Hárman kapták meg a VOSZ Baranya megyei Prima Díját

Hárman kapták meg a VOSZ Baranya megyei Prima Díját
2022. 10. 10., 09:26

2022-ben is hárman részesültek a Baranya Megyei Prima Díjban: Dévényi Sándor építész, tervező, Pap Bianka olimpiai bajnok paralimpikon úszó, valamint Vatai Éva, a Leöwey Klára Gimnázium a napokban nyugdíjba vonult tanára.

Idén a pécsi Horvát Színházban adták a Baranya Megyei Prima Díjakat, valamint az Év Vállalkozója elismeréseket – írja a bama.hu.

Az idei, már 15. eseményen köszöntőt mondott többek között Horváth László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Baranya megyei elnöke, Gesztesi Béla, a VOSZ ügyvezető igazgatója, valamint Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke.

Baranya Megyei Prima Díjasok:

Magyar Építészet kategória: Dévényi Sándor

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, a pécsi organikusok körének meghatározó alakja, a Kós Károly Egyesülés alapító tagja. Első lakóépületei a nyolcvanas években készültek el. Jellegzetes, a történeti építészetből és a közvetlen környezetből merített formakinccsel dolgozó, bátor színekkel és változatos anyag-használattal kiképzett homlokzatai a magyar posztmodern építészet jellegzetes, egyedi, a humortól és az iróniától sem visszariadó irányvonalát mutatják. A nyolcvanas-kilencvenes években szívesen használt épületein kerámiát, gyakori alkotótársa volt Dobány Sándor keramikusművész.

Magyar sport: Pap Bianka
Szigetváron született, idejárt általános iskolába, és magántanulóként középiskolába, jelenleg az ELTE Jogi Karának első éves hallgatója. 12 éves korában eldöntötte, hogy Budapestre költözik a jobb versenyfelkészülés érdekében, és a szüleivel felkeresték Verrasztó Zoltánt, a Jövő SC vezetőjét, aki be is vette őt a csapatá-ba. Azóta vele készül a versenyekre. 2012-ben megkapta a hazai para kategóriát, így egy évvel később már indulhatott egy scheffieldi nemzetközi versenyen, ahonnan világbajnoki szinttel és egy bronzéremmel tért haza. Ez további motivációt adott neki az úszáshoz. 2014-ben már EB-bronzérmes, majd 2016-ban Madeirán megrendezett Európa bajnokságon egy aranyéremmel, egy ezüstéremmel és három bronzéremmel gazdagodott, míg egy évvel később, a riói paralimpián egy ezüst- és egy bronzéremmel. A 2021-es Európa bajnokságon már 4 aranyat és egy ezüstöt kapott, majd ugyanebben az évben a tokiói paralimpián már bajnok lett. Az idei júniusi világbajnokságon további két aranyérmet és 2 ezüstérmet szerzett.

Magyar Oktatás és Köznevelés: Vatai Éva

Magyar, francia, dráma tárgyakat tanított több mint 30 évig a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban. A francia két tanítási nyelvű tagozat megalapítója. Oktatási munkája mellett a francia nyelvű színjátszás művelője és az évenként megújuló Francia Színjátszó Fesztivál szervezője. Fontosnak tartja, hogy a diákjai korrektek legyenek, elvek mentén cselekedjenek, és mindehhez megfelelő érvelési technikával rendelkezzenek. Számos rangos francia állami kitüntetést kapott, mint az Akadémiai Pálmák Rend Lovag- és Tisztikeresztje vagy a francia Nemzeti Érdemrend Lovagkeresztje. 2021-ben Emberség Díjat kapott.

Év Vállalkozója Díjjal ismerték el az Adler96 Kft. ügyvezetőit, Nagy Csabát és dr. Neupor Csabát.

A márfai székhelyű, 1996-ban alapított Adler 96 Szállító, Szállítmányozó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a hőskorban egyetlen egy nyerges billencs szerelvénnyel kezdte el a tevékenységét, és főként építőipari ömlesztett áruk szállításával foglalkozott. Később, a 2000-es évek elején mezőgazdasági szóródó áruk (elsősorban termények) szállítását is elvállalták. Az évek során a gépparkjuk folyamatos fejlesztésével már egy több mint 2 milliárd forintos árbevételű céggé fejlődtek.

Országos Év Vállalkozója díjban részesült Kovács Gábor, a Tenkes Csárda tulajdonosa, aki a díjat decemberben fogja átvenni a Művészetek Palotájában tartandó Vállalkozók Napja keretében.

(Kovács Gábor is válaszolt az Üzletem 12 kérdésére. A sorozat 430. interjúját IDE KATTINTVA olvashatja el.)

(A bama.hu fotóján Pap Bianka, Dévényi Sándor és Vatai Éva)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-11 20:30:51
A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé - ismertette szerdán a Magyar Turisztikai Ügynökség.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS