Kevés adminisztráció mellett érhető el vissza nem térítendő támogatás vendéglátó- és szállodaipari kkv-knak

2023. 04. 25., 19:52

Kedvező, vissza nem térítendő rezsitámogatásra pályázhatnak mikro-, kis- és középvállalkozások. Fejlemény, hogy bár korábban csak a feldolgozóipar vállalkozásai igényelhették ezeket a támogatásokat, idéntől már vendéglátóipari és szállodaipari cégek is igényelhetik.

– Ami a legfontosabb, hogy a korábbi április 30-ai regisztrációs határidőt kitolták június 30-ra, ami jó hír – tájékoztatta a vosz.hu-t a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője. Duska Sándor hozzátette, minden érintett vállalkozásnak javasolja a regisztrációt, majd a pályázat benyújtását is. – A kormányzat elfogadta a kormányzati szakmai intézmények és a terület szakmai képviseleteinek jelzését, és felismerte, hogy a vendéglátó és szállodaipar gazdasági kitettsége nagyon magas, ezért amennyit lehet, lépni kell ebben. Úgy látom, a korábbiakhoz képest minimális pályázati adminisztrációs munkával több százezer forint vissza nem térítendő támogatást lehet szerezni, ami a jelenlegi helyzetben sokat jelenthet a szektor hazai vállalkozásai számára.

Bár a pályázat kiírójának felületén szinte lépésről lépésre végig lehet menni, a VOSZ szekcióvezetője összefoglalta a legfontosabb információkat.

Ami alapfeltétel, hogy a pályázó vállalkozásnak 2021-ben legalább egy lezárt évvel kell rendelkeznie. A 2021 első negyedévének átlagos energiafogyasztását össze kell hasonlítani a 2023-as év azonos időszakához, ezzel pedig a rezsiár növekedésének akár 50 százalékát is igényelni lehet.

– Fontos tudni, hogy június 30-ig első körben csak a regisztrációt kell elvégezni, majd augusztus 31-ig kell megadni a konkrét számokat, ezután pedig már nincs vele több dolgunk – mondta Duska Sándor, aki felhívta a figyelmet arra a feltételre is, hogy bár korábban azok a vállalkozások pályázhattak, amelyek a teljes évi árbevételnek maximum 3 százalékát érte el a rezsi aránya, idén ezt lecsökkentették 2 százalékra, miközben például egy vendéglátóipari vállalkozás esetében ez az arány akár 15-20 százalékos is lehet.

Ez a szektor ráadásul alapvetően gázcentrikus lett az elmúlt években, amellyel a rezsinövekedés következtében mintegy 7-szeres gázár-drágulással és 2,5-3-szoros áramár-növekedéssel kellett számolni.

Nem mellékes információ, hogy a rezsiárak részét képező rendszerhasználati díjakra is vonatkozik a támogatás, amely az elmúlt években jelentősen emelkedett.

Energiahatékonysági beruházás hitelből: az önerőt is támogatják

A pályázati felhívás B komponense azokat a beruházások önerejét támogatja, amely a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelhez kapcsolódik. „A támogatási kérelmek a hitelintézettel történő szerződéskötést és a hitelszerződés hatálybalépését követően nyújthatók be, a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, de legkésőbb 2023. december 15. napjáig” – áll a pályázati kiírásban, amely itt érhető el.

– Határozott véleményem, hogy érdemes foglalkozni ezzel a pályázattal, mert kisebb könyvelői segítséggel, egészen minimális adminisztrációval lehet számottevő támogatást szerezni, ami különösen a hazai vendéglátó- és szállodaipari vállalkozásoknak jöhet jól, a lehetőség pedig adott – tette hozzá Duska Sándor.

ZBT

VOSZ

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS