Lebukott az ügyvezető és könyvelője, nullás áfabevallásokkal 550 millió forintot csaltak el

2024. 02. 08., 19:10

Csaknem 550 millió forintos költségvetési csalás üzletszerű elkövetése miatt nyújtottak be vádemelési javaslatot a NAV pénzügyőrei egy budapesti cégvezető és könyvelője ellen.

A napokban befejeződött egy ügyvezető és a könyvelője ellen folytatott nyomozás. Az ügyben több mint negyvenezer számlát, többszáz bűnjelet elemeztek a NAV budapesti nyomozói. A pénzügyőrök a két gyanúsított ellen vádemelési javaslatot nyújtottak be az illetékes ügyészséghez különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás üzletszerű elkövetése miatt – írja a NAV Facebook-oldalán.

Egy könyvelő igazán sajátosan végezte szakmai tevékenységét, miután egy középkorú férfi megkérte, hogy könyveljen cégeinek. A budapesti férfi két cég ügyvezetését látta el, amelyekkel gazdasági tevékenységet végzett. Tevékenységeiről számlákat állított ki közel húsz partnere részére, akik felé a szerződésben vállaltakat elvégezte. A befolyt bevételeket az ügyvezető készpénzben vette le a cégek számláiról.

Az ügyvezető megkérte a könyvelőjét, hogy nehéz anyagi helyzete miatt úgynevezett nullás áfabevallásokat nyújtson be az illetékes adóhatóság felé, azaz semmilyen összegű áfát ne valljon be a cégeit illetően. Ennek megfelelően a cégek részéről áfabefizetés sem történt meg az adóhatóságnak, hiába voltak jelentős beszerzések és értékesítések a cégek tevékenységei során.

Az ügyvezető egyik cége 3,5 évig, míg a másik majdnem 2,5 évig működött ilyen szisztéma szerint. Ezzel a központi költségvetésben közel 550 millió forint összegű vagyoni hátrány keletkezett.

A könyvelő tudta, hogy a cégeknek voltak bevételei, illetve beszerzései is, hiszen a számlákat folyamatosan könyvelte. Bár jelezte az ügyvezetőnek, hogy a bevallások ilyen formában történő benyújtása nem megfelelő, mégis folyamatosan nullás adattartalmú bevallásokat nyújtott be az adóhatósághoz.

Fentiek miatt a könyvelőnek és az ügyvezetőnek is felelnie kell különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás üzletszerű elkövetése miatt. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS