Gyors és átfogó állami beavatkozást sürget a VOSZ a „komplex sokkhatás” kezelése érdekében

2022. 10. 20., 15:35

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) arra kéri a magyar kormányt, hogy mindent tegyen meg a vállalkozásokat sújtó energiaár-robbanás drámai hatásainak enyhítése, a drasztikusan emelkedő finanszírozási költségek csökkentése és a munkaerő-költségek féken tartása érdekében.

„A jelenlegi válság okozta gazdasági környezetben a magyarországi vállalkozásokat komplex sokkhatás éri: az energiaárak robbanás-szerű többszöröződése, a hitelekhez kapcsolódó terhek drasztikus emelkedése és az infláció-hajtotta munkabérigények növekedése rendkívül súlyos helyzetet teremt. A kialakult válság az egész magyar gazdaságot érinti, amely gyors és átfogó – minden gazdasági szektort érintő – állami beavatkozás nélkül tömeges cégbezárásokhoz és munkahelyek százezreinek megszűnéséhez vezethet. A VOSZ arra kéri a kormányt, hogy tegyen meg minden lehetséges intézkedést az elszálló energia-költségek mérséklésére, folytatva és minden vállalkozásra kiterjesztve a mától elérhető állami támogatási programot. A cégek működésének fenntartása és az energiahatékony átállás érdekében a megnövekedett hitelkamatok mérsékléséhez olyan intézkedésekre van szükség, amelyek azonnali könnyítést jelentenek a vállalkozóknak addig, amíg a pénz- és tőkepiaci folyamatok normalizálódnak. Ahhoz, hogy a munkabérek reálértékét megőrizhessük, a bérterhek jelentős csökkentése elengedhetetlen.” (VOSZ)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS