Ingatlanpiac: jelentős kedvezményekkel számolhatnak a zöld hitelt igénylők

2023. 06. 06., 14:22

A zöld hitel konstrukciók 2021-es bevezetésük után nagy sikert arattak a piacon azok körében, akik a fenntarthatóság és az alacsony rezsi miatt az energiatakarékosságot tartották az egyik fő prioritásnak új otthonuk kiválasztásakor. A Növekedési Hitelprogram (NHP) keretében folyósított zöld hitelek igénylésének lehetősége egy éve véget ért, de bizonyos bankok felismerve az igényt, továbbra is fenntartanak kedvező feltételek mellett kínált „piaci zöld hiteleket” már használt ingatlan felújítása esetén is. A Credipass pénzügyi szakértői összeszedték a legfontosabb előnyöket és összehasonlították az elérhető hiteleket a korábbi konstrukciókkal.

Az energiaárak emelkedése és a rezsicsökkentés módosítása óta egyre fontosabbá vált az érdeklődők számára már az ingatlankeresés során is, hogy milyen energetikájú az adott ingatlan vagy hogy mekkora befektetést jelentene egy nagyobb felújítás. Ugyanis éves szinten százezreket spórolhat az, aki ingatlanvásárláskor energiatakarékos otthont választ, vagy hajlandó áldozni egy korszerűtlenebb lakás modernizálására.

Magyarországon továbbra is nagy számban találhatóak rossz energetikai besorolású ingatlanok, ezért a vásárlói preferenciák változásával egyre sürgetőbbé válik a lakásállomány zöldítése. Erre az igényre adtak választ a zöld hiteltermékek, amelyek a legnagyobb magyar bankok kínálatában ma is megtalálhatóak, habár a piaci viszonyoknak megfelelően formálódtak az elmúlt évek során.

„Aki energiatakarékos ingatlanban gondolkozik, annak mindenképp jó lehetőség a napjainkban is elérhető zöld hitel. Bár a korábbi NHP-s verzió rendkívül kedvező, maximum 2,5 százalékos kamata (amely csok hitellel kombinálva 0 százalékosra redukálódott – 15 millió forintos határig) már nem elérhető, ám a feltételek több elemét most is kínálják a bankok” –mondta Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője. „Érdemes pénzügyi szakértő segítségét kérni, hiszen a szakemberek naprakész tudásával könnyen összehasonlíthatóak a most is igényelhető konstrukciók és arról is pontos tájékoztatást kaphatnak az ügyfelek, hogy milyen további előnyökkel járhat egy ilyen kölcsön felvétele.”

Újdonság, hogy 2023 áprilisától a piaci zöld hitelek már elérhetőek Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel formájában is, továbbá a hitelcélok kibővítésével már nem csak újépítés esetén, hanem használt ingatlan korszerűsítésére is igényelhető ez a kölcsöntípus.

Új lakás építésére vagy vásárlására abban az esetben igényelhető, ha az ingatlan legalább BB energetikai besorolású és primer energiaigénye legfeljebb 80 kWh/m2/év, de ide sorolható a telek vásárlása is, ha 4 éven belül energiahatékony épületet húzunk fel rá.

Használt lakás vásárlására vagy meglévő használt lakás felújítására is igényelhetjük a hitelt akkor, ha a hitelkérelem befogadásakor a szóban forgó ingatlan energetikai besorolása rosszabb, mint BB, de a felújítás után eléri ezt a szintet, és a maximum 80 kWh/m2/éves primer energiaigényt sem haladja meg. A másik lehetőség, hogy a felújítás révén legalább 30százalék-os primer energiaigény csökkentést kell elérni az ingatlanban.

Az ingatlan energiahatékonyságának javítására, vagy az ingatlanban megújuló energiaforrások használatára irányuló korszerűsítési munkálatok finanszírozására is igénybe vehető a hitel, amennyiben a felsoroltak közül legalább egy modernizálásra sor kerül: energiahatékony világítás, napelem vagy napkollektor telepítése, geotermikus, levegő-víz vagy levegő-levegő hőszivattyú, szélturbina, hőtároló vagy elektromos tárolóegységek telepítése, épület hőszigetelése, nyílászárók cseréje energiatakarékos ajtókra, ablakokra, árnyékolástechnika, fűtési-hűtési rendszerek telepítése, felújítása vagy cseréje, energiatakarékos szaniterek, okosmérő rendszerek, termosztátrendszerek, okos termosztátok vagy épületautomatika rendszerek telepítése.

Energetikai tanúsítvány készítése vagy a korszerűsítési munkákat segítő kiegészítő berendezések beszerzése is finanszírozható zöld hitelből, azonban ügyelni kell arra, hogy ezeknek összege legfeljebb a teljes hitelösszeg 30 százaléka lehet.

A jelenlegi kamatkörnyezetben különösen megéri élni a zöld lakáshitelek adta lehetőséggel, hiszen általában alacsonyabb kamatozással rendelkeznek a hagyományos lakáshitelekhez képest. Jelenleg 0,25 százaléktól 1,19 százalékig érhetőek el kamatkedvezmények az egyes bankoknál a standard kamathoz mérten.

Érdemes figyelni az aktuális akciókat is, hiszen van olyan bank, ahol zöld hitel felvétele esetén 200 000 forintos ajándék jóváírást kaphatnak az ügyfelek, de vonzó még a folyósítási díj elengedése, az értékbecslés és a műszaki szemle díjának elengedése, az energetikai tanúsítvány költségének részben vagy teljes egészében történő visszatérítése, illetve, hogy maximum 30 000 forint lehet alkalmanként az előtörlesztési díj.

A zöld hitelcélt energetikai tanúsítvány készítésével kell igazolni, amelynek díját például fogyasztóbarát hitel esetében a bank átvállalja. A zöld hitelcélok teljesítését a banknak 12 hónapon belül kell leellenőriznie, amit vagy helyszíni szemlével, vagy az elvégzett munkákról készült számlák bekérésével tehet meg.

Fontos még, hogy amennyiben az adós a hitelező bank által megjelölt határidőn belül nem teljesíti az egyedi szerződésben vállalt zöld hitelcélt, a bank a folyósítási díjat, a Hiteles Energetikai Tanúsítvány (HET) átvállalt költségét, valamint a zöld hitelcélhoz kapcsolódóan átvállalt további díjakat és költségeket visszamenőlegesen érvényesítheti.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS