Gazsi Attila: Megtartaná a KATA vonzerejét a VOSZ

2022. 06. 20., 13:57

A B2C és B2B szolgáltatókat választaná külön a VOSZ a KATA módosítása során, elsősorban a magánszemélyeknek teljesítő (B2C) vállalkozásokat részesítené előnyben – mondta Gazsi Attila, a szervezet elnökhelyettese.

Az a legfontosabb, hogy megmaradjon a KATA vonzereje, és a változások nyomán ne forduljon a szürkegazdaság felé több tízezer vállalkozó” – mondta a Portfolio-nak Gazsi Attila. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese szerint a népszerű adózási formát úgy kell átformálni, hogy az megtartsa a megengedő és önfoglalkoztató jellegét.

Jelenleg a KATA adónemet 430 ezer vállalkozó alkalmazza, a kormány álláspontja szerint ebből mintegy 230 ezren lehetnek azok, akik a kormány elképzelései ellenére veszik igénybe a lehetőséget.

Gazsi Attila szerint fontos lenne, hogy a KATA-t úgy módosítsák, hogy a szóban forgó 230 ezer ember „ne induljon el a szürkegazdaság irányába.” Ezek az emberek ugyanis nem csaltak, hanem a törvény adta kereteket használták ki.

A VOSZ elnökhelyettese ugyanakkor elismerte: a gyakorlat túlfutott az eredeti kereteken, egyfajta túlhasználat alakult ki a KATA választásában.

Gazsi Attila olyan szigorítást tartana elfogadhatónak, amelynek során a magánszemélyeknek szolgáltató KATA-adózók, például fodrászok, manikűrösök némi előnyt élvezhetnének a cégeknek szolgáltató társaikkal szemben. Mint mondta: „Fontos lenne, hogy a majdani szabályozás megkülönböztesse a B2C és a B2B szolgáltatókat az előbbiek javára.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-27 11:27:00
Az MNB 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Bankmentor Kft.-vel szemben és azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélküli pénzügyi közvetítői tevékenység folytatását számára. A társaság huzamosabb időn át, több ezer lakossági ügyféllel szerződve végzett jegybanki engedély nélkül pénzügyi alkuszi és jelzáloghitel közvetítői tevékenységet.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS