Krisán László: Be kell vetni a tartalékokat

Krisán László: Be kell vetni a tartalékokat
2023. 01. 20., 13:11

Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik a Széchenyi Kártya Program, döntően fix 5 százalékos kamat mellett. A részletekről Krisán László, a programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója beszélt a Portfolio-nak. A hitelpiaci kilátások mellett az élelmiszerárstop kivezetésével kapcsolatban is elmondta a véleményét.

„A Széchenyi Kártya Program húsz éve tartó evolúciós folyamata abból az alapvetésből indul ki, hogy ne mi mondjuk meg, mire van szükségük a vállalkozásoknak. A vállalkozások „nagyfiúk”, pontosan el tudják mondani, valójában mire van szükségük. A legokosabb az, ha meghallgatjuk őket, a tőlük érkező inputokat életképes javaslatokká aggregáljuk, a szakpolitikával közösen pedig adaptív módon termékekké alakítjuk” – mondta Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója a Portfolio-nak adott interjúban.

A KAVOSZ kiterjedt információ-visszacsatolási rendszert üzemeltet: több mint 200 ponton van jelen Magyarországon, naponta 500-700 vállalkozó fordul hozzájuk. A kamattámogatással rengeteg vállalkozást sikerült átsegíteni a nehézségeken. Jelenleg minden korábbinál nagyobb a program által nyújtott tényleges pénzügyi előny a jellemzően 20 százalék körüli vagy afeletti piaci kamatozású hiteltermékekhez képest, így a kereslet is rekordszintű.

2022-ben a KAVOSZ 81 ezer hitelkérelmet, illetve felülvizsgálati kérelmet fogadott be 3000 milliárd forint értékben, amelyből eddig 52 ezer ügyletet realizáltak, pozitív felülvizsgálattal zárult közel 1700 milliárd forint összegben.

Ebből a 2022 második félévében elérhető Széchenyi Kártya MAX 26 ezer befogadást hozott 1100 milliárd forint értékben, és 500 milliárd forintnyi szerződés jött már létre 14 ezres darabszámban.

Úgy látja: a vállalkozóknak most be kell vetniük a tartalékokat, és igénybe kell venniük a legkedvezőbb pénzügyi programokat. „Hiszem, hogy ezek közé sorolható a Széchenyi Kártya Program MAX+, amely ehhez a változáshoz is a magyar vállalkozók megbízható partnere” – fogalmazott Krisán László.

Az élelmiszerárstoppal kapcsolatban is kérdezték. Mint mondta: „Az abszolút piacgazdaságban hiszek, ha jelentősen csökken az áruk iránti kereslet, akkor korrigálnia kell a piacnak. Egyeztetés indult az MKIK kezdeményezése alapján a hazai kereskedelmi szövetségek között, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) társelnökeként mondhatom, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet ismeretében erőteljesen szorgalmazzuk az élelmiszerárstop részleges vagy teljes kivezetését”. (A VOSZ állásfoglalását IDE KATTINTA olvashatja.)

A vezérigazgató szerint komoly előkészítést igényel az egyre nehezebben halasztható döntés. Erre jó eséllyel akkor kerülhet sor, ha elértük az inflációs csúcsot, és már látszik a lefelé irányuló tendencia. Reményei szerint a tetőzés februárban megtörténik.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS