Egyensúly Intézet: A régiós átlagnál pesszimistább a hazai gazdasági hangulat

Egyensúly Intézet: A régiós átlagnál pesszimistább a hazai gazdasági hangulat
2023. 02. 28., 16:08

A régióban továbbra is Magyarországon a legmagasabb az infláció. A munkanélküliségi ráta további növekedésével számolhatunk. A szálláshely-szolgáltatási és a vendéglátási szektorban jelentősen megnőtt az eljárás alá vont cégek száma – olvasható az Egyensúly Intézet februári gazdasági gyorsjelentésében.

Magyarország 2022 júniusáig nagyjából követte a régiós infláció átlagát, ám júliusban elszakadt a mezőnytől és azóta egyre szélesebbre nyílt az olló. Januárban 26,2 százalékos inflációt regisztráltak hazánkban, amely 10,3 százalékpontos eltérést jelent a régiós átlagtól. Érdemes rámutatni, hogy csupán a román és a szlovén infláció csökkent az utolsó elérhető adatok alapján.

 

2023 februárjában három régiós nemzeti valuta (a román lej, a lengyel zloty és a magyar forint) erősödni tudott az euróval szemben. Noha a cseh korona gyengült, a jegybank devizapiaci műveleteinek köszönhetően kizárólag a cseh valuta mutat kiegyensúlyozott és kiszámítható árfolyamot.

A magyar kiskereskedelmi értékesítések kapcsán elmondható, hogy 2022 decemberében a nem élelmiszer jellegű értékesítés fél százalékponttal csökkent 2021 decemberéhez képest.2 A régiós mezőnyben a románoknál regisztrálták legnagyobb növekedést (+6,4 százalékpont), míg a szlovákoknál a legnagyobb csökkenést (-14,5 százalékpont). Az élelmiszer- és dohányértékesítés dimenziójában kizárólag a szlovákok mutattak növekedést 2022 utolsó hónapjában: 53,7 százalékpontos bővülést produkáltak az előző év ugyanezen időszakához képest. Hazánkban ugyanebben az időszakban 8,3 százalékpontos csökkenést könyveltek el, amely meghaladja a régiós átlagot (-5,8 százalékpont).

A gazdasági viszontagságok ellenére – Románia kivételével – minden vizsgált országban csökkent a munkanélküliségi ráta 2022 decemberében. Bár a legfrissebb KSH-adatok alapján tendenciózusan csökkent a foglalkoztatottság és emelkedett a munkanélküliek száma, egyelőre nem látszik a sokak által vízionált válság a munkaerőpiacon. Azonban a Google adatai szerint egyre többen keresnek rá a munkanélküliségi segélyre (álláskeresési járadék), így további növekedésre számíthatunk a következő időszakban. A helyzetet bonyolítja, hogy a külföldi tulajdonú cégek a magyar tulajdonú cégektől szívják el a munkavállalókat, tehát az állami támogatásokon keresztül történő munkahelyteremtés valójában nem érvényesül. Erről bővebben a G7.hu-n megjelent elemzésben olvashat.

A kedvező magyar adatokat jelentősen befolyásolja a régiós viszonylatban is alacsony jogosultsági kritérium, valamint a közmunkások száma is. Decemberben közel 70 ezer közmunkást regisztrált a KSH, ami még mindig jelentős, ugyanakkor jóval elmarad a 2010-es évek derekán látott 200 ezer körüli számoktól. Szükséges megjegyezni azt is, hogy a közmunkások nem mindegyike tartozna a munkanélküliek kategóriájába.

A kisadózó vállalkozók tételes adózásáról szóló törvény módosítása óta 2023 januárjában regisztrálták a legtöbb eljárás alá vont szervezetet. Az elmúlt hónapokban jellemzően a piaci szolgáltatások hasították ki a legnagyobb arányt, ám a legutolsó eredmények alapján a szálláshely-szolgáltatási és a vendéglátási tevékenységet végző vállalkozások körében regisztrálták a legtöbb megszűnt céget. Következtetésképpen: az élelmiszerek inflációja és a megemelkedett energiaárak egyértelműen éreztetik a hatásukat ezekben a szektorokban.

A régiós üzleti bizalom átlaga (91,8) 2023 januárjában növekedésnek indult, viszont Magyarországon ennek az ellenkezője tapasztalható, hiszen 0,2 indexpontos csökkenést könyvelhettünk el. A foglalkoztatás területén ugyanez a mintázat figyelhető meg, azaz itthon összességében pesszimistább a gazdasági hangulat a régiós átlaghoz képest (HU: 101,7; átlag: 102,7).

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS