Nagy érdeklődés övezte a VOSZ standját a Business Festen

Nagy érdeklődés övezte a VOSZ standját a Business Festen
2024. 06. 17., 19:40

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

Összesen mintegy 500 előadóval és több mint 6200 látogatóval zajlott le június 13-án a Business Fest a Millenárison. A szakmai programok mellett kiállítók színesítették a rendezvényt. A HR és IT szakmai témák között szó volt többek között a mesterséges intelligenciáról, a vezetői jóllétről, bértranszparenciáról, készségfejlesztésről, férfi egészségről, valamint generációs kérdésekről.

A VOSZ budafoki irodájának kollégái a Széchenyi Kártyával kapcsolatos aktuális információkat osztották meg az érdeklődőkkel a helyszínen, ahol jelent voltak a VOSZ Fenntarthatósági Munkacsoportjának tagjai is, akik fenntarthatósági játékra invitálták a standot felkereső szakembereket, vállalkozókat. A VOSZ az ESG Tanács tagjaként aktívan dolgozik, hogy segítse a vállalkozásokat a hamarosan sokak számára kötelezővé váló új minősítési rendszer megismerésében és bevezetésében.

„A VOSZ szakértői többek között arról beszéltek a vállalkozások képviselőinek, hogy a jelenleg elérhető Széchenyi Kártya hiteleknek milyen módozatai vannak, hogyan kell egyáltalán felkészülni egy ilyen hitelfelvételre, és hogyan érdemes lezárni a vállalkozás aktuális éves beszámolóját. Az eseményen képviseltette magát a VOSZ Budapest és Pest Vármegyei Szervezete, valamint az általa elindított Fenntarthatósági Munkacsoport is” – mondta Dorner Attila, a szervezet elnökségi tagja, aki az eseményen egyúttal az Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet is képviselte Pest vármegyei területi igazgatóként.

Elmondta, jó volt látni, milyen sokan keresték fel a standjukat. A beszélgetések során újfent megerősödött benne, hogy minél többet kell beszélni a nyugdíjasok foglalkoztatásának lehetőségeiről, mert ez több olyan előnnyel is jár, amely a jelenlegi munkaerőhiányos helyzetben megoldást nyújthat a foglalkoztatási problémákra. „Elsősorban HR-vezetők, cégvezetők érdeklődtek a nyugdíjasok foglalkoztatásának előnyeiről” – számolt be a Business Festen szerzett tapasztalatairól Dorner Attila.

Hozzátette, sokan a nyugdíjas munkavállalók rendkívül kedvező adóztatásáról érdeklődtek, ugyanis még mindig kevesen tudják, hogy utánuk nem kell munkáltatói járulékot fizetni. „A foglalkoztatási költséghatékonyság mellett arról is beszéltem, hogy a jellemzően 30-40 éves munkatapasztalattal rendelkező emberek még korántsem annyira idősek, hogy ne tudjanak minőségi munkát végezni”.

Dorner Attila egyúttal emlékeztetett arra, a VOSZ is egyetért azzal, hogy nem elsősorban a külföldi, esetenként harmadik országból érkező munkavállalókat kellene foglalkoztatni, hanem érdemes megkeresni a nyugdíjas hazai munkavállalókat.

„A nyugdíjasokkal kapcsolatban érdemes megváltoztatni a gondolkodásmódot a vállalkozások vezetőinek fejében” – húzta alá a foglalkoztatási szakértő. „Egy nyugdíjas munkavállaló nyilvánvalóan több odafigyelést igényel a cégek részéről, ugyanakkor sok esetben lényegesen rugalmasabbak, sokkal inkább közel áll hozzájuk az atipikus foglalkoztatás. Lehet, hogy egy nyugdíjas napi 4-6 órát vállal, de azt rugalmasabb időbeosztással, igény szerint teljesíti. Ezért is szükséges a vállalkozások érzékenyítése ezen a területen” – tette hozzá Dorner Attila.

(Fotó: Business Fest/Albert Péter)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS