Egyre többen fordítják otthonteremtésre vagy energetikai korszerűsítésre is a Babavárót

2023. 02. 10., 12:42

Továbbra is elérhető a Családvédelmi Akcióterv egyik legnépszerűbb támogatása, a Babaváró, amelyet 2024. december 31-ig igényelhetnek a gyermeket tervező házaspárok. Az ügyfelek körében a kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsön legnépszerűbb felhasználási módja továbbra is a lakásvásárlás, de a Credipass felmérésre szerint egyre magasabb arányban költik otthonuk felújítására, energetikai korszerűsítésre is az összeget a hitelfelvevők.

Az elmúlt évek nagy slágere, a Babaváró támogatás 2024 év végéig minden változtatás nélkül, tovább igényelhető a gyermeket tervező házaspárok számára. A maximum 20 éves futamidőre szóló, legfeljebb 10 millió forint összegben kérhető kamatmentes kölcsön verhetetlen előnye, hogy bármire felhasználható és nem szükséges hozzá ingatlanfedezet.

A Credipass 2022-es adatai alapján az ügyfelek élnek is a szabadság adta lehetőséggel, volt, aki autóvásárlásra, mások utazásra költötték a kapott összeget, ugyanakkor a 2022-es év során a pénzügyi közvetítő cég által közvetített támogatásokat az igénylők legnagyobb arányban, 87,4 százalékban ingatlancélra fordították. A hitelfelvevők kisebb része, 15,6 százaléka ingatlanfelújításra, bővítésre, korszerűsítésre költötte a kapott támogatást, míg 71,8 százalékuk otthonteremtési céllal folyamodott a kölcsönért. A harmadik legnépszerűbb az egyéb kategória volt, az igénylők 4,8 százaléka nem nevezte meg pontosan, hogy mire szánja a szabadon felhasználható összeget. A Credipass közreműködését kérő hitelfelvevők 95 százaléka a maximális összegre nyújtotta be kérelmét tavaly.

„A támogatás meghosszabbításáról szóló rendelet megérkezéséig nem volt biztos a folytatás, így az igénylők a leadási határidő előtti utolsó hajrában megrohamozták a pénzintézeteket, az MNB adatai alapján dupla annyi új szerződést kötöttek decemberben, mint az azt megelőző hónapban” – mondza Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

„Bár 2022 végére az ingatlanpiaci áremelkedés régiótól és ingatlantípustól függetlenül stagnáló, néhol minimálisan csökkenő tendenciára váltott a használt ingatlanok piacán, mégis egyre ritkább, hogy az ügyfelek csupán a Babaváró támogatás összegéből fedezzék az ingatlanvásárlást. A maximálisan igényelhető 10 millió forint önerőnek kiváló, amelyet csok-kal és a két gyermek esetén hozzá kapcsolható kamattámogatott hitellel kiegészítve a megemelkedett kamatkörnyezetben is megvalósítható a családok otthonteremtése. Az elérhető állami kedvezményekről és a bankfüggetlen pénzügyi szakértők által biztosított egyedi akciókról érdemes tájékozódni a szakembereknél” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

„A Magyar Nemzeti Bank adatbázisa szerint a támogatás indulása óta a tavalyi év végéig a korábban becsült 2 000 milliárd forintos volument is, közel 100 milliárddal meghaladta a kihelyezett támogatások összege. A Babaváró támogatás a következő két évben is támasza lesz az első lakásukat tervező ügyfeleknek és az otthonfelújítási támogatás kivezetésével pedig várhatóan tovább nő majd a Babaváró segítségével otthonukat modernizálók száma is” - tette hozzá aBabaváró hitelről Benedikt Károly.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-15 13:10:00
2024 márciusában tovább emelkedtek a lakbérek, országosan 0,8, Budapesten 1,8 százalékkal nőttek egy hónap alatt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex friss adataiból.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

Az élesztőről kevesen tudják, hogy nem valami furcsa vegyi anyag, hanem zseniális kis élőlény: a sarjadzógombák közé tartozik és gyakorlatilag mindenütt ott van a környezetünkben. Aki már készített cefrét, kelesztett tésztát vagy véletlenül megerjesztett egy gyümölcslét a konyhapulton, direkt vagy véletlenül már találkozott vele.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS