Kevés beruházó tervez hosszabb távra az ingatlanpiacon

2019. 09. 02., 14:00

A legfrissebb statisztikai adatok szerint most mindenki egyet akar: ingatlant vásárolni. Ennek ellenére sokkal kevesebb új lakás épül, mint amennyit megvennének. A beruházók nem vállalják túl magukat, feleslegesen nem kockáztatnak. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint, ha tudnának több ingatlant építeni, azok is elkelnének.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés adatai szerint az építőipar annak ellenére is jól teljesített 2018-ban, hogy a lakásépítések kapcsán jelentős, több mint 20 százalékos visszaesés volt tapasztalható 2017-hez képest.

A vállalkozók felkészültek arra, hogy kevés lakás épül majd, ám ennek ellenére nem vállalják túl magukat, mert a növekvő piaci igények még annyira nem markánsak, hogy az a nagyobb befektetők számára is vonzó legyen.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, hogy tapasztalatai szerint a beruházók igyekeznek határidőn belül felépíteni az új ingatlanokat, de óvatosak:

„Senki nem vág bele olyan projektbe, amellyel kockáztatná a saját megtérülését. Nem állítható, hogy megtorpant a piac, mert a vásárlóközönség folyamatosan bővül, de a beruházók csak olyan projekteket vállalnak be, amelyek két éven belül megtérülnek. Hosszabb távra már kevesen terveznek” – magyarázta a szakértő.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa kiemelte: a számok azt mutatják, hogy az újépítésű ingatlanok jelentős része gazdára talál, de az átadás közeledtével mindig marad egy-egy lakás, amit már nehezebb eladni.

Tény, hogy a legjobb lakások már alaprajzról elkelnek, és az építkezések befejezése előtt 90-100 százalékos értékesítés tapasztalható. Nő a kereslet és a számok is azt sugallják: ha többet tudnának építeni, azok is elkelnének” – fogalmazott Gadanecz Zoltán.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS