Nagy érdeklődés mellett zajlott le az első VOSZFESZT

Nagy érdeklődés mellett zajlott le az első VOSZFESZT
2023. 04. 28., 19:25

Hagyományteremtő céllal indította útjára a VOSZFESZT Vállalkozói Szabadegyetem elnevezésű eseményét a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), amelyet első alkalommal csütörtökön rendeztek meg Győrben a Széchenyi István Egyetemmel közösen.

Az egész napos rendezvényen neves szakemberek, vállalkozók, és oktatók előadásai, valamint a velük folytatott tematikus szakmai kerekasztal beszélgetések által nyújtott a VOSZ minél szélesebb körű, hasznos, gyakorlati ismereteket a kezdő, feltörekvő és már működő vállalkozás vezetők számára. A rendezvény célja, hogy a VOSZ segítsen fejleszteni és népszerűsíteni a vállalkozói kultúrát, és hasznos tanácsokkal, korszerű ismeretekkel szolgáljon a cégvezetők számára.

Szövetség az innovációért

A VOSZFESZT Vállalkozó Szabadegyetem rendezvénysorozat első eseményén, a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campusán megtartott rendezvényen stratégiai együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására is sor került, amely a VOSZ és a felsőoktatási intézmény között jött létre.

Napjainkban az üzleti sikerben leginkább az dönt, hogy milyen hatékonysággal tudjuk integrálni működésünkbe a tudomány eredményeit – mondta el a rendezvényen Eppel János, a VOSZ elnöke (képünkön). A vállalkozóknak nem csupán tisztelniük, hanem alkalmazniuk is kell a tudást, az akadémiai világnak pedig számítania kell a vállalkozásokra, amelyek egyre fontosabb partnerré növik ki magukat az egyetemi kapcsolatrendszerben – tette hozzá.

Egy egyetem attól jó, hogy az oktató- és kutatómunkán túl élő, és eredményes kapcsolatot tart fenn a vállalkozásokkal, a gazdasági élet szereplőivel is. A kutatás sikerének fokmérője az alkalmazhatóság – hangsúlyozta a rendezvényen Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke. „A tudás és az üzlet kéz a kézben jár” – fogalmazott. Hozzátette: a most létrejött együttműködés eredményeképpen a hazai és nemzetközi vállalkozások fizikai közelségbe kerülnek a felsőoktatási intézmény oktatóival és hallgatóival, hiszen az Egyetem Science Parkjaiban önálló VOSZ-vállalkozásfejlesztési irodák létesülnek. Nem véletlen, hogy a vállalkozások és a felsőoktatás ilyen együttműködése elsőként Győrben jön létre – mondta el beszédében Prof. Dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. „Az egyetemek számára a jövőt jelenti az, hogy a vállalkozásokkal szoros kapcsolatokat ápolnak, a huszonegyedik századi korszerű felsőoktatás a gazdasági életben is aktív, munkája révén pedig újabb innovációkat generál” – jelentette ki.

Tudásátadás a vállalkozásoknak

A rendezvény további részében a vállalkozók informatív és gondolatébresztő előadásokat hallgathattak meg 3 szekcióban. Pordán Zsigmond, a VOSZ Ipari Tagozatának elnöke prezentációjában kifejtette: hátradőlni nem csak azért veszélyes, mert elkényelmesedhetünk, de azért is, mert nagyot zuhanhatunk. A sikerhez vezető út ugyanis kudarcokkal van kikövezve, fontos tehát, hogy a vállalkozók ezekből tanuljanak, és időben reagáljunk. hogy újult erővel lehessen továbbmenni.

A Széchenyi Egyetem Menedzsment Campus Kompetencia Központját vezető Dőry Tibor a kis- és középvállalkozásoknak, az innovációs transzformációban elérhető egyetemi együttműködési lehetőségekről beszélt prezentációjában. Mint elmondta, az innováció minden esetben idő- és költségigényes, valamint kockázatos is, ugyanakkor a cégek fennmaradásának elengedhetetlen feltétele is egyben.

Új szemléletet és folyamatokat követel a digitális transzformáció, amely azonban elengedhetetlen a sikeres és hatékony működéshez – fejtette ki előadásában Dr. Kovács Norbert, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense. „Az e-mailben küldözgetett Excel-fájlok ideje lejárt” – fogalmazott. A digitális transzformáció része, hogy át kell gondolni a szervezeti folyamatokat és az irányítás gyakorlatát is.

Májustól indul a VOSZPort

A vállalkozások digitális felkészültsége elmarad a kívánt mértéktől, fejlődünk ugyan, de felzárkózás nincs, továbbra is az utolsó helyeken vagyunk az Európai Unió tagállamainak sorában – mondta el előadásában Barabás Tamás, a VOSZ társelnöke. „A digitális transzformációra van a VOSZ-nak válasza, ez a VOSZPort” – jelentette ki. A VOSZPort egy olyan átlátható, testreszabható és bővíthető szoftveres megoldás a vállalkozásoknak, amelyet a VOSZ biztosít tagjainak. „A megoldás egy vállalkozások számára lefejlesztett digitális vezérlőpult, valamint szoftver piactér, egyfajta digitális kikötő számukra” – fogalmazott Barabás Tamás. A rendszer digitális szolgáltatásokat is biztosít a felhasználóknak, így lesz benne számlázás, ügyfélkapcsolatkezelés, partner– és termékkezelés, NAV és bankszinkron, valamint naptár, de tartalmaz majd kalkulátorokat is. A rendszer már kész van, várhatóan május végétől lehet regisztrálni és széles körben használatba venni a szolgáltatást.

Szervezet és mesterséges intelligencia

Schäffer János, az Audi Hungária Ahead Kft. képviseletében arról beszélt, hogy hogyan alakul az Audi magyarországi szolgáltatási portfóliója és szervezeti felépítése, és ehhez hogyan tudnak kapcsolódni a magyar kis- és középvállalkozások.

A rendezvényen Szertics Gergely mesterséges intelligencia szakértő, a vállalkozók számára ezen terület adta lehetőségekről beszélt. „Ma már a mesterséges intelligenciát különböző szöveges tartalmak, grafikai kreatív tartalmak, látványtervek, és különböző, leginkább marketing és kommunikációs munkákhoz nagyfokú hatékonysággal lehet segítségül hívni” - hangsúlyozta, majd megemlítette ezen a területen a Chat Gpt programot.

Farkas Gábor, a VOSZ Pénzügyi Szekciójának elnöke, a PwC cégtársa az eseményen tanácsadói szemszögből elemezte a cégeket érintő kihívásokat. Prezentációjában szólt a vállalkozói környezet okozta kitettségekről is, és megjegyezte: kiemelten fontos a megfelelő könyvelői munka a siker elérésében.

Az attitűd fontossága

A VOSZFESZT Vállalkozói Szabadegyetemen szó esett a sikerhez szükséges attitűdökről is. „Fejleszd magad, mielőtt a céged fejlesztenéd” – összegezte az előadó a személyes fejlődés, a felkészültség kiemelkedő szerepét Tomán Szabina, a Tomán Lifestyle alapító-tulajdonosa. Úgy vélte, az egyéni önbizalom is kiemelkedő fontosságú, merni kell lépni és felállni. A tudományból megfelelő hozzáállással üzletet lehet nyerni, ehhez azonban ki kell alakítani a megfelelő kereteket, és a piaci szemléletmódot, amelyet a felsőoktatási intézményeknek is el kell sajátítaniuk – mondta el előadásában Dósa Gábor, a Széchenyi István Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ vezetője. Ismertette a felsőoktatási intézmény és a vállalkozások közös munkájának kereteit, a Science Park tervezését és az ezzel kapcsolatos várakozásokat, a szisztéma működését.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-30 12:11:31
Újra az érdeklődés középpontjába kerültek az újbudai ingatlanok. A kerületi átlagos négyzetméterár mindössze 1 százalékot emelkedett tavalyhoz képest, az otthonteremtésre fordított összeg átlagosan 66,4 millió forint a Duna House 2023-as adatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS