a www.ingatlanelemzorendszer.hu honlapon ingyenesen elérhető.

Arányait tekintve mennyi fizetős felhasználóra számítanak?

– Ez nehéz kérdés, mert a magyar applikáció használói kultúra az, hogy ha lehet mindent ingyenesen kapjon meg a felhasználó. Bízunk benne, hogy nemzetközi piacon más lesz a helyzet. Többé kevésbé 80-90 százalék ingyenes és 10-20 százalék fizetős felhasználóra számítunk. Bevételeink egy részét fizetős szakmai ingatlanos hirdetésekből reméljük. Így lakásfejlesztő, ingatlanközvetítő, szolgáltató, kivitelező és gyártó cégek jelentkezését is várjuk. A célközönség kifejezetten a téma iránt érdeklődő prémium célközönség.

Kikre számítanak inkább: ingatlant keresőkre vagy eladókra?

– Mindkét réteg sikerrel használhatja az appot. Szándékosan úgy fejlesztettük, hogy mindenki megtalálja a számítását. A lakásvásárlók óriási tudáshoz juthatnak még a lakás megvásárlása előtt, míg az ingatlaneladók rövid elemzésekkel domboríthatják ki eladó lakásuk előnyeit. További nagy előny, hogy az app az áralkut is elősegíti. Vevők számára a lakásár csökkentése, míg eladók számára a lakásár növelése is alátámasztható az applikációval. Jelenleg nem tudjuk, kik lesznek többen, de azt már most érzékeljük, hogy az ingatlanközvetítők is elkezdték használni, aminek nagyon örülünk.

A bérleményeket keresők, illetve kiadók mennyire lehet a célközönségük?

– Amennyiben elég tudatos és hosszú távon gondolkozó egy bérlő vagy bérbeadó, akkor nagyon hasznos lehet számára a termék.  Az ingyenes csomagban kifejezetten bérlők részére is készítettünk gyors elemzéseket. A bérbeadók kiemelhetik lakásuk előnyeit, amelyet rövid elemzésként csatolhatnak hirdetésük mellé.

Tapasztalt már érdeklődést az ingatlanos szakma részéről, vagy inkább a „hétköznapi” vásárlókra építenek?

– Szerencsére azt érezzük, hogy az ingatlanközvetítő szakma elkezdte használni a terméket. Ezen nem is csodálkozunk, hiszen tökéletes „fegyver” lehet a kezükben. Bármilyen ingatlant, bármilyen szempont alapján pár perc alatt kielemezhetnek. Ezt csatolhatják hirdetésük mellé, 1 gombnyomással elküldhetik vevőiknek. Fontos, hogy az értékelést ők maguk végzik el, így az kerül a hirdetés mellé, amit ők szeretnének benne látni. A cél természetesen a hitelesség növelése. Külön ingatlanközvetítői csomagot is létrehoztunk számukra.

Hogyan teszik ismertté külföldön is a szolgáltatást?

– Egyelőre a hazai terepen mérjük le a terméket, de pozitív visszajelzések esetén, terveink között szerepel a nemzetközi piacok meghódítása is.

Mennyire tudatos ingatlanvásárló a magyar?

– Megítélésünk szerint az átlagos ingatlanvásárló sajnos kevésbé tudatos. Néhány alapvető dolgot megnéz egy ingatlanon, a többivel nem foglalkozik. Persze utólag mindig megbánja, de akkor már késő.  Ezen szeretnénk változtatni, hiszen az ingatlanvásárlás olyan dolog, hogy 100 szempontból, ha csak 1 nem stimmel, már zavarja a lakhatást és rontja az életminőséget. Ma Magyarországon szinte bármilyen ingatlant el lehet adni. A tudás az ingatlanfejlesztők és a közvetítők kezében van. (Vagy legalábbis volt). Mostantól reméljük, a helyzet javulni fog és mindenki olyan ingatlant vásárol, ami tényleg illik az ő életviteléhez, igényeihez.

Milyennek tartja a hazai ingatlanpiacot és annak szereplőit? Mennyire etikus a szakma?

– Nehéz kérdés, ugyanis amíg az ingatlanközvetítők egyetlen motivációja az eladás utáni jutalék, nehéz elvárni tőlük, hogy korrekt – minden részletre kiterjedő – tájékoztatást adjanak vevőinek. Még mindig gyakori, hogy az előnyök ki vannak domborítva, míg a hátrányok el vannak picit hallgatva. Természetesen van kivétel is, sőt, érezhető egy olyan irányvonal, hogy a közvetítők egyre korrektebb tájékoztatást nyújtanak. Pont erre szeretnénk rásegíteni. Rendszerünk segítségével igazi tartalmas beszélgetés tud kialakulni értékesítő és lakásvásárló között. Szerintem ezzel mindenki csak nyerhet. Mostantól, ha vevő lennék, csak annyit kérnék az értékesítőtől, hogy kérem, küldjön rövid elemzéseket erről, arról, amarról. Ez az appunk segítségével pár perc alatt megvan, így a közvetítő könnyen irányíthatja a folyamatokat. Nagyobb értékű ingatlanok esetében pedig különösen jól jön a rendszer!

Milyen nem ingatlanos elemző rendszerei vannak a cégnek?

– Mi az elemzéshez értünk. Mégpedig a részletes elemzéshez. Ezt próbáljuk felhasználóbarát módon eljuttatni az emberek számára. Így tudáshoz és igazi értékhez jutnak, amit felhasználhatnak céljaik elérése érdekében. A második termékünk egy szintén izgalmas projekt volt. A neve párkapcsolat elemző rendszer, mely a www.parkapcsolatelemzorendszer.hu oldalon érhető el, és a maga területén szintén a világ egyik legrészletesebb elemző rendszere lett. Társkeresők és párkapcsolatban élők elemezhetik ki partnerüket és önmagukat. Nagy örömünkre, az emberek szeretik!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-27 20:20:36
A fővárosit is meghaladó volumenű vidéki fejlesztésekkel, ipari ingatlanokkal és prémium irodákkal szerepel a kiállítók élvonalában Magyarország a világ egyik legrangosabb ingatlanfejlesztési szakkiállításán, a 25. müncheni EXPO REAL-on október 4-6. között, ahol 75 országból, több mint 2 ezer kiállító és közel 40 ezer döntéshozó jelenik meg.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS