Miskolcon startolt a VOSZ 2024-es vállalkozói fórumsorozata

Miskolcon startolt a VOSZ 2024-es vállalkozói fórumsorozata
2024. 03. 07., 06:45

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vármegyei szervezetei 2024-ben márciusban és áprilisban tartják éves rendes beszámoló taggyűléseiket. A vállalkozói érdekképviselet a gyűlések előtt vállalkozói fórumokat tart. A sorozat nyitórendezvényére Miskolcon került sor március 5-én.

A vállalkozói fórumok célja, hogy a VOSZ tájékoztatást adjon 5 éves új stratégiájának és cselekvési programjának eddigi eredményeiről, a szövetség aktuális gazdaságpolitikai kérdésekre adandó válaszairól, valamint a vármegyei VOSZ-szervezetek beszámoljanak 2023-ban végzett munkájukról.

Veres Pál, Miskolc polgármestere beszédében megerősítette, hogy a vállalkozók igazi barátai a megyének és Miskolc városának is. A miskolci vállalkozóknak különösen nagy a felelősségük, mert nem csak a városért dolgoznak, hanem utat mutatnak a vármegyében élőknek is. Az elmúlt évek nehézségei ellenére is sikerült folyamatosan fejlődni. Miskolc fejlődését kiválóan mutatja a város napokban elkészült online beruházási térképe is. A polgármester közölte, hogy eddig is jó hangulatban, sikeresen dolgozott együtt a városvezetés a VOSZ-szal. A további fejlesztésekhez változatlanul várják az ötleteket, mert folytatni kívánják a szoros együttműködést a jövőben is. „A város és a vármegye fejlődése elképzelhetetlen sikeres vállalkozások nélkül. Szerencsére nálunk sok sikeres vállalkozás dolgozik” – tette hozzá Veres Pál.

Eppel János, a VOSZ elnöke előadását azzal kezdte, a VOSZ független, érdekvédelmet ellátó szervezetként, a hagyományokra építve, de a kor kihívásaira és követelményeire válaszolva végzi munkáját és aktualizálja szolgáltatásait. Kiemelte, hogy a VOSZ mind országosan és vármegyei szinten is a vállalkozói közösség építőjeként tehet a vállalkozások sikeres működéséért.  A VOSZ tavaly ünnepelte működésének 35. éves évfordulóját, és története során egyfajta híd szerepet töltött és tölt be ma is a vállalkozók és a mindenkori kormányzat között, amely minden körülmények között a párbeszédre épül. A VOSZ vezetősége ezt a tradíciót kívánja folytatni, mert továbbra is abban hisz, hogy az őszinte, nyílt párbeszéd az egyetlen út, amely sikeresen és hatékonyan működik.

A 35 év alatt mind a szövetségben, mint a tagvállalatoknál felhalmozódott szakmai tudást és tapasztalatot kell felhasználni és az ebben rejlő lehetőségeket kihasználni, amely a szövetségen belüli közösségek, vármegyei szervezetek, tagozatok, szekciók feladata, tehát a vállalkozói közösségé, országosan és helyi szinten is. Az érdekvédelmi tevékenységen és a Széchenyi Kártya Program működtetésén túl a VOSZ tavaly több új szolgáltatást vezetett be a vállalkozások mindennapjainak megkönnyítése érdekében, de folyamatosan kutat, vizsgálja a lehetőségeket és fejleszt. A 2022-ben indult új stratégia és cselekvési program a megújuláson, az elért eredmények és értékek továbbfejlesztésén alapul.

2024-ben továbbra is fontos az aktivitás és szervezettség: konkrét ügyek és projektek mentén sokkal többet kell kihozni a közös munkából, amelyre az előbbiek miatt   képes a VOSZ. „Akkora kihívások elé nézünk, hogy ezekre a korábbi eszközrendszerünk már nem lesz elég, meg kellett újulnunk, nagyobb együttműködésre, összefogásra van szükség, szervezettebb formában. Nem egyedül vagyunk a világban, egy közösség tagjai vagyunk” – húzta alá Eppel János. „Nem elég, ha tudjuk, hogy miben vagyunk jók, azt rendszerbe kell szervezzük, és másokhoz is el kell juttassuk! Kommunikációnkat meg kell erősítsük, mert a vállalkozóknak értesülniük kell a folyamatosan nyíló lehetőségekről; a VOSZ-t még közelebb kell vinnünk a gazdasági szereplőkhöz, és meg kell ismertetnünk a VOSZ-os fejlesztéseket, mert a VOSZ jó és megbízható márka” – jelentette ki.

A VOSZ legsikeresebb szolgáltatása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen működtetett Széchenyi Kártya Program az indilás óta közel 7800 milliárd forint kihelyezett forrás, több mint 480 ezer hitelszerződés önmagáért beszél. A kibővített Program folytatódik, a következő évekre is garantálja a kormány a működését a támogatási források biztosításával is, ezzel rengeteg vállalkozás fejlődését lehet segíteni. Az elnök kiemelte, hogy nagyon fontos, hogy a vármegyei vállalkozásoktól is érkezzenek a témák, javaslatok, meglátások, amelyeket megvizsgálva, elemezve a VOSZ felkarolhat és képviselhet a szükséges fórumokon.

A szövetségnek van válasza azokra az aktuális kérdésekre és kihívásokra is, amelyeket a vállalkozások már egyre kevésbé kerülhetnek ki; ilyenek a fenntarthatóság kérdései és az ESG témaköre. Az új kihívások kezelésére az összefogás és együttműködés az egyik legfontosabb válasz, amellyel a vállalkozások, a versenygazdaság érdekeit szem előtt tartva befolyásolható a gazdaságpolitika és a konkrét szabályozás is. Nagyon fontos, hogy nem csak a központban, de az vármegyékben is aktív, erős szervezetek és közösségek működjenek, amelyeken alapulva mind az irodahálózat kiépítése és meglévő irodák fejlesztése sikeresen valósulhat meg. Mindez lehetőséget ad országszerte a helyi vállalkozások számára közvetlen kapcsolatba lépni a szövetséggel és a szakértői segítség elérhetővé válik.

Ádám Imre, a VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke beszámolójában kiemelte a kommunikáció fontosságát, valamint azt, hogy az elnökség tagjai aktívan tartják a kapcsolatot különböző gazdasági és társadalmi szervezetekkel. Szorosnak és jónak minősítette az együttműködést a vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarával. A vármegyei elnök bejelentette, hogy a hagyományoknak megfelelően idén is készülnek a Prima Díjak ünnepélyes átadására, a Miskolci Nemzeti Színházban rendezik majd meg a gálát.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS