Négyezer diákot mentorálnak a Tanítsunk Magyarországért Programban

Négyezer diákot mentorálnak a Tanítsunk Magyarországért Programban
2024. 05. 16., 20:10

Az ország 110 településén több mint négyezer általános iskolást mentorál 21 hazai egyetem ezer hallgatója a Tanítsunk Magyarországért Program keretében, amelyben partnerként részt vesz a VOSZ is.

György László, a program kormánybiztosa kiemelte a Debreceni Egyetem szerepét, amelynek több mint száz mentora foglalkozik csaknem félezer, kistelepülésen élő általános iskolással, segítve őket, hogy nagyobb eséllyel tanulhassanak tovább középiskolában vagy szakképző intézményben.

A programot, amelyben partneri szerepet vállalt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is, azért indították, hogy csökkentsék a különbséget a kistelepüléseken, illetve a nagyobb városokban élő diákok továbbtanulási esélyei között.

Azt tapasztalták ugyanis, hogy a falvakban élő, onnan sokszor 14 éves korukig ki sem mozduló, majd középiskolába kerülő diákok között jóval nagyobb a lemorzsolódás, mint a nagyobb településeken, városokban felnövő társaik között.

Tanítsunk Magyarországért Program az egyetemista mentorok segítségével támogatja a hátrányos helyzetben lévő vidéki, hatodik, hetedik, nyolcadik osztályos általános iskolásokat, hogy eligazodjanak a továbbtanulási és a munkalehetőségek között, miközben a kikapcsolódásukat szolgáló programokat is szerveznek számukra.

A csütörtöki sajtótájékoztató keretében a Debreceni Szakképzési Centrum és a Tanítsunk Magyarországért Alapítvány vezetői együttműködési megállapodást írtak alá arról, hogy a központ a nyári szünetben táborokat szervez a programban részt vevő diákoknak.

Szilágyi Sándor, a centrum főigazgatója jelezte: három bentlakásos tábort szerveznek nyáron 25-25 résztvevővel. A diákok megismerkedhetnek a szakképzési lehetőségekkel, ellátogatnak termelő üzemekbe, és szabadidős programokon is részt vesznek majd.

Papp László, Debrecen polgármestere a városi munkaerő utánpótlása szempontjából is kiemelkedően fontosnak nevezte a programot, amit jól kiegészít az első nyári tábor. A polgármester azt mondta, a táborlakóknak is biztosítják majd, hogy – a városban tanuló 14 év alatti diákokhoz hasonlóan – ingyen utazhassanak a helyi közösségi közlekedési eszközökön, de szerveznek programot számukra a nagyerdei állatkertbe és a vidámparkba is.

A felvételen Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója, Papp László polgármester, György László kormánybiztos és Papp Tünde, a Tanítsunk Magyarországért Alapítvány főigazgatója együttműködési megállapodást ír alá.

(Fotó: MTI/Derencsényi István)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS