Gazsi Attila: Megtartaná a KATA vonzerejét a VOSZ

2022. 06. 20., 13:57

A B2C és B2B szolgáltatókat választaná külön a VOSZ a KATA módosítása során, elsősorban a magánszemélyeknek teljesítő (B2C) vállalkozásokat részesítené előnyben – mondta Gazsi Attila, a szervezet elnökhelyettese.

Az a legfontosabb, hogy megmaradjon a KATA vonzereje, és a változások nyomán ne forduljon a szürkegazdaság felé több tízezer vállalkozó” – mondta a Portfolio-nak Gazsi Attila. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) elnökhelyettese szerint a népszerű adózási formát úgy kell átformálni, hogy az megtartsa a megengedő és önfoglalkoztató jellegét.

Jelenleg a KATA adónemet 430 ezer vállalkozó alkalmazza, a kormány álláspontja szerint ebből mintegy 230 ezren lehetnek azok, akik a kormány elképzelései ellenére veszik igénybe a lehetőséget.

Gazsi Attila szerint fontos lenne, hogy a KATA-t úgy módosítsák, hogy a szóban forgó 230 ezer ember „ne induljon el a szürkegazdaság irányába.” Ezek az emberek ugyanis nem csaltak, hanem a törvény adta kereteket használták ki.

A VOSZ elnökhelyettese ugyanakkor elismerte: a gyakorlat túlfutott az eredeti kereteken, egyfajta túlhasználat alakult ki a KATA választásában.

Gazsi Attila olyan szigorítást tartana elfogadhatónak, amelynek során a magánszemélyeknek szolgáltató KATA-adózók, például fodrászok, manikűrösök némi előnyt élvezhetnének a cégeknek szolgáltató társaikkal szemben. Mint mondta: „Fontos lenne, hogy a majdani szabályozás megkülönböztesse a B2C és a B2B szolgáltatókat az előbbiek javára.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS